LA NOVA LEGISLATURA

L''un per un' del debat d'investidura

icoy33022554 160302192157

icoy33022554 160302192157

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara que probablement no servirà perquè divendres hi hagi nou president del Govern, el debat d'investidura de Pedro Sánchez ha trencat el guió tradicionalment plumbi d'aquesta mena de sessions. El Congrés ha viscut un foc creuat entre els líders de les quatre principals forces polítiques.

PEDRO SÁNCHEZ

Conciliador. És el candidat a president i, en conseqüència, estava cridat a ser el protagonista de la jornada. Però el secretari general del PSOE ha quedat una mica enfosquit per la bravura dels seus contrincants. Ha volgut mantenir el rol institucional en què es va enfundar en el seu discurs de dimarts, però ha hagut de treure les ungles davant les invectives de Mariano Rajoy i Pablo Iglesias. L'ha tret de polleguera especialment l'al·lusió als GAL del líder de Podem, amb qui ha protagonitzat el duel dialèctic més efervescent del matí. La conseqüència de tot això és que surt del debat amb els mateixos insuficients suports amb què hi va entrar.

MARIANO RAJOY

Sorneguer. Del president en funcions sempre se n'ha destacat com a virtut la seva oratòria parlamentària. Aquest dimecres l'ha tornat a demostrar amb un discurs ple de sarcasme que tenia com a finalitat desdenyar la capacitat de Sánchez de forjar acords i denunciar que la verdadera intenció del socialista no és cap altra que arribar tan ben parat com sigui possible a les eleccions. Insolent en alguns moments ("Ja veuran com fins i tot vostès m'entendran perquè jo m'explico molt bé", li ha dit a la bancada del PSOE). Això sí, el discurs del líder del PP no deu haver atret cap nou votant jove, ja que més enllà del "bluf" amb què ha qualificat Sánchez, el parlament era ple de referències de la història medieval d'Espanya. S'ha vist sobrepassat pels constants cops d'Iglesias i Rivera. A aquest últim, amb qui somia que s'avingui a un acord, li ha intentat respondre, però li ha faltat 'punch'.

PABLO IGLESIAS

Notícies relacionades

Rebel. La primera intervenció del líder de Podem a la tribuna del Congrés no ha defraudat. Incisiu i provocador, ha repetit a la seu parlamentària tot el que se li ha sentit dir als carrers i als platós de televisió. Ha tret els colors al PP amb la corrupció i les seves arrels ("El seu partit el van fundar set ministres de la dictadura") i a Sánchez amb les contradiccions d'un partit que es diu socialdemòcrata ("Deixi d'obeir els oligarques")... i amb els GAL. Munició efectiva per a la seva parròquia i per a aquest votant fronterer amb el PSOE al qual potser d'aquí pocs mesos haurà de tornar a intentar atraure.

ALBERT RIVERA

Temperat. L'altre debutant del dia ha volgut ser l'antítesi del seu predecessor en l'ús de la paraula, Iglesias. Mirant de reüll el PP (i els seus votants, és clar), s'ha presentat com a paladí d'un centredreta moderat, regeneracionista i net de corrupció. El seu pacte amb el PSOE l'ha obligat a obviar aquells atacs als socialistes que tant ressonaven en les seves intervencions al Parlament i en l'última campanya electoral. Així que no ha tingut més remei que atacar Rajoy, que ha acabat per abandonar l'hemicicle a mig discurs del líder de Ciutadans.