Mascarell demana als polítics menys "èpica" i més diàleg
El delegat de la Generalitat a Madrid proposa un "gran pacte de fraternitat i cooperació" per resoldre el conflicte amb Catalunya
undefined33533527 madrid 14 04 2016 pol tica desayuno informativo160414120737 /
El delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, ha detallat aquest dijous a Madrid la seva visió sobre el procés sobiranista català en un esmorzar informatiu en què ha opinat que “en la política espanyola li falten idees i li sobre èpica" i ha apostat per l'entesa entre Espanya i Catalunya com a única via.
Segons Mascarell, en la mesura que la política és “crear solucions allà on sembla que no n'hi ha” i té un caràcter “essencialment anticonflictiu”, la relació Catalunya-Espanya ha de buscar ser referent del “diàleg”. “Imagineu-vos què suposaria fer de la resolució del conflicte institucional i polític espanyol un referent mundial de bona pràctica política”, ha aventurat.
El delegat del Govern ha apostat per buscar aquesta entesa amb acords de cooperació i un “gran pacte de fraternitat, cooperació i solidaritat” amb acords de lliure comerç i la suma de cultures i llengües.
"Alguns volen que la relació entre Catalunya i Espanya sigui un nus gordià, difícil de desfer”, ha dit, però “la majoria el volem desfer tan aviat com sigui possible i posar solució als problemes polítics, econòmics, estratègics, perquè un nus és també un node".
Ha assegurat que la seva és una aposta per respondre a la situació política amb “diàleg” i “raons”, i ha explicat que el sentiment sobiranista ha anat creixent els últims anys impulsat per l'“efecte devastador” de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.
CONFLICTE POLÍTIC NO CULTURAL
"El que havia començat amb una proposta reformista destinada a la reconstrucció del vell estat es va convertir en un moviment reformador, i el català cabrejat del 2003 es va convertir en un català esperançat en una realitat diferent", ha explicat. Del lema 'Som una nació' de la manifestació del 2010 es va passar a 'Catalunya, nou Estat d'Europa' del 2012", ha afegit.
Amb tot ha assegurat que el xoc entre Catalunya i Espanya és “polític, però no cultural”, i ha apostat per resoldre la situació des d'una voluntat d'entesa. “Diàleg, diàleg, diàleg, raons, raons, raons”, ha dit abans d'assegurar que en la política espanyola “falten horitzons i sobren enrocs”.
Notícies relacionadesUn criteri que ha expressat també respecte a la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy. “Sempre val la pena, és una tesi de partida, sempre és bo dialogar, que es coneguin les raons dels altres, i crec que serà positiu”, ha dit.
El delegat ha sigut presentat pel secretari d'Estat de Cultura, José María Lasalle, i també ha assistit al col·loqui el portaveu de Democràcia i Llibertat a MadridDemocràcia i Llibertat , Francesc Homs.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia