EL POLS SOBIRANISTA
Pedro Sánchez oferirà a Carles Puigdemont la seva alternativa al referèndum
El candidat socialista i el president es reuneixen aquest dimarts al Palau de la Generalitat
El líder del PSOE vol atraure el convergent cap a la reforma federal de la Constitució
Pedro Sánchez i Carles Puigdemont es reuneixen avui al Palau de la Generalitat. Fa dos mesos, quan va ser elegit contra pronòstic president després de les intenses negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura catalana, Puigdemont va rebre una protocol·lària trucada de felicitació del líder socialista, que va tornar a despenjar el telèfon fa una setmana per concertar aquesta cita. Es tracta, segons les dues parts, d’una trobada institucional, en què Sánchez traslladarà a Puigdemont la seva alternativa al referèndum d’independència a Catalunya, que passa per una reforma constitucional que també comportaria un nou Estatut.
La reunió, evidentment, no és aliena al complex escenari polític que hi ha a Espanya. El PP la va aprofitar ahir per intentar minar el pacte del PSOE i Ciutadans, explotant les diferències en matèria territorial entre les dues sigles. El partit d’Albert Rivera va assenyalar que no havia sigut informat de la trobada, cosa que tampoc va criticar perquè no es considera amb dret a saber per endavant l’agenda del líder socialista, però va advertir que si l’objectiu de la cita era tractar la consulta separatista, l’aliança amb Sánchez, que tan sols suma 130 diputats (90 de socialistes i 40 de C’s) i que s’ha mostrat insuficient per garantir la governabilitat de l’Estat, quedaria anul·lada. «Si Sánchez se surt d’aquest acord, Ciutadans s’aixecarà de la taula», va dir a Barcelona el secretari de Comunicació de la força taronja, Fernando de Páramo.
CONTRA EL DRET A DECIDIR
No hi ha «cap perill» que això passi, van contestar fonts de la direcció del PSOE. El pacte amb Rivera inclou el compromís d’«oposar-se a qualsevol intent de convocar un referèndum amb l’objectiu d’impulsar l’autodeterminació de qualsevol territori d’Espanya», i Sánchez, molt abans de firmar l’aliança amb C’s, ja havia deixat clar que en cap cas facilitarà una consulta d’aquesta mena. És un dels diversos assumptes que el separen de Podem a l’hora d’arribar a un acord d’investidura.
Com ja va fer Alfredo Pérez Rubalcaba amb Artur Mas el mes d’abril del 2013, el líder socialista traslladarà a Puigdemont la seva oferta de reforma federal de la Constitució, que no forma part del pacte amb C’s i que advoca, entre altres iniciatives, per blindar les competències autonòmiques, reconèixer els fets diferencials i reformar el Senat perquè es converteixi en una verdadera cambra territorial. El PSOE considera que aquesta és l’única via per sanar l’actual ferida, no a través d’un referèndum «que divideix», sinó amb dues votacions sobre «el que ens uneix», segons acostuma a assenyalar Sánchez. La primera seria sobre la reforma constitucional agreujada, en la qual participarien tots els espanyols, i a partir d’aquí naixeria un nou Estatut que també hauria de ser ratificat pels catalans.
És poc probable que el líder socialista dissuadeixi amb aquests arguments Puigdemont perquè abandoni la via de la desconnexió iniciada pel Govern català, que d’acord amb Sánchez «fractura» els catalans, però els dos dirigents trobaran en un altre àmbit un terreny comú. Dins de la «nova entesa» entre Catalunya i la resta d’Espanya per la qual va advocar en el primer discurs de la seva fallida investidura, Sánchez proposa reactivar la comissió bilateral Estat-Generalitat (que no es reuneix des del juliol del 2011) i estudiar les 23 iniciatives que Mas va entregar a Mariano Rajoy fa dos anys i des d’aleshores esperen resposta, així com millorar el sistema de finançament autonòmic. Oriol Junqueras ja va plantejar al ministre Luis de Guindos la setmana passada l’opció de reduir al 0% l’interès que Catalunya paga pel FLA (aquest any demanarà 7.500 milions d’euros), amb la qual cosa les arques de la Generalitat disposarien de 380 milions extres.
DIÀLEG
Són mesures que el poden acostar a Puigdemont, tot i que el seu entorn va assenyalar ahir que no n’esperava «grans novetats», però sí que la reunió serveixi per constatar que «més enllà de les discrepàncies» les dues parts són «partidàries del diàleg» i del respecte institucional. Sánchez vol que la reunió mostri que la tensió entre les dues administracions es rebaixaria si ell ocupés la Moncloa. Tot i així, fonts del PSOE desvinculen la cita de les negociacions d’investidura, ja que rebutgen valer-se dels vots independentistes per arribar a l’Executiu.
Investidura Carles Puigdemont Democràcia i Llibertat Junts pel sí Convergència PSOE Pedro Sánchez Independència de Catalunya Reforma constitucional
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació