Els partits obren la disputa per com retallar la despesa del 26-J
Les formacions polítiques només renuncien a la 'xavalla' electoral però volen donar una imatge austera
Els dirigents confien a lligar un acord aquesta mateixa setmana, encara que difereixen en les partides a retallar
/
Els partits només estan disposats a renunciar a unes quantes partides de les subvencions que reben per concórrer als comicis generals, però van pel camí de convertir aquesta renúncia a la 'xavalla electoral' en la primera disputa de la campanya. Tenint en compte el 'BOE', la contesa no comença fins al 10 de juny, però les formacions polítiques ja han començat a intercanviar dards amb les seves argumentacions de com s'ha de reduir el cost que suposa per a les butxaques dels ciutadans. Sota la defensa d'estalviar pressupost a les arques de l'Estat, cada formació tracta d'imposar la modificació que més li convé.
De moment no hi ha acord, però els representants de les principals forces han assegurat que mantindran converses aquesta mateixa setmana per pactar la rebaixa de la despesa electoral, encara que per ara les propostes difereixen en qüestions significatives. Els nous, Podem i Ciutadans, proposen que es faci un únic enviament de les paperetes, i que en aquest 'mailing' s'hi incloguin les de tots els partits que van obtenir representació parlamentària el 20-D. Estimen que amb aquesta mesura s'estalviarien entre 25 i 30 milions d'euros. No obstant, el PP no la veu amb bons ulls.
MENYS CARTELLS I MÉS DEBATS
Amb els plantejaments presentats fins ara, Podem és el partit que advoca per una restricció més gran: suggereixen que hi hagi un 'mailing' únic i a més fixar un màxim de 3 milions com a despesa electoral de cada partit. Segons els comptes del partit morat, s'estalviarien 52 milions d'euros.
Ciutadans assumeix l'enviament únic i proposa reduir el màxim de despesa de les forces polítiques a la meitat, fet que suposaria una retallada de 45 milions. El PSOE planteja una reducció una mica més petita, del 30% en la despesa electoral. No parla d'unificar el 'mailing', sinó de reduir lleugerament la subvenció que es rep per aquest concepte. Ara està fixada en 0,22 euros per enviament i estarien disposats a percebre'n 0,15. A més, es comprometen a eliminar la publicitat exterior, és a dir, tanques i banderoles. Aquesta proposta implicaria una retallada d'uns 11 milions d'euros. El PP no ha quantificat la seva. De moment s'ha mostrat disposat a eliminar la cartelleria, com demanen els socialistes, però prefereix no tocar la subvenció a l'enviament de paperetes a casa dels electors.
Un altre eix de discrepàncies està en els debats. Pablo Iglesias i Albert Rivera insisteixen que els cara a cara en televisió són gratuïts i sostenen que els ciutadans poden tenir una bona informació en aquest format, que Mariano Rajoy va defugir en la campanya del 20-D, quan només va acceptar enfrontar-se a Pedro Sánchez.
NOMÉS SÓN ELS SERRELLS
Notícies relacionadesCap de les propostes dels partits per reduir els costos electorals planteja renunciar el gruix de les subvencions que reben de l'Estat. La majoria de les bonificacions se'ls atorga a través de conceptes que no s'han mostrat disposats a rebutjar, el més important dels quals és la subvenció per resultat.
La llei orgànica del règim electoral general estableix que cada força rebrà 21.167 euros per cada escó al Congrés o el Senat. També 0,81 euros per cada vot a la Cambra baixa i 0,32 a la Cambra alta, sempre que s'hagi obtingut almenys un escó. Tret de sorpreses d'última hora, els partits tornaran a rebre aquests imports el 26-J, encara que ja els van rebre després del 20-D, malgrat que la legislatura només hagi durat quatre mesos.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín