EL POLS SOBIRANISTA

La Mesa del Parlament admet que es voti la moció de la CUP però "amb condicions"

Si els anticapitalistes no modifiquen el text, Forcadell plantejarà al ple si el retira de l'ordre del dia

La cupaire Anna Gabriel afirma que no mouran "ni una coma" de la proposta

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Junts pel Sí ha imposat aquest dimarts la seva majoria a la Mesa del Parlament per treure's de la màniga una nova figura que no contempla el reglament i que consisteix a admetre a tràmit "amb condicions" la moció de la CUP que insta a accelerar la ruptura amb Espanya. ¿En què consisteixen aquestes condicions? Que el document serà portat al ple de la setmana que ve, el dia 7 per ser més concrets, però si els anticapitalistes no accepten modificar, via esmenes transaccionals, el redactat original, la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, plantejarà durant la sessió que els diputats decideixin si volen que el text es voti o es retiri de l'ordre del dia. És a dir, el que ha fet la Mesa és passar la patata calenta al ple, perquè siguin els 135 diputats els que decideixin si es vota o decau un document que xoca frontalment amb la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional (TC) contra la resolució de desconnexió aprovada el 9 de novembre.

La moció de la CUP, que insta el Parlament a tenir elaborat en el termini d'un mes un pla de treball per impulsar el contingut dels annexos inclosos en la declaració de ruptura, no ha sigut ben rebut per Junts pel Sí, que en els últims dies ha acusat els anticapitalistes d'un excés de "gesticulació". No obstant, la coalició que integren CDC i ERC no podia deixar a la cuneta el text d'entrada per quedar malament davant el públic sobiranista, per això ha permès que la moció passi el primer filtre malgrat admetre intrínsecament que és un clar desafiament al dictamen del Constitucional. Per això les "condicions" que posen la CUP perquè s'avingui a modificar el text. Si no ho fa, el ple al complet serà qui decideixi si tot i així se celebra la votació, cosa que significa que en el cas que la justícia decidís obrir una investigació per saltar-se les ordres del TC, els imputats serien els diputats que votessin, i no només la Mesa del Parlament.

ALLAU DE CRÍTIQUES

Notícies relacionades

La decisió que ha pres Junts pel Sí per no tombar en el primer filtre la moció de la CUP s'ha emportat una allau de crítiques per part de l'oposició. Ciutadans, el PSC, el PPC i Catalunya Sí que es Pot han acusat els sobiranistes d'inventar-se normes al seu gust i els tres primers han insistit que aquest document no s'hauria de votar al ple perquè l'únic que fa és continuar la via d'una resolució que ja va ser suspesa pel TC.

No obstant, la guerra més sucosa la juguen en aquesta ocasió els dos grups parlamentaris sobiranistes. Dels altres partits es podia esperar l'enfrontament, però el capítol de desacords entre Junts pel Sí i la CUP ha sumat amb aquesta moció una nova osca molt més profunda que en anteriors episodis, i més difícil de cicatritzar. La diputada anticapitalista Anna Gabriel ja ha avisat ERC i Convergència que el seu grup no canviarà "ni una coma" de la redacció inicial, com pretén JxSí. Sembla que intuint que passaria això, el que han fet convergents i republicans és ajornar el conflicte una setmana més i deixar-lo en mans del ple perquè les possibles conseqüències siguin més repartides.