Catalunya i València acceleren en el desglaç de relacions

Puigdemont i Puig reforcen el front comú pel corredor mediterrani

Avancen en la coordinació lingüística a través del Ramon Llull i estudiaran coincidències en matèria de finançament

 

  / EFE / SUSANNA SAEZ

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Feia 18 anys que no es produïa una trobada institucional bilateral en seu governamental entre els presidents de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat valenciana. Aquest dimecres han sigut Carles Puigdemont i Ximo Puig els que han fet el pas cap al desglaç accelerat de les relacions entre els dos governs, i ho han fet exhibint sintonia on més poden cultivar-la: la defensa conjunta del corredor mediterrani --infraestructura pendent endèmicament-- davant del Govern central que sorgeixi de les noves eleccions, sigui del color que sigui.

Els dos presidents han mantingut una trobada de feina al Palau de la Generalitat i després Puig ha solemnitzat el nou temps polític entre les dues institucions, parlant de la necessitat de “trencar aquesta llarga incomunicació institucional”. Puigdemont s'ha felicitat que s'acabi un “llarg silenci” i ha subratllat els “enormes vincles” entre els dos territoris, sempre “des de la llibertat” de cadascú.

TAULA CONJUNTA DE REIVINDICACIÓ

Aquestes bones paraules d'entrada es traduiran en la creació d'una taula conjunta de reivindicació del corredor mediterrani que lideraran els dos presidents i a la qual convidaran a participar agents econòmics, socials i del sector comercial implicats a favor d'aquesta infraestructura. “Li avancem al futur govern de l'Estat que sentirà l'alè de valencians i catalans al clatell dels responsables per complir amb aquest deure històric”, ha subratllat Puigdemont.

Respecte a la reincorporació del Govern valencià a l'Institut Ramon Llull, encarregat de la promoció del català, el procés és de confluència no tan immediata. Puig ha afirmat que a través de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ja hi ha coordinació amb Catalunya en aquesta matèria. “No hi ha data ni forma d'integració encara al Ramon Llull, però sí que hi ha voluntat de mantenir un espai de col·laboració que ha existit mitjançant l'acadèmia”, ha indicat.

També s'ha reflectit la voluntat d'acord en la decisió de garantir la reciprocitat d'emissions de TV-3 i de la televisió valenciana quan recuperi les emissions, cosa que segons Puig es produirà abans de final d'any.

FINANÇAMENT

Notícies relacionades

En matèria de finançament autonòmic també hi ha voluntat de coordinació, però les concrecions encara s'han de veure. Puig ha entregat a Puigdemont les propostes valencianes consensuades amb agents polítics, empresarials, sindicals i universitaris. Els dos governs comparteixen la crítica a l'Executiu del PP per l'infrafinançament de les seves respectives autonomies, però la plasmació dels seus projectes i eventuals coincidències segueixen sent una incògnita. “Tot el camí que puguem recórrer, estarem en disposició de recórrer-lo”, ha resumit Puigdemont. La rúbrica de propostes conjuntes queda lluny en el temps. A més, el cap l'Executiu català ha deixat clar novament que el seu Govern no liderarà la reclamació d'un altre sistema de finançament per al conjunt de l'Estat.

EL FRONT INTERN SOCIALISTA

D'altra banda, en clau interna socialista, Puig ha mantingut la proposta que el PSOE valencià concorregués en els comicis al Senat amb Podem i Compromís tot i el cop de porta que ha donat a aquesta idea la cúpula socialista de Madrid. “És una qüestió de fons, la continuo plantejant, no ha tingut prou suport democràtic al PSOE i hi ha hagut interferències en aquest àmbit i altres, així que ha sigut impossible que se substanciés”, ha descrit el president valencià, per qui aquesta coalició “era una bona opció per fer visible el problema valencià a Madrid”.