Ciutadans aspira a governar amb el PSOE i que Podem recolzi el seu pacte
Girauta planteja la qüestió com un repte però la cúpula taronja rebaixa el nivell de l'exigència
Els socialistes treuen ferro a les diferències i Iglesias recomana "una miqueta de relaxació"
/
La reunió entre el PSOE, Podem i Ciutadans serà dijous a les 16.30 al Congrés. El partit taronja ha escalfat l’ambient previ, posant sobre la taula qüestions que compliquen un acostament pràctic entre les tres forces polítiques. L’última, la sortida que va protagonitzar ahir el seu portaveu, Juan Carlos Girauta, que va arribar a dir que els podemistes han d’acceptar gairebé sense dir ni piu el pacte que ja han firmat ells amb els socialistes si volen que hi hagi Govern. I que el seu partit s’hauria de repartir els ministeris amb el PSOE en l’hipotètic Executiu que presideixi Pedro Sánchez. «Aquell govern ha de ser constituït per membres del PSOE i de Ciutadans», va afirmar el dirigent davant els periodistes.
No va trigar gaire Girauta a ser corregit per la direcció del seu propi partit, que va rebaixar el nivell de les exigències plantejades pel seu portaveu quan faltaven 48 hores per a la negociació. Bé és cert que des d’Albert Rivera fins a l’últim dels seus dirigents fa dies que exhibeixen la seva desconfiança davant l’hipotètic gir de Podem, i adverteixen que el seu acord amb el PSOE és intocable i que el millor camí que podria transitar el grup de Pablo Iglesias és l’abstenció.
«OBSESSIÓ» PER LES BUTAQUES
Reclamar ara un pas més, d’aquesta abstenció al sí incondicional davant l’acord del PSOE i Ciutadans i, sobretot, exigir butaques pocs dies abans d’una cita en la qual se suposa que el més important era cotejar continguts comporta una aposta arriscada per a Rivera, que durant setmanes ha criticat sense pietat l’«obsessió» d’Iglesias amb les «butaques».
Tampoc resulta fàcil d’explicar que la direcció taronja no estigui disposada a conformar-se ara amb una abstenció de Podem per facilitar un govern alternatiu al de Mariano Rajoy si arribés el cas, després que Rivera centrés el seu discurs en la sessió d’investidura del mes de març precisament en una doble demanda a populars i podemistes perquè exploressin aquesta opció un cop ell havia arribat a un acord de 200 mesures amb el PSOE.
Que l’ambient prenegociador està enrarit és una realitat. També hi ha ajudat en aquest sentit que es publiqués ahir en diversos mitjans una notícia que afecta de ple Podem, tornant a posar el focus del dubte sobre el seu finançament, i en 7 milions d’euros que suposadament el Govern d’Hugo Chávez va fer arribar a la fundació CESP, en la qual van treballar diversos dirigents de la força morada.
«Això és mentida», va proclamar Iglesias, que, com el seu número dos, Iñigo Errejón, va invitar tots aquells que tinguin dubtes sobre els seus comptes a anar als tribunals, recordant que el Tribunal Suprem ja ha arxivat dues denúncies en relació amb aquest tema i la fiscalia ha recomanat arxivar-ne una altra. Va lligar la difusió d’aquesta notícia al fet que «alguns estan molt nerviosos» amb la possibilitat que hi pugui haver un executiu progressista. De passada, va recomanar a Rivera i els seus que suavitzin el to i es relaxin i pensin ells en els beneficis d’abstenir-se, sobretot després de votacions com la que es va produir ahir a la nit al Congrés sobre la LOMCE, en què ells van votar amb el PSOE i la resta de l’esquerra per ajornar el calendari d’implantació i Ciutadans es va abstenir.
Però la qüestió dels hipotètics fons veneçolans es va barrejar amb el debat sobre la investidura. Malgrat els intents de Podem perquè no fos així. Girauta va qualificar de «molt greus» les informacions i fins i tot va advocar perquè la fiscalia obri investigació. Més enllà va anar el PP, que intenta destorbar el diàleg dels altres, al·legant que un executiu amb Podem seria «dolent per a Espanya». Tant la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, com el portaveu, Rafael Hernando, van instar PSOE i C’s a no asseure’s amb els podemistes fins que no donin explicacions contundents.
Els socialistes van ser més temperats. Tant a l’hora de valorar les noves dades sobre el finançament del partit d’Iglesias com els atacs de C’s a Podem. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, es va limitar a assenyalar que ha de ser l’organització morada la que s’expliqui. Sobre la negociació, es va mostrar molt més optimista que els que seran els seus interlocutors demà.
«VOLEM FER HISTÒRIA»
Notícies relacionades«Ens reunirem. Volem fer camí caminant. I volem trobar-nos en aquest camí. Fins i tot, acabar fent història», va recalcar el portaveu socialista. «Crec que la ciutadania està il·lusionada amb aquestes negociacions i prefereixo no fer-ne lectures negatives –va continuar–. Llegeixo les manifestacions negatives que es fan però després, amb el pas del temps, la força dels fets i l’aritmètica irreversible fan que tots anem sent més flexibles i comprensius».
Tampoc li va atorgar versemblança al fet que Ciutadans pugui aixecar-se de la taula, com ha amenaçat en cas que Podem no se cenyeixi a rubricar el pacte ja existent. Es va voler mostrar tan conciliador com va poder. Altres membres de l’equip negociador del PSOE afirmen que si demà no surten tots contents de la reunió a tres no passaria res, perquè «encara hi haurà temps». Fins i tot hi ha qui, com l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, manté que tampoc seria una catàstrofe si no es quadra el cercle i s’ha d’acabar anant a eleccions.
Investidura Juan Carlos Girauta Ciutadans PSOE Pablo Iglesias Albert Rivera Pedro Sánchez Podem