LA COMPLEXA INVESTIDURA
El PSOE busca com fer front al desànim a les seves files
Els mals presagis davant les cada vegada més pròximes eleccions s'instal·len entre els socialistes
Sánchez reprèn l'agenda interna per posar a punt el partit davant la probable repetició dels comicis
undefined33535252 madrid 14 04 2016 pedro s nchez psoe en la exp160415195653 /
Més enllà del cercle de confiança de Pedro Sánchez, format per molt poques persones, s’ha instal·lat en el PSOE la sensació que haver arribat tan lluny, haver creat tantes expectatives, pot acabar tenint un efecte perjudicial. Els socialistes han estat durant els últims mesos al centre de totes les negociacions, com els únics capaços de liderar una alternativa a les eleccions, amb el seu líder exercint un paper gairebé de protopresident del Govern, però ara que aquesta possibilitat es troba a prop de tocar fons, després del cop de porta de Podem, l’abatiment s’ha instal·lat a gran part del partit, que acull amb preocupació la probable arribada dels comicis. La direcció del PSOE intenta combatre aquest estat d’ànim, tot i que de moment no acaba de trobar una estratègia definida.
«Estem bloquejats», admet un dirigent. Quan falten menys de 10 dies perquè el Rei torni a cridar els líders polítics els pròxims 25 i 26 d’abril, els socialistes, que confiaven a arribar a una entesa amb el partit morat que permetés l’arribada de Sánchez a la Moncloa, no saben com tornar a col·locar-se en la principal posició del tauler, més enllà d’insistir que la seva mà segueix estesa per forjar un acord, retratar Pablo Iglesias com un dirigent mentider que al preocupar-se només pels seus interessos està col·laborant amb el PP i atiar les diferències a l’interior de Podem sostenint que si hagués tingut més pes el seu número dos, Íñigo Errejón, el pacte hauria sigut possible.
D’ESQUERRA A DRETA / Tot el PSOE assumeix que, excepte que hi hagi una sorpresa majúscula, hi haurà cita amb les urnes el 26 de juny vinent i que Sánchez repetirà com a candidat. En gairebé dos mesos i mig poden passar moltíssimes coses, i s’han de veure els efectes de la nova onada d’escàndols que afecta el PP, però les previsions, ara mateix, no passen pel seu millor moment. La visió més pessimista dins del socialisme argumenta que amb el seu pacte amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, Sánchez «ha estret l’espai polític» del partit, a l’haver-se escorat «a la dreta» després d’una campanya electoral, el desembre passat, que «va ser molt d’esquerres».
«Sánchez va saber llavors identificar Ciutadans amb la dreta, subratllant que les seves receptes eren les mateixes que les del PP, però l’acord al qual han arribat ha blanquejat Rivera, i li ha donat material per atraure un altre tipus de votants, no només els desencantats amb Rajoy. Així que ara ells estan pujant a les enquestes, capitalitzant el pacte. I nosaltres, no», assenyala un dirigent crític. Molts socialistes, independentment de les seves aliances internes, de si es troben més a prop de Sánchez o de Susana Díaz, la presidenta d’Andalusia (de qui els seus defensors esperen que faci el pas per liderar el PSOE si Sánchez obté un mal resultat en les cada vegada més pròximes eleccions), temen que el PP i Ciutadans aconsegueixin una suma d’escons suficient per formar govern.
Sánchez, mentrestant, ha reprès l’agenda de partit, començant la setmana passada amb diversos actes a Andalusia, el gran pulmó del PSOE. Dijous que ve serà a Euskadi, en una trobada amb militants, un format en què es prodigarà en els pròxims temps. «Sempre ho ha fet. Si últimament ho ha deixat de fer és perquè ha estat lligat a l’àmbit institucional, seguint de prop les negociacions. Però a ell li agrada trepitjar carrer. Si arriba a ser president del Govern, estarà molt poc a la Moncloa», assegura un col·laborador, que replica que la sensació generalitzada entre els socialistes no és tant de desànim com d’expectatives de desallotjar el Partit Popular que s’han acabat frustrant.
Notícies relacionadesELS DOS MISSATGES / A l’entorn del líder socialista expliquen que durant la campanya passada, quan el paraven pel carrer ciutadans que no eren simpatitzants, entre els missatges més repetits n’hi havia dos. El primer: «Pactaràs amb el PP». I el segon: «Jo sóc socialista, però penso votar Podem perquè no t’escoris a la dreta».
«Totes dues coses s’han demostrat falses. I és difícil que tota aquesta gent torni a votar Podem. No és clar que tornin al PSOE, però no votaran Podem», continuen dient a la direcció del partit, on s’argumenta que han «cedit» per segellar el seu pacte amb Rivera, però que el document conté moltes més propostes socialistes que de Ciutadans. I que, en qualsevol cas, la imatge d’haver acceptat iniciatives diferents de les pròpies en nom de l’acord no és «dolenta» en aquests moments. «Si Iglesias fa dies que insisteix que ha fet cessions, per alguna cosa deu ser», conclouen.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista