Sánchez accepta la reforma constitucional que demana Rivera per aconseguir un "pacte de legislatura"
El líder del PSOE avala una reforma exprés de la Carta Magna per acabar amb aforaments i suprimir les diputacions
L'acord de Ciutadans i socialistes és insuficient i ara es busquen complicitats a la dreta i a l'esquerra
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha acceptat la reforma exprés de la Constitució que aquest matí ha presentat el president de Ciutadans, Albert Rivera, com a última exigència als socialistes per arribar a un pacte "de govern", segons les paraules del polític taronja. "Si aquestes són les peticions que té C's, que no dubti ningú que hi haurà acord", ha replicat. "¿I quina mena d'acord?", li ha preguntat una periodista a Sánchez quan abandonava una pleníssima sala de premsa del Congrés. "De legislatura", ha respost mentre ja sortia per la porta.
El que Sánchez encara no ha explicat és què passa amb la resta de mesures que fa gairebé dues setmanes que negocia, també en cap de setmana i de matinada, amb Ciutadans. Hi havia esculls reconeguts per les dues parts en legislació laboral; reforma fiscal o el camp educatiu, entre altres. Però el màxim que han arribat a dir des d'un i altre partit en les últimes hores és que hi ha hagut "avanços", i també han puntualitzat que quedaven "serrells". Res més.
En aquest context i després d'una reunió discreta que hi va haver aquest dilluns, al Parlament, entre Sánchez i Rivera, aquest dimarts al matí el líder de C's ha decidit sortir a la palestra a reclamar públicament al PSOE un "últim esforç" per donar el seu vistiplau a un paquet de regeneració, reconvertida formalment en una 'reforma exprés' de la Constitució, amb cinc demandes concretes. Curiosament, Sánchez ha convocat la premsa uns minuts després per donar resposta també pública a Rivera, però aquesta primera convocatòria s'ha acabat anul·lant i s'ha ajornat fins a les quatre de la tarda. Finalment ha tingut lloc a dos quarts de cinc: s'acceptava la proposta dels taranges en pro del pacte.
"TEMPS DE DIÀLEG"
Així, mentre una delegació del seu partit estava reunida amb els representants de Podem per tractar de negociar el seu suport (o la seva abstenció) a una possible investidura, l'aspirant socialista a la Moncloa confirmava als periodistes que accepta reduir de 500.000 a 250.000 el nombre de firmes necessàries per impulsar iniciatives legislatures populars; limitar el mandat del president del Govern a Espanya a un màxim de 8 anys; acabar amb els aforaments a les Corts i els parlaments autonòmics, i reduir a la meitat -de 20 a 10- el nombre de membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i, el punt que semblava més complicat, suprimir les diputacions.
"Iniciarem la supressió de les diputacions per impulsar nous ens de consells provincials d'alcaldes i alcaldesses que puguin garantir els serveis als ciutadans visquin on visquin", ha recalcat el secretari general dels socialistes, que fins en tres ocasions ha recalcat que si la clau per a un acord amb Rivera era acceptar aquest paquet de reforma de la Carta Magna, la cosa estava feta. "Si aquestes són les propostes, diem que sí a un nou temps presidit pel diàleg", ha insistit.
FALTEN NÚMEROS
Notícies relacionadesÒbviament, qualsevol pacte entre PSOE (90 escons) i C's (40) és insuficient per garantir una investidura el dia 5 de març, jornada en què se celebrarà la votació en què ja no és necessari tenir majoria absoluta per ser president. Només cal tenir més 'sís' que 'nos'. Per acabar de quadrar aquest cercle, els socialistes tenen aquest dimarts una altra jornada maratoniana de reunions al Congrés, on s'ha citat primer amb Podem i després, una altra vegada, amb tots els grups de l'esquerra junts.
Sembla difícil trobar una fórmula final que permeti que Podem i Ciutadans ajudin, d'una manera o altra, a garantir la investidura de Sánchez. No obstant, el PSOE ho vol intentar. La resta d'actors polítics també fan els seus propis moviments en la línia d''escombrar cap a casa' o buscar complicitats d'aquelles formacions amb les quals es podrien sentir més còmodes votant. Això explica que C's es reuneixi amb el PP per buscar la seva abstenció, mentre que el cap dels liles, Pablo Iglesias, fa el mateix amb ERC i Democràcia i Llibertat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín