RETORN A LES URNES

PSOE: ¿Quedar primer o res?

Els socialistes debaten si Sánchez ha d'anunciar que només intentarà ser president si guanya en vots el PP

Díaz vincula l'arribada del secretari general a la Moncloa a la victòria electoral

 

  / EFE / PATRICIA SEVILLA CIORDIA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez considera que en les pròximes eleccions no s’ha de decidir tant en termes de preferències ideològiques com sobre la continuïtat de Mariano Rajoy al capdavant de l’Executiu. «El 26-J és un plebiscit sobre Rajoy», sosté el líder i candidat del PSOE, una tesi amb què pretén dirigir els vots contraris al PP cap al seu partit, desinflant així les expectatives de sorpasso d’Units Podem, alhora que li permet recordar que aquest «canvi» ja s’hauria pogut produir, després dels comicis de desembre, si Pablo Iglesias hagués acceptat sumar-se al pacte amb Ciutadans. L’argument pot acabar agafant força davant els electors, però una part important dels quadros socialistes, la majoria del sector crític amb el secretari general, es pregunten si no hauria d’anar més enllà i llançar el missatge de José Luis Rodríguez Zapatero en la campanya del 2004, quan va anunciar que només seria president si guanyava en vots els populars.

 

«D’aquesta manera el seu discurs tindria més força i guanyaria pes la idea que les eleccions van d’elegir entre Rajoy i Sánchez, una imatge que no s’està produint», argumenta un dirigent.

Units Podem

La possibilitat que la coalició de Podem i IU superi en suports el PSOE fa posar els cabells de punta a l’equip de Sánchez, però ni tan sols els més allunyats del líder creuen que s’acabi produint. «La polarització entre el PP i Podem existeix, i anirà a més, amb Rajoy abanderant la dreta; Iglesias, l’esquerra, i nosaltres, en un lloc indefinit després de l’acord amb Ciutadans. Si anunciem que només intentarem arribar a l’Executiu si obtenim més paperetes que el PP, trencaríem aquest esquema i insuflaríem l’ànim necessari a les nostres files. Transmetríem que la victòria, per més que diguin les enquestes, és possible», opina un altre càrrec  socialista.

 

Susana Díaz, presidenta d’Andalusia i principal contrapoder de Sánchez en el partit, no trasllada aquest missatge de forma tan clara, però les seves paraules van en el mateix sentit. «He sentit dir que estem més febles, que juguem a mantenir la segona posició (…) Perquè el PSOE torni a governar ha de tornar a guanyar les eleccions», va dir dissabte passat, durant la proclamació de Sánchez com a candidat. Ahir, en una conferència a Madrid, va tornar a vincular la recuperació del poder amb la victòria en vots sobre el PP. «Vull assistir com més aviat millor a la investidura del nostre company Pedro Sánchez perquè hagi guanyat les eleccions», va afirmar Díaz.

Notícies relacionades

Però la direcció socialista no ho veu així. El secretari general ha dit en alguna ocasió que, segons el seu parer, «qui guanya» les eleccions és «qui governa», és a dir que es pot perdre en vots i no obstant vèncer a través de l’arribada al poder. És el que ha passats en autonomies com el País Valencià, Aragó i Balears. Davant el 26-J, els col·laboradors de Sánchez veuen molt complicat superar el PP i assenyalen que no per això han de renunciar a formar govern si Rajoy fracassa a l’intentar-ho, amb l’esperança posada en el fet que, aquesta vegada sí, la suma del PSOE i Units Podem arribi o es quedi a prop dels 175 diputats, la meitat del Congrés, per no necessitar de la participació de l’independentisme català.

L’aspirant va estar ahir a Berlín, on es va reunir amb Sigmar Gabriel, líder socialdemòcrata alemany i ministre d’Economia al Govern de coalició de la conservadora Angela Merkel. Sánchez va dir que aquesta aliança no es podria donar aquí, perquè «Espanya no és Alemanya», però són molts al PSOE els que creuen que, si queden molt al darrere del PP i lluny de la suma amb Podem, no tindran cap més remei que facilitar la permanència de Rajoy amb l’abstenció.