Objectiu: salvar la negociació

El PSOE proposarà a Podem i Ciutadans una taula de qüestions econòmiques i socials i una altra d'afers territorials

Iglesias i Rivera protagonitzen un aspre enfrontament mentre la cita secreta de Sánchez amb Junqueras tensa l'ambient

undefined33433786 madrid 06 04 2016 el presidente del gobierno compa160406201523

undefined33433786 madrid 06 04 2016 el presidente del gobierno compa160406201523 / J M Prats

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Poc més de 24 hores abans que els negociadors del PSOE, Podem i Ciutadans es reuneixin per primera vegada per abordar un pacte d’investidura, Pablo Iglesias i Albert Rivera van posar ahir de manifest les seves profundes desconfiances mútues. El primer va acusar el segon al Congrés de ser «intolerant». Rivera li va contestar recordant els suposats pagaments de Veneçuela i l’Iran a la força lila. I així van seguir, amb atacs sobre la presumpta tendència d’Iglesias a «col·locar» el seu entorn («nòvies, familiars i amics») en càrrecs de confiança i els vincles passats de Ciutadans amb forces pròximes a la ultradreta.

Vist des de fora, les possibilitats d’una entesa a tres bandes semblen escasses. Però els socialistes tenen una altra visió, tot i que la revelació que Pedro Sánchez va mantenir el 15 de març una reunió secreta amb el vicepresident del Govern català i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha enrarit l’ambient. Amb C’s i dins del mateix PSOE.

La idea socialista passa perquè la primera presa de contacte, amb uns 20 participants, serveixi per fixar el procediment de les pròximes converses. És a dir, per salvar la negociació. En relació amb aquests contactes posteriors, el PSOE proposarà que es creïn dues taules de treball: una en què es discuteixin qüestions econòmiques i socials, i l’altra, d’afers territorials o reformes com la de la Constitució. «Allà discutirem sobre què hem de discutir», expliquen sobre la cita d’avui fonts del PSOE, que volen traçar les matèries sobre les quals es pot ampliar l’acord previ amb C’s. Sánchez va parlar dissabte passat de «fiscalitat, emergència social i reforma laboral». Un membre del seu equip negociador assenyala que per atraure Podem han d’oferir «sis o set coses», perquè Iglesias «ha de vendre als seus» que els ha «arrencat compromisos».

Pedro Sánchez

LÍDER DEL PSOE

"Si tot va bé, senyor Mariano Rajoy, aviat el despertarem de la seva eterna migdiada"

La verdadera negociació començarà després, lluny de les càmeres i en formats més reduïts. «El cap de setmana passarem a la clandestinitat», continuen al PSOE, que fixa el dissabte i diumenge com els dies verdaderament rellevants per calibrar si la piscina de les negociacions conté aigua.

Les posicions de Podem i C’s s’anticipen difícils de conjugar. El partit lila insisteix que els socialistes han de renegar del seu acord amb Rivera i elaborar-ne un altre amb les forces d’esquerra. Tot i així, Iglesias ha suavitzat la seva actitud: ha acceptat asseure’s amb C’s, ja no reclama la vicepresidència per a si mateix i està elaborant un document amb propostes que rebaixarien les enviades al PSOE a mitjans de febrer.

OBERT EN CANAL

C’s també ha cedit, tolerant que Podem se sumi a la negociació, però al mateix temps ha caldejat el clima, apostant per un Executiu amb els socialistes i reclamant a Iglesias el seu suport incondicional al pacte amb Sánchez. «No obrirem un nou període de negociacions en què l’acord s’obri en canal», va dir el seu número dos, José Manuel Villegas, en al·lusió a Podem.

Pablo Iglesias

LÍDER DE PODEM

"Amb intolerants, amb els que no reconeixen els drets humans, és difícil fer un Govern progressista"

Els socialistes no atorguen cap gran transcendència als últims missatges de C’s, un partit que, recorden, es nodreix de votants «conservadors», per a qui una aliança amb Podem resultaria difícil d’assimilar. «Ells estan marcant el territori abans de la negociació; és normal», diu un dels negociadors del PSOE, partit que juntament amb els taronges està ampliant lleugerament el pacte previ a través de les propostes de diversos col·lectius. La novetat d’aspirar a entrar al Govern, continua el dirigent, és «sobretot un missatge a Podem: ‘Si vosaltres voleu ministeris, nosaltres també’». I conclou, pot servir perquè ni un ni l’altre entrin a l’Executiu, ja que l’aposta del PSOE segueix sent que sigui monocolor, recolzat per les altres dues forces.    DURS RETRETS

Tot i així, Iglesias i Rivera van protagonitzar un dur enfrontament a l’hemicicle, amb retrets creuats sobre Veneçuela i l’Iran, l’antiga proposta de C’s de deixar els sense papers sense targeta sanitària i la implicació d’un i l’altre en la defensa dels drets humans. Pot ser només part de l’escenificació, però la cita d’avui servirà per mesurar la voluntat d’entesa de morats i taronges.

Albert Rivera

LÍDER DE CIUTADANS

"Respecto les seves idees, senyor Iglesias, però lliçons sobre drets humans, cap"

Notícies relacionades

Mentrestant, la desconeguda reunió de Sánchez i Junqueras, revelada per 8tv, va augmentar la tensió. No només amb C’s, que va demanar «explicacions» i va criticar el «secretisme» de la cita, sinó també dins del PSOE. Sánchez no va informar de la trobada amb el líder republicà als principals barons del seu partit, cosa que va contribuir a elevar la desconfiança sobre les possibles cessions que pugui fer en matèria territorial. 

Al final del ple, Sánchez es va veure forçat a explicar que tot entrava dins de la «normalitat». Quan li van preguntar si havia sondejat ERC perquè recolzés la seva investidura, un pas que s’ha compromès a no fer, va contestar a corre-cuita: «Sóc un polític que diu a dins el que diu a fora».