Viejo, la nova aposta d'Iglesias per a Podem
El diputat està disposat a acceptar-la si hi ha consens i serà el candidat alternatiu a Fachin
La cúpula de Madrid vol endarrerir les primàries a Catalunya fins a finals de maig, quan espera que es resolgui la investidura
/
Més enllà dels maldecaps de la investidura, Podem maniobra per capejar el temporal intern que l'afecta a Catalunya. El partit busca el relleu de la direcció, després de la dimissió de Gemma Usabart a l'octubre, però l'absència de consens per elegir un nou secretari general enterboleix les relacions i els deixa en una situació de fragilitat des de la qual difícilment podran negociar un encaix de força en l'estructura d'En Comú Podem.
Hi ha diverses friccions. Una, entorn de l'autonomia que Podem té respecte a la cúpula de Madrid. Des de Barcelona, Albano Dante Fachin es reivindica com a candidat a les primàries per ser elegit nou secretari general. Reclama votacions immediatament i que siguin els simpatitzants catalans els que decideixin, sense intervenció del politburó. "El que es faci a Podem Catalunya s'ha de decidir des de Catalunya", deia dimecres passat en la presentació d'Ho Podem Tot, plataforma política que compta amb el suport del diputat al Parlament Joan Giner i 100 militants més. "El candidat de Pablo Iglesias ha de ser aquell que elegeixi la gent de Catalunya", afegia el portaveu adjunt de Catalunya Sí que Es Pot al Parlament. Considera que és imprescindible que el procés sigui ràpid per poder aportar en la configuració de l'aliança En Comú Podem, que passarà de ser coalició electoral a una unió permanent.
Mentre ell defensa afrontar la confluència sense pensar en quotes, a Madrid preocupa que Barcelona en Comú pugui imposar la seva hegemonia en la coalició. Les relacions de la direcció del partit amb Fachin són fredes i creuen en altres candidats i en altres temps. La seva aposta per liderar Podem és Raimundo Viejo. Pablo Iglesias ha proposat al diputat al Congrés --va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona-- ser el secretari general de Podem i ell s'ho està pensant. Es prestarà, diu, si hi ha consens en una fórmula coral, lluny d'un model de direcció presidencialista, amb diversos portaveus, similar al trident d'ICV. Diu que faria el pas si se sumessin a l'equip altres noms. "Acceptaria si Albano i Jéssica (Albiach) fossin integrants de la futura direcció. Si hi ha consens intern, fantàstic”, afirma, conciliador. Albano considera que "no es poden plantejar pactes sense que hi hagi debat".
100 CERCLES SENSE ELS CRÍTICS
La situació que viu el partit va quedar reflectida en una trobada dijous passat, a Barcelona. Viejo va viatjar amb el secretari d'organització, Sergio Pascual, per reunir-se amb els dirigents catalans. A la cita hi van anar un centenar de cercles de tot Catalunya. No hi havia ni Fachin ni Albiach.
Segons fonts presents en la reunió, els portaveus pròxims a Fachin van pressionar perquè les primàries es facin immediatament i van exigir garanties perquè Podem no s'acabi desdibuixat en una estructura d'En Comú Podem. Encara que els d'Iglesias tenen clar que volen evitar dissoldre's en la coalició, opinen que ara no es poden assumir les eleccions. Argumenten que totes les energies estan posades en l'escenari de la investidura a Madrid i que suposaria un risc obrir un debat intern amb diferents candidats opinant en línies oposades sobre el referèndum i la independència. La proposta és que les primàries siguin a finals de maig o a principis de juny.
ENTRE LIDERATGE I HEGEMONIA
En públic, el paper de Colau és indiscutible. En privat, algunes veus lamenten que el partit morat carregui amb l'etiqueta de perdedor a Catalunya i que a Barcelona en Comú se li atribueixi la part guanyadora de la coalició. A Iglesias se li imputa la pèrdua el 27-S, malgrat que va dissenyar l'estructura de Sí que Es Pot adaptada perquè l'alcaldessa hi aterrés però ella no ho va acceptar, i va quedar una candidatura de marca blanca sense estrelles. Podem va haver d'assumir la derrota. Però la victòria d'En Comú Podem el 20-D, es queixen, se l'emporta Colau. Ningú discuteix el seu paper de líder. Però de lideratge a hegemonia hi ha un salt. O un abisme.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme