El PSOE explora l'esquerra mentre ultima un pacte amb C's
La primera cita dels socialistes amb Podem, IU i Compromís deixa bones sensacions
Sánchez es reuneix amb Rivera per tancar els últims serrells del seu acord
/
Van ser cinc hores de negociació amb escassos avanços. Les converses de la macroreunió d’ahir entre els grups d’esquerra van servir només per constatar el descens de les hostilitats entre el PSOE i Podem, així com per establir els temes que s’abordaran a partir d’avui en noves trobades. Mentrestant, a l’altra taula on negocien els socialistes, la de Ciutadans, el pacte està molt a prop, segons assenyalen tots dos partits, i pot ser que s’anunciï en les pròximes hores. Si és així, la pressió recaurà sobre Podem, que fins ara s’havia declarat incompatible amb el partit de Rivera però al final ha aixecat el seu veto.
Les cites entre els partits d’esquerra tindran dos formats. Un de bilateral, entre el PSOE i Podem. Un altre, de nou, a quatre bandes: el PSOE, Podem, IU i Compromís tornaran a seure per abordar la política econòmica, l’Estat del benestar, la lluita contra la corrupció, l’encaix territorial i la relació amb la UE. No hi ha avanços concrets més enllà d’un sumari, però els portaveus van mantenir la porta oberta a la possibilitat d’un «Govern de canvi».
LA COHERÈNCIA DELS UNS I DELS ALTRES
Qui menys conciliador es va mostrar va ser el PSOE. Davant Pablo Iglesias, que sosté que és possible un Executiu de coalició amb els vots d’esquerra, els socialistes van assenyalar que aquesta aliança dependria de l’abstenció d’ERC i DL, possibilitat que descarten, si més no oficialment. «El canvi només es produirà si hi ha un acord transversal, a esquerra i dreta», va dir el portaveu socialista, Antonio Hernando, que també va elogiar la «coherència» del seu partit davant la de Podem. «Després de 15 dies perduts, per fi s’han assegut a parlar de temes de fons», va assenyalar.
Per al partit lila, la fotografia de l’equip negociador constitueix la millor prova que el pacte és possible. «Som molt optimistes. Creiem que hi ha elements per arribar a un Govern del canvi» va assenyalar el portaveu parlamentari de Podem, Íñigo Errejón.
A la reunió del bloc d’esquerres van assistir cinc negociadors del PSOE. Tots tret de José Enrique Serrano, excap de gabinet de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, que no era gaire lluny, també al Congrés, ultimant el pacte dels socialistes amb Ciutadans. La notícia de l’acord amb el partit taronja pot conèixer-se en les pròximes hores, segons fonts del PSOE, una sensació que va augmentar després de la trobada d’una hora que van mantenir Sánchez i Rivera.
Encara queden serrells per llimar, sobretot en política fiscal, i no es descarta que tot acabi saltant pels aires, però si se segella l’aliança Sánchez tindrà un document perquè sigui votat per la seva militància i traslladar així tota la pressió a Podem perquè s’abstingui en lloc de votar en contra amb el PP, cosa que conduiria a la repetició d’eleccions. En aquest cas, els socialistes subratllaran sense pausa la presumpta pinça entre Podem i el PP, un argument que consideren que tindrà gran impacte si es repeteixen les eleccions generals.
EL GIR D’IGLESIAS
Iglesias havia negat fins ahir que tingués la intenció de facilitar la investidura de Sánchez si no arriba a un acord de govern. No obstant, Errejón va evitar aquesta contundència en les seves respostes, i va eludir explicar si el seu partit s’abstindrà en el cas que el socialista aconsegueixi un pacte amb Rivera. És un gir substancial. El portaveu va mirar de justificar que els escons de PSOE (90) amb C’s (40) no són suficients i va esquivar comprometre el sentit del seu vot. «La votació depèn del nostre carril, que és l’únic carril que pot garantir un Govern de canvi», va acabar dient.
Notícies relacionadesAquesta resposta tan esquiva reforça la hipòtesi que els d’Iglesias estan estudiant abstenir-se com a peatge, cosa que els permetria erigir-se en líders de l’oposició i des d’aquest lloc atacar el PSOE en una legislatura breu i d’equilibris fràgils. El context d’inestabilitat orgànica que viu el partit lila fa difícil pensar que la seva intenció sigui desencadenar noves eleccions.
La primera votació de la investidura de Sánchez, per a la qual es requereix majoria absoluta, tindrà lloc el 3 de març. La segona, on es necessitaria majoria simple, seria dos dies després. Però els socialistes ja treballen amb un calendari més ampli. Si Sánchez fracassa, s’obriran dos mesos abans de convocar els comicis. Durant aquest temps, altres candidats poden fer el pas, sempre que comptin amb el vistiplau del Rei, i també hi haurà la possibilitat que el líder del PSOE ho tornés a intentar.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista