el pols sobiranista
El Parlament eludeix la declaració de ruptura per defensar la comissió del procés davant el TC
La Cambra acusa l'Estat "d'atacar" la democràcia amb la seva petició que se suspenguin els treballs

El Parlament ha recorregut davant el Tribunal Constitucional contra la petició de l'Advocacia de l'Estat que s'anul·li la comissió d'estudi del procés constituent a través principalment de dos arguments. Un d'ells, que aquests treballs "interns" de la Cambra no despleguen en cap cas la resolució de ruptura impulsada per Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre. L'altre, que la sol·licitud de l'advocat de l'Estat suposa un "atac" a l'autonomia parlamentària i a la seva potestat de debatre qüestions polítiques. A aquest últim, a més, l'acusa "d'anticipar preventivament" els resultats de la comissió i voler imposar el veto a un mer exercici de parlamentarisme.
Deixant de banda que el mateix recurs al Constitucional ja contravé el que indicava el sisè punt de la declaració de ruptura, a saber, que es faria cas omís del que digués el TC, l'escrit remès pel Parlament a l'alt tribunal dedica una gran part de les seves 36 pàgines a defensar que la comissió d'estudi del procés constituent "s'inscriu en l'exercici de la facultat que té el Parlament de donar curs a una iniciativa parlamentària d'acord amb les previsions del seu reglament" i que 'per se' no té cap conseqüència jurídica, només política. Aquest últim és el mateix argument que es va utilitzar per intentar evitar la suspensió de la declaració de ruptura, que va resultar infructuós.
EL PPC I LES PREPOSICIONS
Notícies relacionadesEl document de la Cambra, que inclou dures diatribes contra l'Advocacia de l'Estat, fins al punt de considerar que acceptar la seva reclamació "causaria una gravíssima lesió en les funcions institucionals del Parlament", incorpora com a defensa unes declaracions del portaveu del Partit Popular de Catalunya, Enric Millo, en què va afirmar a la Junta de Portaveus del 15 de gener del 2015: “Si el Parlament planteja fer una comissió d'estudi, nosaltres no estarem mai en contra que aquí s'estudiï el que es consideri convenient estudiar. Només faltaria que el Parlament no pogués estudiar el que consideri oportú estudiar"; "No hi haurà cap oposició legal per la nostra part".
El nivell d'aprofundiment en la defensa és tan gran que els serveis jurídics incideixen fins i tot en les preposicions. A banda de dir que la idea de "procés constituent" que es pugui debatre en la comissió d'estudi no té per què coincidir amb l'expressada en la declaració de ruptura, els lletrats assenyalen que "aquests àmbits de treball tenen com a marc de referència un procés constituent 'a' Catalunya i no un procés constituent 'de' Catalunya, cosa que denota clarament la voluntat que la comissió d'estudi sigui un fòrum de debat general i obert".
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Trump aplica un aranzel mundial del 10% i del 20% per a la UE
- EL DERROTAT Del penal de Julián Álvarez al xandall gris de Simeone
- Amb els agents socials i econòmics Illa convoca una cimera dilluns vinent a la Generalitat per respondre als aranzels de Trump
- Entrevista Dulceida despulla el seu embaràs a Prime Video: «Vaig al·lucinar amb tant ‘hate’ per ser mare amb una dona»
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Televisió La marca 2CAT obre una disputa entre TVE i TV3
- En el seu nou llibre Alejandro Fernández reactiva el seu pols amb Génova i acusa el PP de desmantellar el partit a Catalunya