El jutge del 'cas Imelsa' demana al Suprem que imputi Rita Barberá per blanqueig
L'instructor considera "insuficients" les explicacions de l'exalcaldessa i subratlla les sospites sobre els comptes del PP a l'ajuntament
/
El jutge del 'cas Imelsa', que investiga en una peça separada el presumpte delicte de blanqueig de capitals en el PP de l'Ajuntament de València, ha remès al Tribunal Suprem la part de la investigació que afecta l'exalcaldessa Rita Barberá, aforada davant l'alt tribunal per la seva condició actual de senadora.
Segons ha informat aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), l'instructor subratlla les sospites sobre els comptes del PP municipal i la relació de Barberá amb la responsable de les finances, Mari Carmen García-Fuster, principal imputada en aquesta peça separada. A més, el magistrat considera que les explicacions donades per Barberá són insuficients per excloure la seva possible implicació en el cas.
En aquesta peça separada, amb 47 regidors i assessors més el PP, imputat com a persona jurídica, s'investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades pels membres del grup municipal popular. Aquesta quantitat els era retornada presumptament pel partit en dos bitllets de 500 euros per blanquejar diners en efectiu procedent, suposadament, d'empreses a las quals se'ls hauria beneficiat amb alguna adjudicació de contractació pública.
MÀXIMA RESPONSABLE DEL GRUP
El magistrat considera que havent reconegut l'exalcaldessa que va realitzar el donatiu de 1.000 euros pel qual estan imputats i han sigut interrogats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors que també van efectuar el pagament en vigílies de les eleccions del 2015, seria “incoherent” no elevar exposició al Tribunal Suprem, per ser l'únic competent per investigar i, en el seu cas, jutjar la parlamentària.
No obstant, el jutge assenyala que ni les dues investigades (imputades segons la terminologia anterior a la reforma de la llei d'enjudiciament criminal) que han reconegut que els diners entregats els van ser retornats, ni els quatre testimonis que es van negar a fer l'aportació, han realitzat una imputació concreta respecte a la participació de l'exalcaldessa de València en els fets objecte d'investigació.
En el seu escrit, l'instructor detalla les sospites que existeixen sobre les finances del PP i incideix en la relació de la senadora amb la persona que gestionava els comptes bancaris, l'exsecretària del grup municipal, María del Carmen García-Fuster, també imputada en aquest procediment.
Barberá, apunta el jutge, era la seva superiora jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup municipal. I apunta el magistrat que existia, a més, una relació personal d'estreta confiança entre l'aforada i la principal investigada, que en la seva declaració judicial es va negar a revelar l'origen de diversos ingressos detectats el 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com la identitat de la persona que li entregava aquests diners.
SILENCI SIGNIFICATIU
Notícies relacionadesEl jutge considera que la investigació sobre el suposat diner blanquejat, per la naturalesa opaca d'aquest, és complexa. Sobre aquest extrem, explica que la "presumpta naturalesa delictiva de comissions o mossegades en l'àmbit de la Regidoria de Cultura que s'investiguen en la peça principal són molt anteriors en el temps", però considera "significatiu" el silenci de García-Fuster al ser interrogada sobre l'origen d'aquests diners.
Abans d'elevar la causa al Suprem, el magistrat va oferir a Barberá declarar. La senadora va presentar un escrit d'al·legacions en què reconeix l'aportació dels diners per a la campanya de les eleccions del 2015 en què ella optava a la reelecció com a alcaldessa, però va negar el reintegrament d'aquest. Les seves explicacions, assenyala l'instructor, són insuficients per excloure la seva possible implicació en els fets investigats.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"