Pedro Sánchez i Carles Puigdemont aposten pel "desglaç" entre Catalunya i Espanya
El president i el presidenciable celebren la trobada i esperen que sigui el principi del final del bloqueig
Després de l'era glacial, arriba el desglaç. Si Mariano Rajoy només ha parlat amb Carles Puigdemont de broma (en la broma telefònica que li va fer un imitador d'una emissora catalana), Pedro Sánchez està disposat a parlar seriosament amb el president. Ho ha demostrat amb la reunió que han mantingut aquest dimarts a la Generalitat. "Espero que sigui la primera de moltes altres reunions i que es produeixi un desglaç entre la Generalitat i el Govern espanyol o la política espanyola", ha assenyalat el presidenciable socialista.
"M'agradaria que el senyor Rajoy també tingués una reunió amb Puigdemont, hi arriba tard... com en moltes altres coses", ha ironitzat Sánchez. Tots dos han volgut reiterar que la investidura espanyola no havia estat sobre la taula, sinó que s'havia parlat sobre la realitat catalana. En aquest punt Puigdemont li ha criticat que hagués parlat de "crisi de convivència" a Catalunya. "Li ha transmès el malestar del Govern per dir que hi havia un suposat problema de convivència. No hi ha un problema. Un 80% està a favor d'un referèndum i un 87,6% acceptaria el resultat d'aquest referèndum", ha explicat Neus Munté, portaveu del Govern. El president també li ha demanat al candidat un posicionament sobre la judicialització de la consulta del 9-N i un compromís que, si arriba a la Moncloa, la immersió lingüística no estaria en risc. Tot i aquests punts de fricció, Munté ha agraït en nom del Govern aquest gest de propiciar aquesta reunió, una "primera diferència entre Rajoy i Sánchez".
Puigdemont ha tornat a deixar clara la seva aposta pel referèndum, mentre que Sánchez ha ofert la reforma federal de la Constitució davant un "full de ruta il·legal i unilateral". Tot i que les posicions de tots dos són molt clares, els dos interlocutors han agraït el "clima de respecte" que s'ha viscut. Mentre que Sánchez ha volgut destacar que es pot parlar "de tot dins de la legalitat", des del Govern han aplaudit la voluntat de dialogar "sense línies vermelles". El líder socialista ha reclamat posar fi als quatre anys de bloqueig institucional i s'ha mostrat receptiu a abordar la llista de 23 punts que Mas li va presentar al seu dia a Rajoy i a recuperar la comissió bilateral Estat-Generalitat.