ENTREVISTA

Andrea Levy: "Si estigués en la situació de Rita Barberá, faria un pas enrere"

La vicesecretària d'estudis i programes del PP afirma que "Sánchez viu en una ficció" i que a Rajoy li arribarà el torn per presentar la seva proposta

Entrevista amb Andrea Levy, diputada del PPC al Parlament. / F. SENDRA / VÍDEO: M. TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Andrea Levy (Barcelona, 1984) segueix de primera mà la contesa per la investidura del president del Govern central gràcies al seu càrrec de vicesecretària d’estudis i programes del PP. Ser diputada al Parlament li permet viure en primera persona el debat sobiranista.

–Veient les negociacions per a la investidura, ¿quines possibilitats té Mariano Rajoy per repetir com a president? 

–Pedro Sánchez viu en una ficció envoltat de flaixos, però no té possibilitat de formar govern. Nosaltres mantenim la candidatura de Rajoy i un cop es demostri que el PSOE no suma, Rajoy presentarà la seva proposta per formar govern, que és la de la majoria àmplia entre el PP, el PSOE i Ciutadans. De les tres opcions, el PSOE amb Podem, tornar a eleccions o un govern de centre i moderat, la tercera és la més assenyada i la que es portarà a terme.

–¿Però Rajoy li va dir a Cameron que el més probable és que hi hagi eleccions el 26-J? 

–Rajoy va transmetre amb sinceritat a Cameron una probabilitat que existeix. No és l’escenari preferit pel PP, però tampoc tenim por d’anar a unes noves eleccions.

–¿No els restarien força els últims escàndols de corrupció? 

–Hem de ser implacables i molt durs amb aquells que sota les sigles del PP han utilitzat personalment la política, i no dubtar a expulsar del partit els que hagin tingut aquest comportament. Ara bé, els ciutadans sabran valorar que la gestió de govern de Rajoy es pot posar en perill amb aliances entre Podem i el PSOE.

–¿El PP es pot presentar a unes noves eleccions amb Rita Barberá al Senat? 

–La senyora Barberá té un mandat de les Corts Valencianes i el seu escó va en funció del que duri la legislatura a la Comunitat Valenciana. En qualsevol cas, si jo estigués en la situació de la senyora Barberá, faria un pas enrere.

–Llavors, ¿va fer bé Esperanza Aguirre de dimitir? 

–Va prendre una decisió personal que respecto. Espero que doni les explicacions pertinents si hi ha casos que l’afectin.

–Vostè va fer unes declaracions parlant sobre que no hi havia «ombra de corrupció» al Govern d’Espanya i es va convertir en trending topic.

–A mi se’m va preguntar si Rajoy estava inhabilitat per formar govern pels casos de corrupció i jo vaig dir que, en el cas de Rajoy i el seu Govern, no hi havia casos de corrupció.

–Tornant a la possibilitat d’eleccions. ¿Vostè demanaria anar a les llistes al Congrés? 

–No. El meu compromís està amb el Parlament. Valoro la doble condició de ser diputada de la Cambra catalana i de formar part de la direcció nacional del PP. Això em permet traslladar el missatge del que passa en la política catalana.

–I ara que segueix la política del Parlament des de dins, ¿ha variat la seva percepció?

–Estem encallats en una situació de dues posicions enfrontades que no volen trobar solucions. El Govern de la Generalitat s’està adonant que els seus passos amb el procés tenen límits legals, ja sigui perquè ho diu el Parlament amb el dictamen sobre la ponència conjunta o pels recursos del Govern central al Constitucional.

–¿Creu que contribueix a desencallar aquestes posicions «enfrontades» recórrer al TC, que acaba suspenent la Conselleria d’Afers Exteriors? 

–Qui fa una cosa perquè això s’encalli és la Generalitat. Nosaltres no neguem que el Govern pugui fer acció exterior per promocionar el turisme, les empreses… El que ens sorprèn és que vulgui mostrar-se com una cosa que no pot ser, un Estat.

–¿I el PP no planteja un altre tipus de moviments? 

–Hi ha camí per redefinir un nou model de finançament, i Catalunya podria liderar-lo. També podríem avançar en el repartiment de competències. En la pròxima legislatura, amb pressupostos més expansius, hi ha d’haver més sensibilitat amb les autonomies.

–Per tant, no hi ha hagut prou sensibilitat en l’anterior... 

–Per part del Govern de la Generalitat s’ha treballat més pel conflicte i la demolició de la política institucional envers el Govern d’Espanya que per establir diàleg. Una part de la política catalana ha après a fer política des de la queixa.

–Doncs en les últimes eleccions el PP ha tret molt mals resultats a Catalunya. 

–Això respon a diversos factors, no tan sols atribuïbles al PPC. Hem de fer una crítica constructiva.

–¿Quina? 

–Tot el que té a veure amb transmetre de manera més pròxima el que hem fet. I transmetre el missatge que el discurs social no tan sols el lidera l’esquerra, sinó que el centredreta és qui treballa més per enfortir el benestar dins de la llibertat individual.

Notícies relacionades

–¿Creu que l’elector del PP passa més factura al partit pels escàndols de corrupció que l’elector de CDC pels seus?

–A nosaltres se’ns pressuposa una bona gestió i quan decebem en aquest aspecte, el votant és més crític. Mentre que a Catalunya és veritat que s’ha construït un discurs que, en certa mesura, desvia més el tema de la corrupció pel que és la defensa del nacionalisme i de la causa política. Malgrat que ha afectat Convergència, perquè també ha experimentat una forta caiguda, potser no ho ha fet tant.