L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

Una CUP dividida en dos consuma el veto als pressupostos

El Govern s'enfurisma amb els anticapitalistes i deixa la legislatura en suspens

Puigdemont i Salellas van negociar fins al final buscant un acord

jgblanco34188070 barcelona 7 06 2016    anna gabriel rueda de prens160607231128

jgblanco34188070 barcelona 7 06 2016 anna gabriel rueda de prens160607231128

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Dividida en dues parts gairebé iguals, per només tres vots de diferència, la CUP va executar ahir el tret de gràcia als pressupostos del Govern català per al 2016 i qui sap si també a la legislatura catalana. Després de tres hores de reunió del consell polític de la formació, els diputats Eulàlia Reguant i Albert Botran van afirmar que, malgrat que el cap de setmana passat es va estar molt a prop d’arribar a un acord, i que l’Executiu va fer ahir mateix una última oferta (que va arribar massa tard), el partit va decidir tombar els pressupostos del 2016 i va reclamar que s’obrin ara les negociacions per als comptes del 2017.

Es pot dir que la CUP se sent decebuda. I el Govern, almenys la part convergent, indignat. Unes declaracions del diputat Benet Salellas, un dels durs de la CUP, van sorprendre dilluns propis i estranys pel seu caire conciliador, a l’obrir una porta a l’esperança d’un pacte que permetés que els pressupostos fossin almenys admesos a tràmit. Salellas va detallar a RAC-1 que hi havia hagut contactes. Segons ha pogut saber aquest diari, van ser al màxim nivell, en concret amb el president Carles Puigdemont i la consellera de Presidència, Neus Munté.

Com va explicar Botran, les bases d’aquest pacte preveien un compromís més gran amb el límit de dèficit, amb els impostos cedits de l’Estat i amb els suspesos pel Tribunal Constitucional. El detall del calibre dels interlocutors de Salellas no és intranscendent i potser serveix per entendre el pronunciament de l’executiva de CDC, que va assenyalar, aquell mateix dia al migdia, que no es farien «més cessions als anticapitalistes», malgrat que l’interlocutor havia sigut Puigdemont.

EL CLIMA PREELECTORAL

«Lamentem que cada nova aportació al debat per part del Govern sigui entesa per sectors de CDC com una cessió», va afirmar Botran, que també va assenyalar que «el clima preelectoral» fa impossible una discussió serena, en una velada crítica als continus atacs que el candidat convergent del 26-J, Francesc Homs, llança als anticapitalistes.

La seqüència dels fets remet a dilluns a la tarda, quan es fa arribar a la CUP una nova oferta, que seria el que es va acordar el cap de setmana «però molt retallat», segons els anticapitalistes. I ahir mateix, una hora abans de l’inici del consell polític, la Conselleria de Presidència posa al damunt de la taula noves qüestions. Amb tot, l’oferta va arribar quan ja entraven els membres del consell polític a la seu nacional de l’organització. «Això no és seriós», es  va queixar Botran.

En el conclave d’ahir es van comptabilitzar 26 vots a favor de retirar l’esmena, 29 a favor de mantenir-la i tres abstencions. Els anticapitalistes van penalitzar que el Govern català hagués presentat un projecte de pressupostos sense haver-lo consensuat abans amb ells. ¿Això significa que es trenca el pacte amb Junts pel Sí? La CUP va ser molt contundent en aquest aspecte. No. «No ha sigut ni el primer ni serà l’últim desacord en aquest procés cap a la construcció de la república catalana», va afirmar Botran.

Notícies relacionades

La reacció convergent va ser fulminant. Fonts de la direcció van acusar Botran de mentir durant la roda de premsa a l’afirmar que Junts pel Sí i el Govern no van voler negociar prèviament. «Tenim al davant gent que no són de paraula i que ens han entabanat». La conclusió de la portaveu del Govern, Neus Munté, va ser  que «la legislatura queda tocada» davant l’«incompliment flagrant» de la CUP. Munté va sostenir que el Govern «no renuncia a l’objectiu polític de la legislatura per deixar el país a les portes de la independència». No obstant, ningú a CDC considera que les coses seguiran igual.

Tot queda en mans del president Puigdemont, que avui, abans d’iniciar-se el ple del Parlament, reunirà el grup de Junts pel Sí per analitzar la situació. Tres són les possibles sortides. La primera seria assumir la pròrroga pressupostària i esperar el 2017, com vol la CUP. La segona és la que han defensat tant Homs com l'expresident Artur Mas en dues entrevistes a EL PERIÓDICO: buscar altres socis. I la tercera seria convocar eleccions, però CDC no està en un moment ideal per afrontar-les.