Margallo reitera que la política exterior li correspon a l'Estat
Assegura que "Catalunya i els catalans estan més que emparats" amb la tasca del Ministeri d'Exteriors

jjubierre32830655 gra070 madrid 17 02 2016 el ministro de exterio160217132232 /
El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dimecres a ERC i Democràcia i Llibertat que no entén la necessitat que Catalunya tingui una política exterior quan els seus ciutadans estan "més que emparats" pel servei exterior espanyol i ha recordat que aquesta funció li correspon a l'Estat. Els independentistes li han retret el recurs que ha provocat la suspensió de les competències de la Conselleria d'Exteriors.
García-Margallo ha pronunciat aquestes paraules davant la comissió d'Afers Estrangers del Congrés en què compareix amb caràcter previ al Consell Europeu que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les.
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, havia aprofitat la seva intervenció en la comissió per dir-li a García-Margallo que "no faran callar davant el món la democràcia catalana suspenent la Conselleria d'Exteriors" i ha assegurat que Catalunya no vagarà "per l'espai sideral" tal com ell "va profetitzar".
"Les comunitats tenen tot el dret a fer acció exterior en el desenvolupament de les seves competències que estatutàriament tinguin, però la política exterior correspon a l'Estat", ha subratllat el cap de la diplomàcia espanyola. Ha explicat que "Catalunya i els catalans estan més que emparats pel servei exterior" i per això ha dit que no entenia aquesta necessitat. "Si volen fer acció exterior, benvingut sigui, sempre que no sigui política exterior i se subordini a ella", ha afegit.
EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ
Notícies relacionadesDesprés de citar la Constitució que estableix que la sobirania pertany al poble espanyol i que es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació, ha subratllat que el dret d'autodeterminació no existeix en la legislació espanyola. "Si volen el dret d'autodeterminació, vagin a la modificació de la Constitució", ha afegit.
El cap de la diplomàcia espanyola ha incidit que ni l'ONU ni la UE reconeixerien Catalunya com una nació en cas d'una declaració unilateral d'independència i ha garantit que aquesta situació "canviaria l'estatus" d'aquesta comunitat "i molt". "Estem parlant del que suposaria la sortida del Regne Unit de la UE, imaginin-se per a un territori que ni tan sols té categoria estatal", ha apuntat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí