ERC i DL veuen Iglesias compromès a mantenir el referèndum davant el PSOE

Perceben Podem "molt optimista" davant la possibilitat que Sánchez accepti al final la consulta

Les dues forces asseveren que votaran en contra de l'eventual acord dels socialistes amb C's

icoy32906560 madrid  23 02 2016  reuni n de pablo iglesias  pod160223181622

icoy32906560 madrid 23 02 2016 reuni n de pablo iglesias pod160223181622 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Just una setmana després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es reunís amb els portaveus parlamentaris de Democràcia i Llibertat (DL) i ERC per transmetre'ls el seu rebuig al procés sobiranista i que no negociarà amb ells per arribar al Govern, el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha reunit --amb el cap de llista d'En Comú Podem, Xavi Domènech-- amb els partits independentistes, per separat, per fer justament el contrari: intentar arrencar-los la complicitat amb un eventual Executiu d'esquerres.

Malgrat que el dia ha estat marcat pel "principi d'acord" entre el PSOE Ciutadans per firmar un "pacte de legislatura", Iglesias s'ha compromès davant els seus interlocutors que aquesta aliança no impedirà que segueixi negociant amb els socialistesnegociant . I en aquestes converses, segons han transmès tant Joan Tardà com Francesc Homs al final de les reunions, el podemista "mantindrà les seves posicions" i "defensarà el referèndum". 

"Tant me fa si en parlen l'últim dia, ells tenen el compromís formal que ho mantindran i jo confio en la seva paraula", ha sentenciat el convergent, en referència que, segons el guió previst pels negociadors de Podem, el model territorial serà el quart punt dels cinc índexs programàtics acordats.

SENSE REFORMAR LA CONSTITUCIÓ

Tant Iglesias com Domènech també han manifestat que tenen la intenció de continuar amb la seva "proposta democràtica" per a Catalunya, sense entrar a detallar, en les rodes de premsa posteriors a les cites, com ho faran per canviar l'oposició frontal del PSOE al dret d'autodeterminació. De fet, malgrat les dificultats, el dirigent de Podem, segons la versió que ha transmès ERC, està convençut que "hi ha prou marge" en el termini de dos mesos que començarà a córrer des de la primera investidura, si és fallida, fins a les hipotètiques noves eleccions, per canviar el pas al PSOE. A canvi, s'entén, que Sánchez conquisti la Moncloa. "És molt optimista [...] Nosaltres l'hem animat a no desanimar-se" i mantenir viva la proposta", ha resumit Tardà.

En l'hipotètic cas que Podem aconsegueixi el seu objectiu, ERC, com ja havia anunciat després de trobar-se amb Sánchez, va oferir la possibilitat que els seus nou diputats s'abstinguin, perquè el possible Executiu de podemistes i socialistes tiri endavant. DL, que ja ha avançat que votarà igual que ERC, no ha explicitat tan clarament aquesta possibilitat perquè es tracta d'una hipòtesi, ara com ara, remota, segons fonts convergents, que detallen, a més, que Homs ha retret a Iglesias els tics centralistes del seu document d'oferta d'acord amb el PSOE, informa Fidel Masreal.

LA NECESSÀRIA COMPLICITAT

Notícies relacionades

La complicitat de les dues forces, així com del PNB i altres, és necessària perquè el PSOE i Podem per si mateixos no sumen majoria absoluta. És per això que Iglesias ha obert el diàleg amb els independentistes. Després de la reunió, el podemista ha qualificat el to de la cita de "positiu" i s'ha congratulat que que tots dos estiguin disposats, amb la seva abstenció, a "facilitar un Govern de progrés".

Per contra, si Sánchez opta per Ciutadans, el seu vot és intranscendent i el socialista necessitaria l'abstenció o el suport del PP o Podem. En qualsevol cas, els partits independentistes han deixat clar que votaran en contra de qualsevol acord que inclogui la força d'Albert Rivera. "No recolzarem mai un partit anticatalanista i neoliberal", ha asseverat Tardà. "Nosaltres un acord amb C's no el subscriurem de cap de les maneres", ha afegit Homs.