Podem reivindica a l'Aberri Eguna el dret a decidir

El PNB anuncia que Iñigo Urkullu tornarà a ser el seu candidat a 'lehendakari' en els comicis d'aquest any

EH Bildu aposta per formar una "majoria social" des d'Euskadi per aconseguir la independència

GRA081 SAN SEBASTIÁN, 27/03/2016.- Podemos ha celebrado hoy el Aberri Eguna (Día de la Patria vasca) con un acto simbólico ante la Paloma de la Paz de San Sebastián, en el que han vinculado los derechos sociales y el derecho a decidir. EFE/Javier Etxezarreta

GRA081 SAN SEBASTIÁN, 27/03/2016.- Podemos ha celebrado hoy el Aberri Eguna (Día de la Patria vasca) con un acto simbólico ante la Paloma de la Paz de San Sebastián, en el que han vinculado los derechos sociales y el derecho a decidir. EFE/Javier Etxezarreta / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Les tres formacions que han celebrat l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria basca), PNBEH Bildu i per primera vegada, Podem, tenen la vista posada en els comicis bascos de tardor. De fet, les enquestes afirmen que ocuparan els tres primers llocs, però no és clar en quina ordre. La formació morada s'ha estrenat amb un senzill acte en el qual ha reivindicat el dret a decidir i els drets socials, mentre els penabistes han aprofitat la jornada per anunciar a Bilbao que Iñigo Urkullu tornarà a ser el seu candidat lehendakari. Per la seva part, la coalició independentista s'ha sumat a una manifestació a Pamplona per reclamar la creació d'un Estat basc.

L'acabada de designar secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba, ha protagonitzat la seva posada de llarg en un acte carregat de simbologia, encara que davant tot just un centenar de seguidors. Des que el 1978 els socialistes bascos participessin en l'Aberri Eguna, cap altra formació no nacionalista s'havia sumat a la celebració. Les seves primeres paraules han volgut desmentir que aquesta decisió busqui rèdits electorals, i ha defensat el "compromís" de Podem amb l'eusquera i la recerca de "un nou acord de convivència" entre bascos.

Nagua Alba ha defensat un projecte de pàtria "inclusiva, en la qual càpiguen totes les identitats" i que no deixi "ningú enrere". Davant l'escultura d'"El colom de la pau", ha remarcat que la "base fonamental" d'aquesta pàtria ha de ser "la defensa dels drets humans, de la pau i dels drets socials". El seu missatge també s'ha endinsat en reclamacions nacionalistes, i així, ha reivindicat "el dret a decidir en un marc bilateral" i ha declarat que l'Estatut de Gernika és "un punt de partida, no d'arribada".

La secretària general de Podem Euskadi haurà de gestionar ara l'impressionant èxit del seu partit a Euskadi, un terreny especialment complicat per a formacions noves. Va ser la candidatura més votada pels bascos en les passades eleccions generals, malgrat que estava patint una sagnant crisi interna. Una vegada superada la tempesta, amb la victòria d'una llista afí a Pablo Iglesias, Podem aspira a confirmar les enquestes i arribar a disputar-li el primer lloc al PNB.

EL PNB ALLARGA LA MÀ A EH BILDU

El PNB ha donat un tint clarament electoral a l'Aberri Eguna. El seu president, Andoni Ortuzar, ha anunciat oficialment que Iñigo Urkullu serà el seu candidat a lehendakari. Però també ha obert la porta a acords amb l'esquerra abertzale en matèria sobiranista; això sí, ha matisat que es tractaria d'un acostament per aconseguir una "Euskadi de progrés i justícia social, no una Euskadi revolucionària".

Per la seva part, Iñigo Urkullu s'ha aferrat al discurs habitual del partit i ha reclamat un nou estatus polític "de sobirania compartida", que converteixi Euskadi en "més Estat basc". No obstant, davant milers de simpatitzants, ha insistit en el "diàleg i l'entesa" amb Madrid, i ha apostat per un nacionalisme "inclusiu" en un marc de "sobiranies superposades".

EH BILDU:"SÍ A LA INDEPENDÈNCIA"

Notícies relacionades

EH Bildu ha optat, com en anys anteriors, per sumar-se a la manifestació convocada per la xarxa Independentistak. Milers de persones han recorregut els carrers de Pamplona rere una pancarta amb el lema "Sí a la independència".

Davant de la marxa, el secretari general d'Eusko Alkartasuna i parlamentari d'EH Bildu, Pello Urizar, ha afirmat que "amb el dret a decidir com a eina, el futur d'Euskal Herria s'ha de construir des de la cohesió territorial i social". Sense esmentar ni Podem ni el PNB, ha instat a construir una "majoria social i política" entre els que reivindiquen el dret d'autodeterminació. I davant els que reclamen el diàleg amb Espanya, ha alertat que "l'Estat no té cap voluntat d'acord", per això els passos han de fer-se "necessàriament des d'Euskal Herria".