DIMISSIÓ DE L'ALCALDE DE GIRONA
La dimissió del polèmic Ballesta dóna pas a la sociovergència a Girona
Deixa el càrrec després d'acusar ERC de boicotejar els intents d'acord i de retreure-li que l'hagin "erosionat" per "innobles" interessos partidistes
La nova alcaldessa serà Marta Madrenas, segona en la llista de CiU i una de les regidores que més sonaven per substituir Puigdemont
Les aigües han tornat al seu curs i el que hauria d'haver passat fa un mes i mig s'ha donat aquest dimarts al matí. Marta Madrenas, tinent d'alcalde d'Urbanisme i una de les persones que més sonaven per succeir Carles Puigdemont, assumirà l'alcaldia de Girona en substitució del polèmic Albert Ballesta, que ha anunciat la seva dimissió entre un seguit d'agres retrets a ERC i després d'haver aconseguit un sorprenent pacte de govern amb el PSC que garanteix la governabilitat (sumen 14 dels 25 regidors). Només una convulsió tan greu com la que ell ha protagonitzat ha sigut capaç de forjar una sociovergència en aquesta ciutat.
Malgrat aquest nou gir dramàtic en la inefable etapa de Ballesta, ‘el breu’, els seus escassos dies de mandat sempre seran recordats com un exemple del que mai s'hauria de repetir. Un període crispat en què la política municipal de Girona semblava que s'hagués convertit en un sainet davant l'allargada ombra del president Puigdemont, que va imposar aquest candidat a propis i estranys.
El pacte s'ha forjat després que Puigdemont es reunís amb Iceta per demanar-li que li donés un cop de mà
Precisament ha sigut el president qui ha aconseguit desencallar la difícil situació que ell mateix havia creat. Dimecres passat, Puigdemont es va reunir amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per demanar-li que el seu partit li donés un cop de mà en l'atzucac en què s'havia convertit Girona, segons han revelat fonts coneixedores de la negociació.
PERPLEXITAT A ERC
Un acord amb els socialistes que ha deixat “perplex” el grup municipal d'ERC, amb qui Ballesta també va estar negociant fins dijous passat un pacte que semblava gairebé tancat i que només estava pendent de “serrells” menors, segons els republicans, com l'articulació de la participació ciutadana als barris. A banda d'això, ja havien acordat rebaixar de vuit a sis els càrrecs de confiança (amb un salari de 48.500 euros), així com el polèmic sou de l'alcalde, que quedava fixat en 68.500 euros.
“Ens hem assabentat de l'acord amb el PSC per la premsa”, ha lamentat la líder del grup municipal d'ERC, Maria Mercè Roca, que també ha censurat “el to” utilitzat per Ballesta en les crítiques. No n'hi ha per menys, perquè els ha culpat d'haver boicotejat tots els seus intents per arribar a un acord i d'haver-lo “erosionat” per treure rèdit als interessos partidistes, que ha qualificat d'“innobles” i “irresponsables”.
El PSC assumirà les àrees d'Igualtat, Drets Socials i Treball, juntament amb la de Seguretat i Mobilitat
La nova sociovergència compta amb unes xifres similars a les que negociaven CiU i ERC. La futura alcaldessa Marta Madrenas i la líder del grup municipal del PSC, Sílvia Paneque, han explicat que l'acord també preveu que la dirigent socialista sigui nomenada primera tinenta d'alcalde i que assumeixi l'àrea d'Igualtat, Drets Socials i Treball. El seu partit també estarà al capdavant de Seguretat Ciutadana i Mobilitat. En la seva compareixença, una de les premisses més repetides per totes dues ha sigut que a partir d'ara s'obre una nova etapa en què es treballarà amb “rigor”, en el que es podria interpretar com una velada al·lusió que estan decidides a tancar l'hotel dels embolics de l''era Ballesta'.
ACORD AVALAT DES DE BARCELONA
Potser per aquesta mateixa raó l'acord ha sigut vist amb “respecte” des de la direcció de Convergència, que atribueix les crítiques dels republicans al seu afany per convertir-se en alternativa de govern en aquesta ciutat. Encara més quan van veure el reguitzell de despropòsits del successor de Puigdemont.
La primera sorpresa va ser la seva designació. Ningú esperava que el delegat de la Conselleria d’Interior a Girona substituís el president a l'alcaldia. Per fer possible el seu nomenament (anava de número 19 en la llista) van haver de renunciar els 18 candidats que el precedien, incloent-hi els nou regidors de l'equip de govern.
Marta Madrenas: una API discreta i serena
Aquesta advocada i agent de la propietat immobiliària (va ser presidenta dels API de Girona entre el 2003 i el 2010) era una de les persones de confiança de Carles Puigdemont quan estava al capdavant de l'alcaldia. Tant és així, que la majoria de quinieles apostaven per ella com a futura alcaldessa després de la renúncia de l'ara president. Per això, la designació de Ballesta com a hereu va deixar estupefactes els veïns de la ciutat i la gran majoria de militants de Convergència. Malgrat aquest revés, el comportament que ha mantingut Marta Madrenas durant la crisi que ha viscut Girona les últimes setmanes és una clara mostra del seu tarannà. Discreta i serena, és una dona que evita protagonismes innecessaris i que està molt ben considerada a l'ajuntament, on els col·laboradors de l'actual tinenta d'alcalde d'Urbanisme destaquen que, al seu perfil tècnic, hi ha sabut sumar els últims temps un coneixement cada vegada més gran de l'arena política. “Però tampoc ens hem de deixar enganyar per la seva habitual discreció, quan ha de manar sap fer-ho”, avisen.
L'aposta de Puigdemont va desencadenar una crisi sense precedents a les files de CiU a Girona. Ja es va advertir aleshores que el que comença malament acaba malament i Ballesta semblava entestat a demostrar-ho amb constants ficades de pota. Es va equivocar en la fórmula que va utilitzar per assumir l'alcaldia en el ple extraordinari que es va celebrar el 22 de gener perquè es va oblidar de jurar o prometre el càrrec. Un error que el va convertir en diana de mofes i burles i que va obligar a repetir tot el procés tres dies després.
SENSE SUPORT
Notícies relacionadesPerò si un s'hi esforça, encara es pot fer pitjor, i el nou alcalde va perpetrar una altra cadena de sonades relliscades. El 19 de febrer va haver de desconvocar un ple extraordinari en què, a més del nou cartipàs municipal, s'havia d'aprovar el seu sou, que volia fixar en 75.000 euros (Puigdemont només cobrava com a diputat del Parlament). Ho va fer 'in extremis', després de constatar que se li havien esfumat els suports.
Cinc dies més tard va fer públic un acord de govern amb Ciutadans i el PP i va convocar un altre ple. Però hores abans de l'assemblea municipal, C’s va anunciar per sorpresa que no el firmaria si Girona no abandonava l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Un torpede en la línia de flotació de l'alcalde llançat des de Madrid que va tornar a deixar Ballesta sol davant dels lleons. Va perdre la votació, es va quedar sense sou i, el que és pitjor, amb les vergonyes una altra vegada a l'aire.
Albert Ballesta Carles Puigdemont Província de Girona Convergència ERC - Esquerra Republicana de Catalunya
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia