escrit judicial
La fiscal del cas de Rita Maestre afirma que es pot "presumir de ser puta", però no en una capella
La Fiscalia sol·licita que es confirmi la multa de 4.320 euros imposada a la portaveu de l'Ajuntament de Madrid
maestre /
La Fiscalia de Madrid sol·licita en un escrit que es confirmi la condemna a una multa de 4.320 euros imposada a la portaveu de l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, pel 'assalt' a la capella de la Universitat Complutense de Madrid i ha afirmat que no es pot "presumir de ser puta" en una capella.
Així ho reclama en l'escrit d'impugnació presentat al Jutjat Penal número 6 de Madrid, al qual va tenir accés Europa Press, contra el recurs interposat per la defensa de la regidora madrilenya contra la sentència condemnatòria.
"És obvi que les senyoretes estan en tot el dret de presumir de ser putes, lliures, bolleres o el que vulguin ser, però aquesta conducta realitzada a l'altar, espai sagrat per als catòlics al trobar-se allà el Sagrari, lloc on segons les seves creences hi ha el seu Déu, implica un ànim evident d'ofendre", recull l'escrit fiscal.
En el recurs, l'advocat de Maestre exposava que no es complien els requisits del delicte de profanació en lloc de culte. La impugnació enumerava els aspectes de la sentència als quals s'oposava el lletrat com "el greu error" de la sentència al tenir per delictiva una protesta pacífica". També se censurava que valori de forma "equivocada" el respecte als sentiments religiosos per sobre de la llibertat d'expressió.
En l'escrit, al qual va tenir accés Europa Press, la fiscal s'oposa als arguments de l'advocat sobre la suposada existència d'un error en l'apreciació de la prova practicada i ha replicat que s'han fet "primar criteris de lògica que l'han portat necessàriament a dictar una sentència condemnatòria respecte a la imputació que es feia".
Davant del que ha dit el lletrat que es va tractar d'"una protesta pacífica", li ha recalcat la fiscal que els fets no poden ser qualificats d'aquesta manera ja que "almenys vint o trenta persones van irrompre en massa", al davant de les quals anava l'acusada, i ho van fer "en un temple catòlic". I afegeix que "quan el capellà s'interposa a la porta i els indica que no poden passar, l'empenyen per poder-hi entrar".
Així, destaca que reivindicar una cosa pot ser sense "faltar al respecte, sense ofendre ni ànim de ridiculitzar. "Però ho fan amb una acció que és constitutiva de delicte pel fet que vulnera un dret fonamental, amb una conducta incardinable en el tipus previst i penat a l'article 524 del Codi Penal".
En aquest punt, la representant del Ministeri Públic exposa que durant l'assalt es va traspassar la línia de l'"admissible", ja que s'ha acreditat que el que va passar era un fet "clarament ofensiu per a qualsevol".
SUPERA LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ
"La ridiculització del paper de la dona a l'Església, les frases amb rimes pretesament enginyoses, el mostrar el tors nu o el sostenidor en un espai que per als catòlics és sagrat, l'exhibició de la seva forma de viure que implica expressions que portaven pintades al seu tors, tals com 'violenta, bollera, puta, lliure, lesbiana", supera amb molt la llibertat d'expressió", assevera.
"És obvi que les senyoretes estan en el seu dret de presumir de ser putes, lliures, bolleres o el que vulguin ser, però aquesta conducta realitzada a l'altar, espai sagrat per als catòlics al trobar-se allà el Sagrari, lloc on segons les seves creences es troba el seu Déu, implica un ànim evident d'ofendre i per això apreciem l'element subjectiu del tipus" de l'article 524 del Codi Penal.
"Treure's el sostenidor, i prou no és delicte. Però en la nostra cultura la forma de vestir o no vestir, implica una falta de respecte i consideració enfront d'un altre. A la platja és normal estar sense sostenidor per bronzejar-se tot el cos. Però era un temple, no una platja. En aquest cas, la conducta de l'acusada quedant-se en sostenidor, traspassa el que podria ser una falta de protocol o de saber estar", ressenya.
Notícies relacionadesI afegeix seguidament que aquesta falta de protocol i falta de saber estar, "seria que es quedés en sostenidors en un ple de l'Ajuntament o quedar-se en sostenidors en una recepció oficial". "Però això, no ho ha fet, segurament perquè respecta aquests actes i el que representen", afirma.
RESPOSTA DE MAESTRE
La portaveu de l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, ha considerat aquest dijous que l'escrit d'impugnació del fiscal al recurs que ella va presentar contra la seva condemna judicial "diu més de qui ho escriu que de qui està tractant de parlar". Maestre s'ha pronunciat així al ser preguntada per l'escrit d'impugnació de la Fiscalia al recurs que ella va presentar contra la seva condemna en què s'assegura: "Les senyoretes estan en el seu dret de presumir de ser putes, lliures, bolleres o el que vulguin ser, però aquesta conducta realitzada a l'altar, espai sagrat per als catòlics (...), implica un ànim evident d'ofendre".
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili