CAMÍ CAP A LA INVESTIDURA
Sánchez ja negocia a dues bandes amb Ciutadans i Podem
El PSOE elogia iniciatives d'Iglesias en matèria social i sobre regeneració
Els socialistes rebutgen la consulta i la secretaria d'Estat anticorrupció
/
Més de dues setmanes després de ser nomenat candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez ja negocia amb dos jocs de cartes. Amb un busca el pacte amb Ciutadans, que ha dit que com a molt s’abstindria en la investidura de l’aspirant socialista (una posició que no és definitiva) i que vol que el PP se sumi a aquest vaixell. Amb l’altre, Sánchez comença el desbloqueig amb Pablo Iglesias, a l’acceptar ahir que els equips negociadors del PSOE, Podem, Compromís i IU es reuneixin alhora. Les dues opcions no són compatibles, ja que el partit taronja i el morat s’exclouen mútuament. Però els socialistes, a les portes de la setmana decisiva perquè Sánchez pugui arribar a la Moncloa, juguen amb l’un i amb l’altre, sense descartar que algun participant pugui aixecar-se de la taula abruptament durant els pròxims dies.
El debat d’investidura començarà el 2 de març. El pacte del bloc d’esquerres, si es que és produeix, es farà en l’últim moment. Fins a la setmana que ve no tindrà lloc la trobada entre el PSOE, Podem, Compromís i IU, però els socialistes ja han perfilat la seva resposta a les propostes que Iglesias va difondre dilluns passat. Hi ha tantes coincidències com discrepàncies. Quatre per cada costat.
Pedro Sánchez
LÍDER DEL PSOE
"Volem seguir parlant amb tots els partits que aposten pel canvi"
REFERÈNDUM I DESPESA PÚBLICA
Entre les iniciatives de Podem que rebutja el PSOE, segons fonts de la direcció del partit consultades per EL PERIÓDICO, hi ha la secretaria d’Estat de lluita contra la corrupció, que coordinaria policies, jutges i fiscals i que dependria d’Iglesias com a vicepresident d’un hipotètic Govern de coalició. Els socialistes consideren que la mesura provocaria una «involució democràtica» ja que és «contrària a la separació de poders». La consulta a Catalunya sobre la independència suposa un altre gran escull. Sánchez considera que és inconstitucional i insisteix en una reforma de la Carta Magna.
REFERÈNDUM
Com que aquesta modificació sembla difícil, ja que necessitaria el PP, el partit morat advoca per un referèndum perquè els ciutadans es pronunciïn sobre la necessitat d’abordar la reforma. «Això és buscar una via per modificar la Constitució al marge dels procediments de la Constitució», contesta el PSOE. L’última gran discrepància té a veure amb l’augment de 96.000 milions d’euros en la despesa pública que defensa Podem. Aquesta mesura, replica el PSOE, seria «inassumible», ja que el dèficit en els comptes ja és de 46.000 milions, i «tindria un efecte desastrós sobre el creixement, la creació d’ocupació i el deute públic».
Les coincidències entre el PSOE i Podem són també de calat. L’accés universal a la targeta sanitària que planteja Iglesias és ben rebut per Sánchez, que considera que va en la mateixa línia del seu programa. Tots dos partits concorden en les mesures per protegir el denunciant en els casos de corrupció i en la introducció del delicte d’enriquiment injust. Passa el mateix amb els límits als aforaments de polítics. En l’àmbit educatiu, per últim, els socialistes assenyalen que comparteixen amb Podem «la necessitat d’obrir un ampli diàleg per aprovar una nova llei».
Pablo Iglesias
líder de podem
"El Govern serà plural o no serà. Les nostres propostes són incompatibles amb C's"
LES INCOMPATIBILITATS
Notícies relacionadesAmb aquestes bases, la negociació no sembla que hagi de ser senzilla, però almenys ja ha començat. Les comissions de les dues forces, així com les de Compromís i IU (partit que va propiciar l’acostament), es reuniran ben aviat, però falta perfilar encara per a què. Iglesias va tornar a reclamar ahir un Executiu de coalició, proposta en què coincideix amb el partit valencià, amb el qual es va reunir al Congrés. «El Govern serà plural o no serà», va afirmar el líder de Podem.
Però Sánchez insisteix que les negociacions han de ser, de moment, per pactar «un programa d’investidura», després ja es veurà si es comparteix l’Executiu, i mentrestant continua el seu camí amb Ciutadans, que ja ha fet «avanços» en mesures anticorrupció, despolitització institucional, canvi del model productiu i polítiques socials. Les dificultats es troben en reformes laborals, educatives i fiscals, així com en l’eliminació del Senat, assumptes que van tractar ahir els equips dels dos partits durant una reunió que es va allargar tota la tarda i, precisament a causa dels esculls continuaran avui. Tot es manté obert.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista