Aquests són (per ara) els espanyols que apareixen als 'papers de Panamà'
espaoles-en-papeles-de-panama
Els 'papers de Panamà'papers de Panamà. Des que a principi d'abril va començar a gotejar la filtració més gran de documents sobre evasors fiscals ja són un bon grapat les cares conegudes d'aquest país que han quedat retratades pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), els càlculs del qual indiquen que hi ha al voltant de 2.000 espanyols vinculats a la polèmica. Aquests són (per ara) els més coneguts.
José Manuel Soria. Ell ho nega, però el ministre d'Indústria en funcions surt en els 'papers de Panamà' com a administrador el setembre del 1992 d'una empresa 'offshore' de les Bahames, UK Lines Limited. Dos mesos més tard es va sol·licitar la substitució del dirigent del PP pel seu germà Luis Alberto. La companyia es va dissoldre el març del 1995, poc abans de les eleccions municipals.
Josep Lluís Núñez
. El promotor immobiliari i expresident del FC Barcelona, en un altre temps condemnat pel 'cas Hisenda', va tenir amb la seva família dues societats a les illes Vergeslles Verges. Les firmes es van constituir pel bufet Mossack Fonseca el 1999 i es van liquidar el 2004. Totes dues es van crear amb el mateix capital, 50.000 dòlars.
Pilar de Borbón. La germana del rei Joan Carles i tia de Felip VI ha admès ser titular amb el seu marit d'una societat a Panamà entre el 1974 i el 2014. La infanta, que va ser presidenta i administradora fa 40 anys de la societat Delantera Financiera SA, ha assegurat, no obstant, que mai ha tingut ingressos "fora de control de les autoritats fiscals".
Oleguer Pujol Ferrusola. La investigació apunta que el benjamí de l'expresident va cobrar presumptament una comissió de 6,8 milions d'euros a través d'una societat opaca arran de l'operació de compra de 1.152 oficines del Banco Santander el 2007. El seu nom apareix vinculat en els 'papers de Panamá' al de Javier de la Rosa. Ell nega qualsevol relació amb els advocats de Panamà.
Hereus de Franco. Juan José i Francisco Franco Suelves, fills de Francis Franco, nét del dictador, van dirigir les societats Vamfield Alliance Limited i Malini Investments Limited, totes dues radicades a les illes Verges britàniques. Tots dos van entregar el seu passaport a Mossack Fonseca, segons la investigació.
Els Almodóvar. Agustín i Pedro Almodóvar van constituir una societat el 1991 a les illes Verges Britàniques. Després de transcendir aquesta informació, Agustín va exculpar el seu germà i va justificar la creació de la firma per "recomanació" dels seus assessors "davant una possible expansió internacional de l'empresa". La companyia "es va deixar morir sense activitat".
Els Albertos. Alberto Cortina i Alberto Alcocer també van utilitzar una societat 'offshore' per fer les seves inversions. Els Albertos van ser accionistes d'una societat radicada a les illes Verges Britàniques entre el 2005 i el 2014 que està vinculada amb els seus negocis de transport petroler.
Miguel Blesa. L'expresident de Caja Madrid figura com a apoderat d'una societat 'offshore' creada el 1989 amb Mossack Fonseca. La companyia es va utilitzar "per constituir una empresa i realitzar importants inversions a Espanya". La firma, com tantes altres, estava radicada a les illes Verges.
Família Thyssen. No són l'única família relacionada amb el mercat de l'art que apareix en els 'papers de Panamà'. L'advocat de la baronessa ha confirmat la propietat d'una empresa 'offshore', però ha apuntat que Hisenda en té "ple coneixement".
Imanol Arias
. Trekel Trading Limited és el nom de la societat 'offshore' radicada a l'illa de Niue (Pacífic Sud) de la qual va tenir Imanol Arias firma autoritzada. La companyia vinculada a l'àlter ego d'Antonio Alcántara a 'Cuéntame cómo pasó' va néixer amb un capital social inicial de 50.000 dòlars.
Àlex Criville. L'exmotociclista va cobrar suposadament els drets d'imatge després del seu títol mundial del 1999 a través d'una empresa 'offshore' situada en un paradís fiscal. Crivillé sosté que sempre ha complert amb les seves "obligacions fiscals", tant a Espanya, com a Suïssa, país on residia l'any 2000, any en què es va crear Pro Best Invest SA a les illes Verges.
ELS CARCELLER, ELS DOMECQ..
Demetrio Carceller. Amb la cervesera Damm i la petrolera Disa en el seu patrimoni, un dels més grans d'Espanya, Demetrio Carceller i els seus fills van constituir diverses societats en paradisos fiscals (Niue, Samoa i Panamà). Carceller Coll va ser durant més de 20 anys client del bufet de Mossack Fonseca.
Notícies relacionadesLa dona d'Arias Cañete. Micaela Domecq Solís-Beaumont, esposa de l'exministre del PP i actual comissari europeu d'Energia, és una dels nou membres de la família andalusa Domecq que apareixen en els 'papers de Panamà'. Domecq Solís-Beaumont va ser apoderada a Panamà d'una firma 'offshore', encara que el seu marit diu que la companyia està inactiva des d'abans que ell fos nomenat comissari, el novembre del 2014.
Famílies hoteleres. La família Escarrer (principal accionista del grup Sol Meliá), Luis i Carmen Riu (del grup Riu) i Enrique Martinón, del grup Martinón, també apareixen en una investigació que també ha esquitxat Mario Vargas Llosa, Lionel Messi i desenes de dirigents polítics i empresaris d'arreu del món.
Miguel Blesa Antonio Hernández Mancha Pedro Almodóvar Papers de Panamà Bertín Osborne Rodrigo Rato Oriol Pujol José Manuel Soria Frau fiscal Paradisos fiscals Josep Lluís Núñez
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034