TENSIONS EN LA FORMACIÓ CONSERVADORA

El cúmul d'escàndols posen el PP en estat d'alerta

Els casos d'Aznar i Soria en plena preparativa electoral desfermen una guerra de nervis a les files populars

El partit tem que la compareixença del ministre d'Indústria es giri contra el Govern

José Manuel Soria, a la roda de premsa del Consell de Ministres, ahir.

José Manuel Soria, a la roda de premsa del Consell de Ministres, ahir. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Just quan el PP buscava la manera d'explosionar, de manera controlada, el ‘cas Barberá’ i la manera d'apartar l'exalcaldessa quan s'intueixen noves eleccions, la formació conservadora es veu agitada per nous escàndols, que afecten pesos pesants com l'expresident José María Aznar i el ministre en funcions José Manuel Soria, o porten a la memòria trames com la 'Gürtel', amb la detenció durant unes hores de l'alcalde de GranadaJosé Torres Hurtado.

Un cúmul de casos que estan provocant un estat d'alerta i una guerra de nervis a la Moncloa i a la seu nacional del PP, llocs on s'observa amb preocupació com nous processos judicials o irregulars compliquen la remota possibilitat que Mariano Rajoy revalidi el càrrec en aquesta legislatura i pot afectar les seves opcions electorals, si com sembla hi ha nova convocatòria electoral.

Per intentar frenar el desgast que provoca la multa d'Hisenda a Aznar, el PP ha subratllat que demostra que “la llei és igual per a tothom”, però els seus dirigents són conscients que la vinculació del seu president d'honor, per més allunyat que ara estigui de Rajoy, a problemes amb l'erari estén encara més l'ombra de la sospita sobre la seva organització. Per no mencionar que l'import de la sanció, més de 70.000 euros, dóna a entendre que el capital amb què compta l'expresident està molt allunyat del de la mitjana espanyola. Tampoc agrada que Cristóbal Montoro hagi admès que es va reunir amb el que havia estat el seu cap de files, cosa que ha provocat petició d'explicacions per part de l'oposició.

MANUAL DE CRISI

Però el ‘cas Soria’ encara inquieta més, malgrat que en un primer moment l'aparició del nom del ministre en els anomenats ‘papers de Panamà’ semblava un tema menor, i el titular d'Indústria va deixar satisfet el Govern i el partit amb ràpids i, en principi, convincents arguments. El també president del PP canari va seguir el manual de crisi i des del primer moment va donar la cara i va negar rotundament els fets. Si bé, són precisament els seus arguments exculpatoris els que se li estan girant en contra, perquè noves revelacions desmunten les seves explicacions, davant la perplexitat dels companys de files.

La premsa va ser testimoni d'una tensa conversa entre María Dolores de CospedalJorge Moragas, cap de gabinet de, Rajoy i el ministre, abans que aquest últim anunciés que compareixerà, la setmana que ve, al Congrés. Una sessió que, segons el PP, el ministre està preparant a consciència, per intentar imposar la seva versió. Tot i així, en la formació temen que se li giri en contra després de les últimes contradiccions públiques.

RAJOY NO POT DESTITUIR SORIA

Notícies relacionades

En tot cas, si el tema es compliqués, Rajoy no podria destituir un ministre que, com la resta del Consell de Ministres, està oficialment cessat després del 20-D i en funcions. L'única opció seria la pressió i la renúncia de motu proprio.

On sí que ha actuat amb rapidesa aquest dimecres el PP ha siguta a Granada. El seu alcalde i la regidora d'urbanisme han estat suspesos cautelarment de militància, una sanció que el PP es resisteix a aplicar a Barberá, per exemple. Tot i així, el cas té lectura nacional, ja que Ciutadans, des del Congrés, ha anunciat un cordó sanitari contra el PP i una possible moció de censura, mentre que el PSOE ha aprofitat per reclamar, novament, a Podem que contribueixi a desallotjar un “govern corrupte”.