El 'cas Barberá' pot complicar la campanya de Rajoy
El líder del PP ha de decidir si afronta l'arribada del 26-J amb l'exalcaldessa a les seves files o força la seva retirada
En la direcció popular hi ha un debat obert sobre si s'ha d'actuar ara o esperar que el Tribunal Suprem la imputi
/
Mariano Rajoy té pensat que el programa, les llistes i la campanya electoral per al 26-J seran similars a les del desembre passat. Tot acompanyat amb una mica més d'austeritat i menys acte pompós. Aquestes qüestions no el preocupen gaire: les enquestes reflecteixen una pujada del PP davant les pròximes generals. No obstant, hi ha un assumpte delicat i sobre el qual encara no ha pres una decisió, tot i que pot perjudicar les seves opcions de retenir el poder. ¿Què ha de fer amb Rita Barberá? Aquest és el seu verdader maldecap, i evidentment el del seu equip de campanya -encara no nomenat oficialment- en vigílies d'uns comicis disputats i complicats per a tots on la corrupció serà, sens dubte, un dels eixos de debat entre els partits.
Aquest espinós assumpte -l'exalcaldessa està assenyalada per la justícia pel ‘cas Taula’ i té el seu equip imputat per un cas de suposat blanqueig- és un debat obert en el si de la direcció popular. Alguns dels vicesecretaris del PP, que posen cara a l'ala renovada de la seva organització, no amaguen que desitgen la seva sortida. Immediata. La secretària general, Dolores de Cospedal, ha endurit una mica el to al referir-se a Barberá en els últims dies; mentre que altres veterans, entre ells Rajoy, apel·len a la presumpció d'innocència abans de moure fitxa. Però tots són conscients que la decisió última és únicament a les mans del cap.
La proximitat de les eleccions es palpa i es comença a notar la pressa a les files conservadores per tenir una decisió sobre la taula: el líder del PP ho ha de resoldre. Ha d'apostar per suspendre (encara que sigui cautelarment) de militància i deixar caure Barberá (la seva amiga, un dels seus suports indispensables davant aquell convuls congrés de València del 2008 en què Esperanza Aguirre va fer un intent de disputar-li la presidència) o aguantar la pressió. Amb totes les conseqüències.
L'EXPEDIENT INFORMATIU
Si Rajoy opta per aquest últim camí de la resistència, en què per una altra banda és més que un expert, el més probable és que es dilatin els temps de l'expedient informatiu expedient informatiuque per investigar internament Barberá i els seus regidors es va iniciar en el partit a mitjans de març. Més enllà dels interrogatoris que s'estan realitzant per part de l'instructor (que ha designat el PP per elaborar un informe intern), la direcció popular sempre pot optar per esperar que el Tribunal Suprem resolgui si finalment procedeix la imputació de l'exalcaldessa de València, com ha sol·licitat el jutge del 'cas Taula', fer que es pot demorar bastant.
De moment, Barberá no ha passat per la seu del PP per declarar. Segons fonts populars, serà previsiblement l'última que se citi dels 50 investigats per la seva relació amb la presumpta trama de finançament il·legal. Ella es resisteix a fer un pas enrere aferrant-se a la seva innocència i a la literalitat dels estatuts de la seva organització.
Rajoy segueix sense donar pistes de què preveu fer. No obstant, la impressió més estesa a la cúpula conservadora és que tot depèn de les explicacions que Barberá pugui donar al partit o de la influència que aconsegueixi exercir sobre el cap dels conservadors. Les fonts consultades també esmenten la rellevància que podria tenir a l'hora d'accelerar un desenllaç el fet que es difonguessin ben aviat noves informacions o dades judicials que augmentin la pressió mediàtica.
L'AFORAMENT
Notícies relacionadesA l'espera de comprovar si la cúpula popular inclina o no la balança amb l'exregidora, ella conservarà el seu aforament al Senat, tot i la dissolució de les Corts, gràcies al fet que Rajoy va donar el vistiplau perquè formés part de la seva diputació permanentdiputació permanent. Tampoc ha d'albergar cap temor a ser eliminada de les llistes del seu partit davant les generals, ja que és senadora per designació autonòmica.
En aquest context, el seu futur polític queda en mans de Rajoy. L'equip del líder popular és conscient que mantenir Barberá en el partit suposa un llast per a la campanya i, segurament, per a les futures aliances que s'hagin de teixir després. De moment, des de la direcció del PP es dóna per fet que encara mantenint la militància no es deixarà veure per cap míting o acte electoral a València, conscient que la seva presència seria encara més notícia del que previsiblement serà també la seva absència.
El Suprem pot trigar setmanes o mesos a decidir si la imputa
El Suprem encara ha de determinar si accepta dues causes que afecten Rita Barberá: la seva possible relació amb un delicte de blanqueig pel 'cas Taula' i el presumpte incompliment de la llei de memòria pel que fa a la retirada de símbols franquistes. Una vegada admesos a tràmit, ha de resoldre si crida a declarar voluntàriament l'exalcaldessa i per imputar-la és necessari sol·licitar l'autorització del Senat. Tenint en compte que les noves Corts -es dissoldran dimarts- no es constituiran fins ben entrat el juliol, tot indica que el procés fins a la seva investigació judicial efectiva es pot demorar setmanes o mesos.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"