LA COMPLEXA INVESTIDURA

Sánchez demana a Iglesias un altre intent després de convocar el Rei als partits

Felip VI preguntarà als grups si hi ha marge per a la investidura o s'ha d'anar a altres eleccions

El PSOE no alberga esperances per l'actitud de Podem, però aposta per mantenir la mà estesa

abertran33510223  madrid  12 04 2016 politica el secretario general160412135408

abertran33510223 madrid 12 04 2016 politica el secretario general160412135408 / David Castro

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Els grans partits es posaven des de feia temps el Dia de Sant Jordi com a límit per arribar a un acord governamental. Donaven per fet que el cap de l'Estat, abans de tancar una minilegislatura a la qual sembla que se li roba la possibilitat de fer-se gran per falta de consens, faria una última ronda de consultes per saber les intencions reals dels seus protagonistes. I no s'equivocaven. Ha mogut fitxa: Felip VI ha confirmat aquest dimarts que es disposa a reunir-se novament amb els representants dels diferents grups parlamentaris que així ho desitgin el 25 i 26 d'abril vinent, abans de fer un pas cap a un nou ple d'investidura o cap a la dissolució de les Cambres i la convocatòria de noves generals el 26 de juny.

Aprofitant aquesta circumstància, el cap dels socialistes ha fet un nou intent públic: ha pronunciat un discurs davant els seus diputats i senadors en què en nombroses ocasions s'ha referit específicament a Pablo Iglesias per demanar-li que recapaciti; que desbloquegi la negociació i que atengui la necessitat d'acabar “amb la degradació moral” que, segons el seu parer, suposa la continuïtat d'un Govern popular esquitxat per la corrupció. Les últimes hores i a través de la figura del seu ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, també dels ‘papers de Panamà’.

En una intervenció oberta a la premsa, ha proclamat formalment que no protagonitzarà mai una aliança amb el PP i que, en canvi, està disposat a formar amb Ciutadans i Podem un Govern “transversal, representatiu, plural, exemplar, social i parlamentari”. En el capítol de relatar el que està disposat a fer per aconseguir un pacte ‘in extremis’, ha reclamat als morats que manifestin quins són els punts de l'acord firmat entre socialistes i Ciutadans que no comparteixen, per poder-los apartar i arribar a un compromís de governabilitat sobre la resta. “Si el senyor Iglesias no està d'acord amb el pacte assolit amb C’s, que ens digui en què. En quins punts dels 200. ¿En 10? ¿En 20? ¿En 30?¿en 40? ¿en 50…? Bé, doncs posem en marxa les altres 150 mesures i que comenci la legislatura, que no es bloquegi un govern del canvi. I la resta de mesures, que siguin debatudes al Congrés”, ha assenyalat.

ELS DIFERENTS TONS A PODEM

La intervenció de Sánchez ha sigut aplaudida pels presents, tot i que en bona part de la direcció socialista no es compta que hi hagi cap moviment estratègic des de Podem que permeti albergar la més mínima esperança. El fet que s'hagi convocat una consulta a les bases per triar entre el pacte PSOE-C’s i el document alternatiu elaborat per l'equip d'Iglesias i les confluències els fa reafirmar-se en la tesi del sever pessimisme. Per més que, com alguns membres del PSOE ressaltaven aquest dimarts, les respostes oficials que dóna el portaveu dels morats, Iñigo Errejón, tinguin aparença d'una porta entreoberta, perquè, minuts després, Iglesias la tanca de cop. 

"No estem en campanya, ni en precampanya. Com demostren les votacions al ple segueix havent-hi números per a un govern", ha assenyalat al Parlament al matí Errejón, “optimista” sobre que la votació de la 'llei 25' dels podemistes, que ha arribat després en horari vespertí, reflectís que encara hi ha marge per a un govern. Això sí, d'esquerres. Però aquesta votació, que finalment ha tirat endavant amb el vot del PSOE, altres forces d'esquerra, els independentistes i l'abstenció del PNB i C’s, també ha evidenciat la tensió latent entre liles i socialistes. S'hi ha de sumar que el seu líder, Pablo Iglesias, ha volgut fer les seves pròpies declaracions als passadissos de la Cambra, aconsellant al socialista Sánchez que deixi “de prendre el pèl”; abandoni “la gàbia molt estreta” en què segons ell està aïllat i de la qual “no el deixen sortir” al seu propi partit i esculli entre un govern amb el PP o un amb Podem.

Les paraules de Ciutadans per boca del seu portaveu parlamentari, Juan Carlos Girauta, traient rellevància a l'últim pas que ha fet el secretari general del PSOE tampoc convidaven a pensar que es creava ambient per pactar res entre bastidors. Però aquest dimarts hi havia coincidència en diversos destacats dirigents del PSOE que al seu cap li convé exhibir, especialment en vigílies d'una nova cita amb el Rei, que ell ha fet tot el possible i fins i tot més per mirar de complir el seu encàrrec, cosa que, segons ells, explicaria el seu discurs de mà estesa només hores després que el seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, donés per tancat el període de negociacions, “ofertes i contraofertes”.

TOC DEL PSOE A RIVERA

Notícies relacionades

Així mateix, es destacava que en el discurs de Sánchez hi havia una referència a Albert Rivera, a qui se li atribuïa explícitament haver interposat vetos. No només a Iglesias. Potser senyal inequívoc que es prepara el terreny electoral i es comencen a marcar distàncies. “Li demano tant al senyor [Albert] Rivera com al senyor [Pablo] Iglesias que es deixin de vots i exclusions, i que entre tots tres posem en marxa el canvi”, ha emfatitzat el líder dels socialistes en el seu missatge públic.

Des de les files populars, mentrestant, se segueix marejant amb la hipotètica i futura trucada de Rajoy a Sánchez, tot i que alguns càrrecs com Esperanza Aguirre Esperanza Aguirreaconsellen al seu cap que s'assegui a negociar sobre la base del pacte PSOE-Ciutadans. Des de fora de l'arc polític, es mira el panorama amb preocupació i s'intenta avisar sobre les conseqüències: els sindicats CCOO i la UGT, per exemple, pressionen els 'partits del canvi' per intentar evitar la repetició de comicis. De moment amb poc èxit, sembla.