LA COMPLEXA INVESTIDURA

El Govern fa una plantada històrica al Congrés per evitar el control

La bancada blava de l'Executiu es queda buida mentre els líders de l'oposició llancen al·legats electorals

El PSOE, Podem i Ciutadans tornen a mostrar sintonia en les votacions malgrat la distància

undefined33599763 madrid  19 04 2016   pleno en el congreso de los d160419214521

undefined33599763 madrid 19 04 2016 pleno en el congreso de los d160419214521 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El magma preelectoral ha començat a bellugar-se aquest dimarts a l'hemicicle del Congrés, estrany als discursos tenyits de bonisme dels partits, que en públic s'aferren a un bri d'esperança en temps de descompte, encara que internament es preparen per al 26-J 26-J. Davant d'aquest horitzó d'haver de tornar a les urnes, el Parlament ha deixat una imatge inèdita en la història de la democràcia espanyola. La bancada blava del Govern buida, mentre els líders de l'oposició sotmetien els absents a una sessió de control kafkiana, allunyada del format habitual. Ni Mariano Rajoy ni els seus ministres han estat presents en el debat. Ni tan sols han anat al final del ple a votar. I els seus escons també s'han mantingut buits al final, quan ha arribat el torn del control. En una atmosfera d'incredulitat, els representants de l'oposició han substituït les preguntes per una intervenció de tres minuts, que han convertit en un míting electoral de càstig al PP. 

Pedro Sánchez ha cedit el seu torn al portaveu parlamentari socialista, que ha llançat un dur al·legat contra Rajoy i ha demanat elegir un "president que sigui decent, respecti les institucions i doni la cara". Antonio Hernando ha considerat que la imatge de la bancada blava buida és l'"epitafi" per a un cap de Govern que envia substituts als debats electorals i compareix per plasma. Pablo Iglesias ha acusat l'Executiu d'eludir un compromís establert per llei com adolescents d'institut. "Demano als senyors del Govern que deixin de fer campana i respectin la Constitució i les lleis", ha reclamat. Albert Rivera s'ha mostrat convençut que aquesta sessió posa fi a una etapa." Tindrem nou Govern, no sabem qui serà president, però hi haurà un nou Govern d'Espanya que doni la cara", ha augurat.

En defensa del PP, José Antonio Bermúdez de Castro, ha adduït que cap gabinet en funcions ha comparegut mai i ha posat com a exemple els casos dels parlaments autonòmics a Andalusia i Catalunya. La seva intervenció, que ha tancat el ple, ha sigut aplaudida pels diputats conservadors que l'han ovacionat i s'han posat drets. 

No serà l'última plantada de Rajoy. El president en funcions tampoc té previst comparèixer pel ‘cas Soria’, malgrat que el Congrés ha aprovat aquest dimarts tramitar aquesta sol·licitud.

SINTONIA EN EL VOT

Notícies relacionades

Més enllà de les envestides contra el PP, el Congrés ha tornat a evidenciar la paradoxa de les sintonies quan les negociacions estan en via morta mentre el calendari corre cap al 3 de maig. El PSOE, Podem i C’s no han sigut capaços de teixir un acord de govern, i malgrat tot, aquest dimarts s'han recolzat significativament en les votacions. L'entesa entre Sánchez, Iglesias i Rivera s'ha fet visible en el debat de la proposició no de llei sobre lluita contra el frau i reforma fiscal presentada pel PSOE i que han utilitzat per repartir llenya a Rajoy, especialment a compte del ‘cas Soria’.

A més, els socialistes, el partit lila i Democràcia i Llibertat també han recolzat la proposició de llei d'ERC en què s'insta el Govern a modificar la llei electoral per rebaixar als 16 anys l'edat mínima per exercir el dret al vot. “Si amb 16 anys l'Estat et permet casar-te, t'ha de permetre votar. No fer-ho és d'una enorme hipocresia derivada de la por de la capacitat contestatària d'una generació”, ha advertit el portaveu Gabriel Rufián. Malgrat recolzar la iniciativa, els socialistes han lamentat que quedarà en paper mullat si les forces del canvi no aconsegueixen un acord ‘in extremis’ que eviti la repetició d'eleccions.

Calendari: o president o urnes

El Congrés ha ordenat el calendari davant l'eventualitat que es pugui celebrar un ple d'investidura. Aquest debat es produiria el divendres 29 d'abril, després de la ronda de converses del Rei amb els líders polítics, els dies 25 i 26. Si de les consultes amb Felip VI en sorgís el nom d'un candidat, la sessió d'investidura tindria alliberat el dia 29 per als discursos, el dissabte 30 per a la primera votació i, en el cas de no obtenir la majoria suficient, la segona votació es faria el dilluns 2. Si no hi ha Govern, el 3 de maig es dissolen les Corts i es convoquen noves eleccions.