el pols sobiranista

Junts pel Sí imposa la seva majoria a la Mesa del Parlament per crear les ponències de desconnexió

Ciutadans i PPC faran una petició de reconsideració i si els sobiranistes segueixen endavant, recorreran al Constitucional

 

  / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Els quatre representants de Junts pel Sí han imposat aquest dimarts la seva majoria a la Mesa del Parlament davant els tres diputats de l'oposició per aprovar la creació de les ponències conjuntes de desconnexió. La coalició sobiranista, d'acord amb la CUP, ha impulsat aquest mecanisme per elaborar les lleis de transitorietat jurídicahisenda pròpia i protecció social malgrat l'informe contrari dels serveis jurídics de la Cambra. Ciutadans, el PSC i el PPC han anunciat que plantejaran la setmana que ve a la Mesa una petició de reconsideració, i tant el partit taronja com els populars ja han avisat que si no es frenen les ponències, presentaran un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per "vulneració dels drets dels diputats".

Junts pel Sí ha justificat la decisió de seguir endavant amb les ponències conjuntes acusant la resta de grups de "prejutjar" els resultats d'aquests treballs. També ha afirmat que les ponències no tenen per què ser paralitzades per un grup perquè seria imposar la voluntat d'una minoria a la de la majoria de diputats, i ha insistit que la tramitació per la via que han elegit permet partir de zero i atorgar al procés tota la força democràtica possible. En la mateixa línia s'ha pronunciat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha donat per finalitzada la discussió tècnica per "començar a fer política" i ha tornat a convidar la resta de grups a sumar-se a les ponències. No obstant, els partits de l'oposició han deixat clar que no participaran i que l'actuació dels sobiranistes representa un actitud "arbitrària" i de "menyspreu" davant el reglament del Parlament.

"PONÈNCIES CUPJUNTES"

"Junts pel Sí i la CUP han anunciat moltes vegades la desobediència a l'Estat espanyol i la primera i única desobediència que han fet ha sigut als serveis jurídics del Parlament", ha denunciat el portaveu de Catalunya Sí que es PotJoan Coscubiela, que ha rebatejat les ponències conjuntes com a "ponències cupjuntes" perquè, ha avisat, només comptaran amb la presència dels dos grups sobiranistes. 

Tant José María Espejo-Saavedra, vicepresident de la Mesa i diputat de Ciutadans, com Eva Granados (PSC) i Enric Millo (PPC) s'han pronunciat en la mateixa línia que el representant de l'esquerra alternativa i han reclamat als sobiranistes que reconsiderin la seva decisió. No obstant, Junts pel Sí i la CUP no estan disposats a rectificar i volen posar en marxa com més aviat millor els treballs.

DISTRIBUCIÓ EN COMISSIONS

Segons la decisió de la Mesa imposada per Junts pel Sí, la ponència sobre la llei de protecció social es constituirà en el si de la comissió de Treball; la de transitorietat jurídica, en la comissió de Governació i la de la hisenda pròpia, en la comissió d'Economia i Hisenda.

Si se seguissin els tràmits que fixa el reglament, aquestes ponències encara quedarien congelades perquè l'oposició presentarà la petició de reconsideració en la reunió de la Mesa de la setmana que ve. Llavors, l'òrgan de la Cambra tindrà quatre dies per prendre la decisió definitiva i, a partir d'aquell moment, si es confirmés la posada en marxa de les ponències, es podria trobar amb un altre obstacle si Ciutadans i el PPC (el PSC encara ni confirma ni desmenteix) presenten un recurs davant el Constitucional.

ELS TRES MESOS

Notícies relacionades

Al contrari, Catalunya Sí que es Pot ha explicat que no recorrerà les ponències davant els tribunals encara que no participarà en els treballs. "La ponència té tres mesos per elaborar una proposició de llei, i a partir d'aquí estem disposats a entrar en el debat", ha relatat Coscubiela, que ha subratllat també que el seu grup no està d'acord amb aquestes lleis programades.

El fet que s'apliqui la fórmula de les ponències i no de la proposició de llei (que no requeria l'aprovació de tots els grups) permet que es parteixi d'un paper en blanc i no d'una redacció predeterminada. ¿Què implica això? Que al no haver-hi cap text, no es pot impugnar cap document. Almenys, fins que s'hagi arribat al següent pas.