El PSOE anuncia a Podem que només negociarà si també hi és present C's

Els socialistes i el partit taronja es mostren disposats a "ampliar i enriquir" l'acord firmat

Els de Rivera accepten asseure's amb Iglesias sempre que no els exigeixi trencar la "sobirania nacional"

undefined33057721 politica madrid  5 3 2016  reunion  entre los  equ160305172130

undefined33057721 politica madrid 5 3 2016 reunion entre los equ160305172130 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Nous pals a les rodes d'una negociació que no arrenca, però que hauria de començar la setmana que ve. Els equips de PSOE i Ciutadans s'han reunit aquest dissabte per acordar que, a la ronda de diàlegs que s'obre després de la investidura fallida, aniran junts. El partit d'Albert Rivera hi ha de ser present. Els socialistes no estan disposats a reunir-se amb Podem, IU i Compromís sense comptar amb C's, una decisió que complica encara més la posada en marxa de les converses i que situa la pilota a la teulada de Pablo Iglesias. 

Els portaveus parlamentaris de PSOE i C's van enviar l'encàrrec al podemista de forma explícita, una roda de premsa. Tots dos van insistir que a partir d'ara negociaran "conjuntament" per "enriquir i millorar" l'acord que van firmar la setmana passada amb les aportacions d'altres partits.

TAULA A CINC 

Aquesta estratègia planteja dos problemes immediats. El primer. Podem sempre ha exclòs Ciutadans de qualsevol negociació i la seva pretensió era tornar a convocar la taula de les esquerres, la taula a quatre bandes que, amb aquesta decisió, seria a cinc. Sembla difícil pensar que Iglesias s'avingui a pactar amb Rivera, ja que considera que són "incompatibles". Encara que el partit morat va retirar el seu veto formal al fet que Pedro Sánchez dialogués amb C's, la qüestió de fons es manté. Els podemistes opinen que les polítiques econòmiques de la força taronja són la continuïtat del PP. 

El segon problema és el document bàsic a partir del qual es treballarà. Iglesias vol que el seu equip negociador s'assegui a dialogar reprenent les converses on les van deixar, quan van decidir aixecar-se de la taula al segellar-se el pacte entre PSOE i C's. La reunió va quedar encallada en política econòmica, perquè Podem reclama la derogació de les reformes laborals de populars i socialistes, i l'equip de Sánchez no va acceptar la seva proposta. 

Els portaveus de PSOE i Ciutadans, en canvi, han reivindicat que aquesta taula a cinc treballi a partir del document acordat entre els dos partits. Pel diputat taronja Juan Carlos Girauta aquest text és "el cor de l'acció política a partir d'ara". El seu homòleg socialista, Antonio Hernando, també va assenyalar que la seva aposta per "sumar voluntats" passa per "enriquir aquest acord".

ENTRE L'ESPASA I LA PARET

Notícies relacionades

La pressió sobre Podem va ser explícita. Hernando va demanar a Iglesias que assumeixi la seva responsabilitat i accepti asseure's a negociar, encara que a la taula també hi hagi Ciutadans. "Espero que estiguin a l'altura i s'adonin que no poden bloquejar la situació", va apuntar, conscient que situa el partit morat entre l'espasa i la paret. Acceptar-ho seria capitular. Iglesias sap que ha de cedir en les converses, però plantejar explícitament una renúncia fins i tot per asseure's a parlar és un nou revés. 

També és veritat que aquest canvi d'actitud ja s'ha produït a C's, ja que fins ara el partit s'havia autoexclòs de qualsevol acord amb Podem, perquè tots dos es consideren antitètics. No obstant, Girauta es va avenir a negociar amb els d'Iglesias a la taula a cinc. Només va posar com a límits que respectessin "els principis constitucionals, la integritat territorial d'Espanya i que la sobirania nacional resideix en el seu conjunt". No va esmentar Podem directament ni tampoc va fer falta. Tots havien comprès el missatge. "Ells veuran si accepten aquestes regles de joc", va postil·lar.