Podem i Ciutadans mostren al PSOE que l'acord a tres és gairebé impossible
La primera reunió reflecteix l'enorme distància existent entre el partit morat i el taronja
Iglesias rebaixa el dret a decidir i els socialistes busquen la "intersecció" entre totes les parts
undefined33449353 madrid 7 04 2016 reuni n de los equipos negoci160407170252 /
La primera reunió entre el PSOE, Podem i Ciutadans per explorar un pacte d’investidura va durar ahir dues hores i mitja i no va comportar cap avanç. Al contrari. La cita va servir per deixar clar que les forces liderades per Pablo Iglesias i Albert Rivera segueixen retratant-se com a incompatibles, mostrant així als socialistes que el seu anhelat pacte, que sumaria 199 escons i garantiria la investidura a Pedro Sánchez, és gairebé impossible. L’únic element positiu de la reunió va ser que la negociació no va saltar pels aires, tot i que tampoc en va sortir una nova convocatòria entre els tres partits, i a aquest motiu es va agafar el PSOE per justificar el seu relatiu optimisme.
Els socialistes continuen repetint que en aquestes dues setmanes de negociacions encara es pot arribar a una aliança. Ciutadans dóna gairebé per tancada aquesta possibilitat, assenyalant que les propostes de Podem no són solament irreconciliables amb el seu programa, sinó també amb l’acord signat amb el PSOE. I el partit lila, que va entregar un document amb noves iniciatives per sota de les inicialment exposades (per exemple, respecte al dret a decidir), insisteix en un Govern de coalició amb els socialistes, Compromís i IU en el qual en cap cas tindria cabuda Ciutadans, de qui solament espera que s’abstingui davant aquesta fórmula.
VISIONS CONTRÀRIES
Les conclusions dels socialistes i el partit taronja van ser tan diferents que va semblar que no havien participat en la mateixa reunió. Aquest va ser el resum de la cita que va fer el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas: «Les propostes de Podem no són assumibles: increment de la despesa en 63.000 milions d’euros, derogació de la LOMCE, augment d’impostos, el dret a decidir... Hem demanat a Podem que recolzi el nostre pacte i li hem dit que si tenia alguna aportació estàvem disposats a estudiar-la. Però la seva resposta ha sigut que l’acord estava en via morta i que se n’havia de buscar la substitució».
I aquesta, la que va oferir el portaveu socialista, Antonio Hernando: «Les tres forces representem la majoria social i podem arribar a un projecte de canvi. Segueix sent difícil, però és possible. Estudiarem les propostes de Podem i allargarem la mà al màxim. Això no vol dir que trenquem el pacte amb Ciutadans. És compatible».
El PSOE buscarà ara un «document d’intersecció», basat en la seva aliança amb Ciutadans i que contingui iniciatives de Podem. Avui, els socialistes i el partit taronja donaran una resposta al text de la força lila. I a partir d’aquí, ja es veurà. No hi ha previsions de noves trobades a tres bandes.
NOVES PROPOSTES
En una altra mostra dels seus complexos encaixos interns, Podem va refusar donar explicacions sobre la cita, remetent-se a avui, després de la reunió que mantindrà amb En Comú Podem i En Marea. En el seu lloc, va entregar un document de 16 pàgines en què deixa a la corda fluixa l’exigència del dret a decidir, que va ser pilar fonamental de la seva campanya: ni estableix data, ni concreta cap fórmula per resoldre l’encaix territorial, ni recull el terme referèndum. La literalitat és genèrica, però tot i així suposa una renúncia, en especial si es compara amb el grau d’exigència del primer document que va presentar Podem per negociar, al febrer. Llavors, Iglesias situava la consulta com a «imprescindible». Fins i tot establia que es realitzaria amb una «pregunta única i clara».
Totes aquestes reivindicacions semblen ara paper mullat. El nou text solament assenyala que és necessari el «reconeixement previ i específic de les diverses realitats nacionals» i estableix que es pugui «abordar després el model territorial». Els liles es limiten a admetre que l’encaix territorial bloqueja un possible pacte i que per continuar avançant a Madrid traslladen aquesta negociació a la taula de Barcelona, que reuneix En Comú Podem amb el PSC, sense C’s.
El partit dilueix també altres mesures estrella. Cedeix respecte a la renda mínima, ja no demana tornar l’edat de jubilació als 65 anys, rebaixa de 10 a 5 anys el període d’incompatibilitat per portes giratòries, ajorna equiparar els permisos de paternitat als de maternitat fins al 2022, renuncia a bona part de la seva reforma fiscal i, finalment, assumeix l’acomiadament motivat per raons econòmiques aprovat pel PSOE l’any 2010.
«L’única via és la que mantenim els socialistes. És possible arribar-hi», va concloure Hernando, que va mantenir la vigència de l’acord amb el partit taronja però va eludir valorar què farien els socialistes si Ciutadans s’aixequés de la taula de negociació. «La perspectiva no és que hi hagi d’haver un acord», va valorar Villegas.
Bona part del PSOE li dóna la raó. El portaveu del Govern andalús, Miguel Ángel Vázquez, molt pròxim a la presidenta Susana Díaz –que manté el seu pols amb Sánchez i sospesa intentar desplaçar-lo com a líder del PSOE–, va anticipar, poc abans que comencés, que la reunió seria «un fracàs».