SONDEIG DEL GESOP

El tripartit PP-PSOE-Ciutadans és el pacte preferit pels espanyols

Gairebé la meitat de votants populars creuen que Rajoy hauria de fer un pas enrere

L'electorat de Podem recolza el referèndum com a condició per negociar

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les reminiscències catalanes de la paraula la van convertir fa temps en proscrita en el vocabulari de dirigents del PP i de Ciutadans, però resulta que els espanyols ara volen un tripartit. Quatre de cada 10 electors, el 37,5%, aposten com a sortida al trencaclosques de la investidura per la gran coalició a què s'agafa Mariano Rajoy per retenir el poderMariano Rajoy: un pacte entre PPPSOE i Ciutadans. Així es desprèn del Baròmetre Polític d'Espanya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, efectuat a partir de 1.000 entrevistes just després de la fallida investidura de Pedro SánchezPedro Sánchez. Aquest 'tripartit constitucionalista', que sumaria 253 escons, supera en preferències l'aliança progressista que, amb la imprescindible abstenció de les forces independentistes, propugnen Podem i IU, i que atrau el 27,7% dels ciutadans. No obstant, són més els enquestats que advoquen per acords que no incloguin el PP.

Un 18,7% es decanta per un altre tripartit, el que formarien el PSOEPodem i Ciutadans (196 diputats en total), una combinació que, no obstant, no defensen ara mateix cap d'aquests tres actors. D'aquesta manera, gairebé la meitat dels sondejats, un 46,7%, opten per excloure de la governabilitat el partit de Rajoy i incloure-hi la marca de Pablo Iglesias. De fet, la tan esmentada 'gran coalició' a l'alemanya entre populars i socialistes (que sumarien 213 parlamentaris i que deixaria fora les dues marques emergents) és l'última de les preferències, i només agrada el 7% de l'electorat.

SOCIALISTES DIVIDITS

Ni tan sols als votants del PP els agrada, perquè s'inclinen en un 75,7% pel tripartit amb el PSOE i Ciutadans. Els electors socialistes són els més dividits: el 44,7% volen el tripartit amb Podem i Ciutadans; el 19,7%, la gran coalició amb PP i Ciutadans; i el 16,5%, el bloc d'esquerres. El suport al 'tripartit constitucionalista' creix amb l'edat, al contrari que el suport a l'aliança progressista, que és més gran entre els més joves. Per comunitats autònomes, la coalició PP-PSOE-Ciutadans copa les preferències a totes excepte a Catalunya i Euskadi, on aquesta opció és la que provoca més rebuig. Catalans i bascos es decanten pel front d'esquerres.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -1.000 entrevistes telefòniques efectuades del 5 al 8 de març. -Univers: població resident a Espanya amb dret de vot. -Mostra estratificada per autonomia i dimensió de municipi. Selecció aleatòria de les llars mitjançant quotes creuades de sexe i edat. -Error de la mostra: +/- 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

Més enllà de pronòstics de futur, el document segellat entre el PSOE i Ciutadans suscita divisió d'opinions entre els espanyols. El 49,4% aprova l'acord; el 44,8% el desaprova. No hi ha sorpreses entre els seus respectius electorats: dos de cada tres votants socialistes i dos de cada tres 'taronges' beneeixen el pacte. I encara que són més els que el censuren, resulta significatiu que el 41,6% d'afins al PP, el 27,7% dels adeptes a Podem i el 29,4% dels electors d'IU avalin l'aliança. Catalunya, el País Basc i la Comunitat Valenciana són les autonomies més refractàries a l'acord, mentre que a la resta d'Espanya guanyen els suports.

EL CAP DE RAJOY

Encara que la majoria d'espanyols volen que PP, PSOE i Ciutadans s'entenguin per governar, no és clar que això signifiqui que vulguin Rajoy com a president del Govern. De fet, dos de cada tres enquestats, el 64,4%, consideren que el líder popular hauria de retirar-se per facilitar un pacte de govern. El 31% opina, en canvi, que Rajoy ha de resistir les veus que, com la de Rivera i d'algun exbaró del seu propi partit, reclamen el seu cap. El cert és que a la teoria d'aquest exbaró, el murcià Alberto Garre, s'hi apunten el 45% dels votants del PP, encara que el 48,2% segueixen confiant en el seu líder.

Notícies relacionades

Una de les línies vermelles que dificulten l'entesa entre el PSOE i Podem és el referèndum català, al qual Iglesias ha posat l'etiqueta de condició "imprescindible". A la majoria dels espanyols (68,1%) els disgusta aquesta posició d'Iglesias, però la majoria dels votants 'liles' (64,1%) estan d'acord amb aquesta exigència. No obstant, tres de cada 10 electors podemistes opinen el contrari. En consonància amb aquests percentatges, el 67,8% dels enquestats creuen que els socialistes han de mantenir-se ferms en el 'no' al dret a decidir de Catalunya, mentre que el 26,4% estima que Sánchez hauria d'acceptar una consulta. Entre els afins a Podem, de nou dos terços reclamen al PSOE que cedeixi en aquesta qüestió, davant un 29,3% que espera que els socialistes no travessin aquesta línia.

Òbviament, en aquestes dues preguntes es constata una clara diferència entre les opinions obtingudes a Catalunya (dos terços dels catalans aplaudeixen que Podem exigeixi el referèndum i demanen al PSOE que l'accepti) i a Euskadi respecte a les de la resta d'Espanya, àmpliament contràries al dret a decidir.

¿De qui és la culpa del bloqueig?

Malgrat aquest intercanvi de retrets, Sánchez obté més suports que Rajoy per seguir buscant un pacte, encara que quatre de cada 10 espanyols opinen que tots dos estan legitimats per intentar la investidura. Encara que Rivera tingui segellat un acord amb el PSOE, els votants de Ciutadans són partidaris que tant el líder socialista com el del PP obrin joc. I entre l'electorat del PP empaten els que creuen que ara ha d'intentar-ho Rajoy i els que atorguen també a Sánchez la mateixa legitimitat.