CAP AL 26-J
El PSC aposta per Meritxell Batet com a relleu de Carme Chacón
Pedro Sánchez veuria bé que la seva número dos per Madrid el 20-D liderés la llista catalana
"Me'n vaig per motius polítics", sosté l'exministra de Defensa
El PSC aposta per Meritxell Batet com a relleu de Carme Chacón al capdavant de la llista per al Congrés. Pedro Sánchez veuria amb bons ulls que la seva número 2 per Madrid liderés ara la llista catalana després de la renúncia de l'exministra de Defensa, avançada per EL PERIÓDICO. La vida de totes dues va de bracet, ja que van aterrar al Congrés el 2004, any de la victòria de Zapatero. Molt lluny dels 21 escons que va obtenir el PSC, Batet tindria ara el repte de conservar i si es pot millorar els vuit obtinguts el 20-D.
Malgrat que la seva intenció era repetir com a número 2 de Madrid, després de l'adéu de Chacón està sospesant acceptar l'oferta. "Hi ha temps per pensar, no gaire, i me l'agafaré, encara que siguin unes hores", ha comentat. En l'executiva del PSC d'aquest divendres es posarà al damunt de la taula el tema de les llistes, que ja van generar tanta polèmica en el 20-D. Després de la renúncia de Chacón, Carles Martí està disposat a un acord per evitar les primàries. "El fet que la Carme hagi dit que no s'hi presenta ha obert un nou escenari. M'encantaria encapçalar la llista però no tindria cap problema a apartar-me si hi ha consens. Si al final s'hi acaba presentant Batet seria una bona opció perquè ha sigut diputada per Barcelona tres legislatures, participant de la vida del PSC".
Notícies relacionadesLlicenciada en dret, els que coneixen aquesta barcelonina de 42 anys exalcen el seu "catalanisme ponderat i racionalitat espanyola" i la seva capacitat per teixir complicitats. El 1996 el director de la seva tesi, Josep Mir, li va comentar que Narcís Serra buscava algú independent en la primera secretaria del PSC i allà va fer els primers passos en el partit. Després de passar per la Fundació Carles Pi i Sunyer, el 2004 José Montilla la va animar a saltar al Congrés. A les Corts, entre moltes altres coses, hi va trobar a la bancada rival el que seria el seu marit, el popular José María Lassalle. L'any següent es casaven mantenint-se fidels als seus ideals polítics: ella va anar el 20-D com a número 2 de Sánchez a la llista de Madrid mentre que ell és secretari d'Estat de Cultura. Després de formar part de les negociacions d'investidura, Batet compta a favor seu que és una cara coneguda i nova a Catalunya i la seva figura no genera rebuig en les federacions catalanes.
"Té atributs i prou títols per ocupar aquesta responsabilitat o una altra", ha reconegut Miquel Iceta a RNE. El primer secretari del PSC, que ha destacat que "Chacón estava més ben situada com a candidata" que Martí, s'ha mostrat partidari de canviar el cap de llista i "no plantejar gaires modificacions" en la resta. Iceta ha descartat fer ell mateix el pas. "M'encantaria compartir una campanya molt intensament amb Pedro Sánchez i contribuir a la política espanyola. M'encantaria, però no ho he de fer", ha dit abans d'exalçar Chacón. "Si hi ha una persona lluitadora és Chacón, no ha tingut una vida senzilla. Em té al costat i em va dir que volia seguir treballant amb el PSC però des d'una altra perspectiva, i així serà". "Me'n vaig per motius polítics", ha admès Chacón, en una roda de premsa al Congrés, eludint aportar més detalls. "De raons n'hi ha moltes però en aquest moment tan difícil en què es repeteixen eleccions no són rellevants", ha sentenciat abans de reiterar que el seu "compromís polític segueix intacte" i es posa a disposició dels seus companys.
Irene Lozano tira la tovallola
La diputada del PSOE i exdirigent d'UPD, Irene Lozano, ha comunicat aquest dijous a través del seu perfil de Twitter que no repetirà en la llista socialista de Madrid del 26-J. Lozano agraeix a Pedro Sánchez la confiança i addueix que ha optat per centrar-se en "projectes professionals" que li exigiran "dedicació completa". El 'fitxatge' de Lozano va ser especialment polèmic en les files d'un convuls PSOE quan es va fer públic, el setembre passat. Van ser molts els socialistes que no van entendre que Sánchez s'atrevís a fer un lloc rellevant (va ser la quarta) a algú que havia sigut especialment dura amb els del puny i la rosa. Hores abans de la renúncia de Lozano, Sánchez havia assegurat a la cadena SER que en principi no pretenia canviar les llistes i que comptava amb ella i també amb l'exmilitar Zaida Cantera i mantenir el seu adversari a les primàries, Eduardo Madina, en el número set, que ja va provocar que no sortís elegit diputat, informa Juan Ruiz Sierra.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista