JxSí es blinda davant la intromissió dels partits

El grup parlamentari supera la crisi oberta per la proposta de dimissió de Germà Bel

JxSí es blinda davant la intromissió dels partits

EFE / QUIQUE GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts pel Sí ha cauteritzat la ferida oberta dilluns passat pel diputat Germà Bel al presentar la seva dimissió de l'òrgan de direcció del grup parlamentari. Després d'una reunió entre els caps parlamentaris, el president Jordi Turull (CDC) i la portaveu Marta Rovira (ERC) amb Bel (cap de llista el 27-S per Tarragona), Josep Maria Forné i Lluís Llach (números 1 de les llistes per Lleida i Girona) s'han plantejat la creació d'un òrgan de direcció amb presència exclusiva de diputats.

La queixa de Bel que el va portar a plantejar la seva dimissió va ser, precisament, la intromissió de personal dels partits de la coalició (CDC i ERC) i, fins i tot, del Govern català.

Fonts parlamentàries han afirmat a aquest diari que amb el conjunt d'independents del grup “no hi ha hagut cap problema”, alhora que han insinuat cert “divisme” en el comportament de Bel.

El següent pas serà, ara, sotmetre la creació d'aquest nou òrgan al plenari dels 62 diputats de Junts pel Sí. No s'ha parlat fins i tot de la composició d'aquesta nova cúpula blindada dels partits, però Bel ha assenyalat a l'ACN que estaria disposat a formar part-ne si se li demanda.

Notícies relacionades

El detonant de la crisi va ser la votació de la setmana passada a una proposta de resolució de la CUP favorable a derruir el monument franquista situat al llit del riu Ebre al seu pas per Tortosa. Els convergents, sabent que l'alcalde de Tortosa, del seu partit, propugna una consulta ciutadana per decidir què es fa amb el memorial feixista, va intentar imposar el ‘no’ a la proposta. ERC, de manera més sibil·lina, va mirar d'estendre una abstenció que, a la pràctica, suposava una aprovació tàcita de l'esmena. Finalment, els independents es van repartir el vot de la forma que la seva consciència els dictava. La proposta de resolució va ser aprovada.

Després de la polèmica, Junts pel Sí va aprovar que, a partir d'ara, en les qüestions que no estan incloses en el programa electoral de la coalició entre CDC, ERC i la societat civil, es donaria llibertat de vot.