Diccionari d'un fiasco de legislatura
Paraules clau que han marcat els quatre mesos des de la celebració d'eleccions generals el 20-D
Animació del procés entre les eleccions del 20 de desembre i l’anunci de les noves eleccions previstes per al 26 de juny. /
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | I | Z |
A
AAbstenció. El que s'ha fet aquests quatre mesos porta aquestes conseqüències. L'empipament amb els polítics, el pont de Sant Joan, les vacances escolars... Diversos factors vaticinen una caiguda de la participació que pot ser clau en el nou repartiment d'alguns escons.
B
BBarberá, Rita. L'exalcaldessa de València està a punt de la imputació pels tripijocs del seu partit en aquesta ciutat. El seu cas, el dels seus companys de grup municipal i altres suposades trames corruptes (Granada, Madrid...) no li alegraran precisament la nova campanya al PP.
C
CCalç viva. Encara segueix coent al PSOE el toc d'alerta de Pablo Iglesias quan va recordar un dels episodis més tèrbols dels governs de Felipe González: els GAL. Per cert, l'expresident tampoc ha ocultat aquests mesos la seva animadversió envers Podem.
D
DDineral. El que costarà la repetició d'eleccions: 150 milions d'euros a pagar l'escot entre els espanyols, sense comptar els emoluments que han percebut els diputats des de la constitució de les Corts, uns 14 milions des de gener.
E
EErrejón, Íñigo. La seva ‘crisi de parella’ amb Iglesias va quedar exposada al gran públic amb els balls de cadires en la direcció de Podem. Les aigües morades semblen més calmades ara, però segueix havent-hi una tensió larvada pel que fa a les estratègies seguides i a seguir.
F
FFelip VI. El que no va viure mai el seu pare. El Rei va començar veient com el candidat més votat passava de postular-se; va comprovar com el segon s'estavellava al Congrés a l'intentar ser investit i, a falta d'un altre aspirant, va acabar demanant austeritat per al 26-J.
G
GGran coalició. L'oferta perpètua de Mariano Rajoy al PSOE i el somni de gran part de l'empresariat. Pedro Sánchez l'ha rebutjat per activa i per passiva, però ja es veurà si els barons socialistes no li fan canviar d'opinió després del 26-J.
H
HHisenda. El ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro no només ha omplert titulars pels seus enfrontaments amb les comunitats autònomes a compte del dèficit. La multa imposada a José María Aznar per irregularitats fiscals va airejar certs recels al PP.
I
IIndependentisme. A ERC i CDC els va guanyar la partida a Catalunya En Comú Podem. La seva aposta pel referèndum es va imposar a la DUI i va influir en el debat, fins al punt que part del sobiranisme accepta tornar a la pantalla d'una consulta que rebutgen PP, PSOE i C’s.
J
JJubilació (política). Va ser el que li va desitjar Albert Rivera a Rajoy durant la investidura fallida de Sánchez. Pel líder de Ciutadans, el mandatari conservador "no és creïble" i "no pot encapçalar el nou projecte" que requereix Espanya. ¿Es mantindrà ferm després del 26-J?
K
KKoiné. El manifest contra el bilingüisme d'aquest grup ha descol·locat part del sobiranisme i ha donat carnassa al flanc oposat. El PP no s'estarà d'esgrimir la polèmica sobre la llengua com una de les seves apostes estrella durant la campanya a Catalunya.
L
LLegislatura. La més curta de la història. Ha durat des del 13 de gener, dia de la Constitució de les Corts, fins al 2 de maig, amb la convocatòria de nous comicis. Total: 103 dies (en què s'ha d'incloure el sou de ses senyories diputats i senadors).
M
MModel de finançament. Tots diuen que estan disposats a reformar-lo (encara que els independentistes rebutgen abanderar les negociacions perquè ja estan en 'mode desconnexió'). Ara com ara, moltes paraules però pocs fets.
N
NNòvios. El del PSOE amb Ciutadans, aliança que Pedro Sánchez va refusar trencar rebutjant fins i tot sumar-se a l'acord del Prado que va plantejar Compromís a última hora. L'idil·li només l'ha trencat la nova cita electoral; segur que ara començaran els retrets.
O
OÒscul. Com el que es van donar Pablo Iglesias i Xavier Domènech al Congrés durant una crispada i frustrada sessió d'investidura de Sánchez. El líder de Podem li va plantejar després al del PSOE el ‘pacte del petó’, però entre ells han proliferat més les bufetades dialèctiques.
P
PPapers de Panamà. L'exministre d'Indústria José Manuel Soria ha resultat el principal socarrimat per la seva vinculació amb paradisos fiscals. De moment. S'accepten apostes sobre possibles noms que apareixeran abans de les noves eleccions i escalfaran la campanya.
Q
QQuixot. El que li va regalar (la segona part) Mariano Rajoy a Carles Puigdemont en la seva primera (i tardana) reunió oficial. Una cita que va ser més per marcar perfil davant les seves files i refermar-se en els seus respectius fulls de ruta de cara a la nova cita amb les urnes que per sortir del bloqueig.
R
RReforma constitucional. La gran promesa del PSOE (i de Ciutadans). Seguint amb termes quixotescos (i rajoyans), seria el bàlsam de Fierabrás per modernitzar Espanya i frenar l'independentisme… però el suport necessari del PP no s'entreveu a l'horitzó.
S
SSáenz de Santamaría, Soraya. La vicepresidenta en funcions es manté a la rereguarda. ¿Està potser a l'espera de veure què passa amb Rajoy per postular-se? La mateixa pregunta serveix per a la socialista Susana Díaz, encara que ella s'ha mogut una mica més i li ha marcat les seves línies a Sánchez.
T
TTransparència. Tots els candidats han promès impulsar la transparència en la nova etapa política. Els seus programes electorals i els seus acords fallits van plens d'aquesta paraula, però les negociacions frustrades denoten que no van posar totes les cartes a sobre de la taula.
U
UUnitat Popular. La candidatura d'Alberto Garzón (Izquierda Unida) guanya punts. La seva força per negociar amb Podem una confluència és molt més gran que fa uns mesos. Si Iglesias vol créixer en escons i superar el PSOE, està abocat a arremangar-se.
V
VVicepresidència. Càrrec que ha estat en el mercat durant setmanes. El va demanar Pablo Iglesias per recolzar un govern de Sánchez i després va dir que hi renunciava. L'hi va oferir Rajoy a Sánchez, però aquest va rebutjar la proposta.
W
W'Win win'. El terme anglosaxó que va introduir Artur Mas com a culminació del procés (que hi sortissin guanyant tant Catalunya com Espanya) sembla allunyat de l'estat de forma convergent. CDC demana una llista unitària sobiranista per al 26-J per por d'estavellar-se, però ERC s'hi nega.
X
XX. Doncs això, x d'empat, perquè en quatre mesos ni els uns ni els altres s'han posat d'acord en el primer partit. I no sembla que la segona volta depari un resultat gaire diferent. A l'estiu hauran de recuperar el que van suspendre a l'hivern.
Y
Notícies relacionadesY'Yenka'. Esquerra, esquerra, dreta, dreta: encara que el PSOE i C’s l'intentessin trencar, aquest eix segueix marcant el debat. Davant, darrere, un, dos, tres: tot i que algun líder es va oferir a apartar-se, el cert és que els personalismes han estat molt presents des del 20-D fins ara.
Z
Z'Zasca'. És una onomatopeia que els partits han contribuït a posar més de moda. Els flist-flast dels uns als altres en els últims mesos necessitaran més d'un punt de sutura política si, com es preveu, ningú disposa d'una majoria àmplia després del 26-J.
Investidura Ciutadans Eleccions generals PP - Partit Popular PSOE Pablo Iglesias Albert Rivera Pedro Sánchez Podem Mariano Rajoy
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"