EL JUDICI DEL 'CASO NÓOS'
L'exassessor de la casa reial declara que l'activitat de Nóos era "inadequada per al marit d'una infanta"
José Manuel Romero assegura que ningú va supervisar la creació d'Aizoon, l'empresa de Cristina i el seu marit
ccuellar33616027 gra013 palma de mallorca 21 04 2016 el asesor 160421110239 /
"L'activitat de l'Institut Nóos era inadequada per al marit d'una infanta d'Espanya", ha declarat aquest dijous l'exassessor jurídic de la casa reial i comte de Fontao, José Manuel Romero, al començar la seva declaració davant el tribunal que jutja el 'cas Nóos' a Palma, en una nova compareixença que descarrega la responsabilitat de les presumptes irregularitats comeses per Iñaki Urdangarin. Aquest dimecres, l'exsecretari de les infantes, Carlos García Revenga, va contradir l'exduc de Palma a l'assegurar que l'Institut Nóos perseguia el "benefici social", però tenia "evidentment la seva part lucrativa".
Durant la seva compareixença, el comte de Fontao ha recordat que, el 2005, va recomanar a Urdangarin abandonar tota vinculació en la gestió de les entitats vinculades a l'Institut Nóos i a abstenir-se de dirigir qualsevol tipus de societat mercantil. Romero ha assegurat que el marit de la infanta Cristina no va ser reticent a aquesta recomanació i que, de fet, la va complir.
"La pràctica i la realitat dels fets han demostrat que no només no hi va haver reticència, sinó que les va complir", ha precisat el comte de Fontao.
Després que l'advocat del Rei recomanés a Urdangarin que abandonés l'Institut Nóos i prosseguís la seva activitat a través d'una fundació, el duc de Palma va crear l'entitat Areté. A Romero tampoc li va semblar adequada perquè reproduïa tant les activitats com l'estructura de Nóos amb Torres i Urdangarin al capdavant.
Ha detallat que el marit de la infanta únicament va ser reticent a seguir els seus consells quan li va dir que també havia de dissoldre la fundació Areté i abandonar la seva presidència. Segons el seu relat, va ser en una reunió amb un advocat especialista en fundacions, Raimon Bergós, quan Urdangarin va mostrar "reticència a abandonar la presidència de la fundació Areté" i els va preguntar "per què havia de deixar-la".
EL ILLES BALEARS FÒRUM
"El que a mi em semblava malament és que el senyor Urdangarin realitzés activitats en què la seva pròpia targeta fos l'instrument de presentació", ha afegit al seu testimoni José Manuel Romero.
També ha explicat que va considerar "urgent corregir" els problemes polítics que va suscitar a les Balears l'organització de diversos esdeveniments per part de l'Institut Nóos que presidia Urdangarin. Romero va recomanar a l'exduc de Palma que no participés en l'Institut Nóos perquè "les persones de la família del Rei no havien de fer operacions mercantils pel seu propi compte" si bé "podrien realitzar-se per compte aliè".
El comte de Fontao ha detallat que no va fer un seguiment immediat de si Urdangarin i el seu soci Diego Torres havien seguit els seus consells, però es va tornar a interessar per la qüestió quan a principis del 2006 hi va haver una interpel·lació al Parlament balear, qüestionant els esdeveniments organitzats per Nóos, els Illes Balears Fòrum pels quals el Govern va pagar 2,3 milions d'euros.
En aquella interpel·lació al llavors president Jaume MatasJaume Matas es van qüestionar aquests esdeveniments que, segons Romero, "segons sembla, havien tingut molt èxit però no s'estimaven adequats".
Notícies relacionades"Ni en aquell moment, ni molt després, en cap cas es planteja com una qüestió d'il·lícit penal ni hi ha una persecució ni una comunicació a la Fiscalia sobre aquestes qüestions, sinó una cosa de caràcter polític, de la inadequació de la presència d'una persona de la casa reial en un fet que està suscitant problemes polítics era encara més urgent de corregir", ha afirmat Romero.
LES ACTIVITATS PRIVADES, AL MARGE
Per una altra part, l'exassessor de la casa reial ha subratllat que de les activitats privades dels membres de la família del Rei "no se n'ocupava ningú, no eren objecte d'autorització". Aquest fet va impedir que tingués coneixement que la infanta Cristina i el seu marit van constituir l'empresa Aizoon. La germana del Rei està imputada per ser presumptament "cooperadora necessària" de dos delictes fiscals comesos per Urdangarin a través d'aquesta empresa.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín