Sánchez es vesteix de Suárez: "Puc prometre i prometo decència, diàleg i dedicació"

El líder socialista recorre en la seva proclamació com a candidat a la famosa frase de l'expresident del Govern

"Si guanyem, en una setmana Pedro serà president", assenyala Díaz, que demana lluitar contra el derrotisme

Emilio Naranjo (EFE)

Sánchez es vesteix de Suárez: "Puc prometre i prometo decència, diàleg i dedicació"
Pedro Sánchez, en el comitè federal del PSOE

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha recorregut aquest dissabte, durant l'acte de la seva proclamació com a candidat a la Moncloa, a una de les fórmules més famoses utilitzades per l'expresident Adolfo Suárez (“puc prometre i prometo”) per traslladar la importància de les eleccions del 26 de juny. Suárez la va pronunciar durant la campanya de les generals del 1977 com a manera d'anunciar les seves propostes: de la Constitució a la reforma fiscal. El líder del PSOE ha sigut una mica menys concret. “Puc prometre i prometo decència. Puc prometre i prometo diàleg. Puc prometre i prometo dedicació”, ha dit Sánchez en un acte a Móstoles (Madrid) de petites dimensions, davant un auditori de 1.000 persones segons l'organització, que també ha servit per desvelar l'eslògan que utilitzaran els socialistes: "Un sí pel canvi". "Un sí pel canvi"."Només hi ha una papereta que garanteix el canvi: la del PSOE", ha assenyalat l'aspirant a la Presidència del Govern, incidint en el seu plantejament d'aquesta campanya com un plebiscit sobre Mariano RajoyMariano Rajoy.  

L'acte ha comptat amb Susana Díaz, presidenta d'Andalusia i principal contrapoder de Sánchez dins del PSOE, en el paper de presentadora del candidat. El gest ajuda a aparcar la imatge de guerra interna, que tots els dirigents socialistes, independentment de qui recolzin, volen evitar fins al 26 de juny. Després serà una altra cosa. Només si Sánchez arriba a la Moncloa o millora sensiblement els seus 90 diputats del setembre tindrà a prop la reelecció com a secretari general.

“He sentit que si estem més febles, que si juguem a mantenir la segona posició… I jo dic: som el PSOE, un partit que va néixer per guanyar. ¿Qui ha dit que el PSOE està feble? Si governa comunitats que representen 22 milions d'espanyols. El PSOE mai renunciarà a guanyar. El PSOE hi ha posat ganes, generositat, moltes hores. Però ens van faltar escons. Perquè el PSOE torni a governar a Espanya ha de tornar a guanyar les eleccions. I si guanyem, en una setmana Espanya té govern. En una setmana Pedro és president”, ha assenyalat Díaz durant un discurs en què no s'ha cenyit a les modestes característiques habituals en els discursos dels teloners.  

Al contrari. La presidenta andalusa no ha citat en excés Sánchez, i en canvi ha carregat amb duresa contra el PP i Podem. La seva menció a la insuficiència de diputats socialistes després de les eleccions de desembre, quan en va aconseguir 90, contrasta a més amb el missatge que va traslladar, llavors i després, la direcció socialista. El mateix Sánchez va dir en la nit electoral que el partit havia “fet història”. El seu número dos, César Luena, també va treure pit un dia més tard. “Hem guanyat a gairebé totes les enquestes”, s'ha felicitat.

FRICCIONS INTERNES

Aquesta setmana ha sigut abundant en soroll orgànic dins del PSOE. Dilluns, el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va dir que creia que Díaz, com molts donen per fet però callen en públic, “sí que es presentarà” al pròxim congrés del partit, que se celebrarà d'aquí uns mesos, per rellevar Sánchez com a secretari general. La presidenta andalusa no ho va negar.

Notícies relacionades

Un dia després del vaticini de Vara, Pablo Iglesias va oferir al PSOE anar de la mà en les candidatures al Senat per evitar que el PP controli la Cambra alta. “No, gràcies”, va contestar Sánchez al líder de Podem. Però Ximo Puig, el president valencià, feia un temps que negociava un format similar, només per a la seva autonomia, juntament amb Compromís i el partit morat. Puig va mantenir el pols gairebé fins al final, argumentant que el federalisme que proposa el PSOE també implica fórmules com aquesta, però s'ha hagut de doblegar al mandat de la direcció. El president valencià, en un símptoma de malestar, no ha estat present aquest dissabte en la proclamació de Sánchez.

“El PSOE: quatre lletres. No en fan falta més. Així ha sigut durant 137 anys d'història i així seguirà sent”, ha assenyalat el candidat socialista sobre la recent polèmica arran de la proposta d'Iglesias, a qui, com altres vegades, Sánchez ha acusat de preocupar-se només pels seus interessos personals.