L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CATALÀ

La CUP intenta cauteritzar la ferida interna oberta pel veto als pressupostos

Aflora la divisió d'opinions a l'interior de la força, amb un empat de les bases decantat per les organitzacions satèl·lit

Anna Gabriel nega risc de ruptura i qualifica de normal el debat celebrat dimarts

lpuig34193957 diputados de la cup en el parlament  foto ferran s160608134616

lpuig34193957 diputados de la cup en el parlament foto ferran s160608134616 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jugant amb el nom que s'amaga rere l'acrònim CUP, es pot dir que la força anticapitalista va arribar el 27 de desembre a l'estat temporal de candidatures de divisió (més que d'unió) popular i, gairebé sis mesos després, segueixen igual. Una divisió entre el sector més anticapitalista i el més independentista, quedi dit, circumscrit a com relacionar-se amb Junts pel Sí, amb ERC i, sobretot, amb CDC. A l'empat a 1.515 de l'assemblea de Sabadell, al desembre, sobre si s'havia d'investir Artur Mas com a president, l'ha seguit, dimarts, un empat dins de la CUP en el consell polític que havia de decidir si es retirava l'esmena a la totalitat als pressupostos o no.

El consell polític ampliat al grup d'acció parlamentària de la CUP l'integren els representants de les 13 assemblees territorials que té la CUP distribuïdes pels territoris de parla catalana. S'hi sumen, a raó d'un representant per entitat, les associacions que integren la Crida Constituent, amb qui, formalment, la CUP va concórrer en coalició el 27-S. Els representants de les territorials, és a dir, estrictament la CUP, es van dividit exactament per la meitat pel que fa al veto als comptes. Empat a 24. Del 1.515 a 1.515 al 24 a 24. Només el vot de les associacions va decantar la balança fins al 26 a 29 definitiu (a què s'han de sumar tres abstencions).

TENSIÓ EN EL CONCLAVE

Anna Gabriel, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que no hi ha risc de fractura a la CUP. “És normal que hi hagi debat en el si d'una força, com tants altres que tenim i que no generen tanta atenció”. I la reunió va ser tensa. Molt tensa, segons un dels participants. Hi va haver nombroses intervencions, entre els que defensaven que el Govern s'havia mogut i els que no.

La preocupació interna és extrema perquè els dos sectors creuen que la tensió pot generar cansament en el si del partit. Uns perquè consideren que s'ha tibat massa la corda amb Junts pel Sí, altres perquè es qüestioni constantment les decisions preses quan no agraden. Ja va passar, al·leguen aquests últims, amb les nombroses votacions i reunions que es van portar a terme per decidir sobre la investidura.

En el fons, dues qüestions. Una, les diferències estratègiques. Els més crítics es lamenten que els favorables al pacte hagin assumit sense el més mínim escarafall internament que el Govern està incomplint reiteradament el full de ruta sobiranista (en qüestions com la no-desobediència al TC o en incompliments de decisions del Parlament en polítiques socials, en matèria educativa, per exemple). El sector més crític es lamenta que serà ara el president Puigdemont qui acusarà la CUP d'haver trencat el pacte, cosa que obligarà els anticapitalista a actuar a la defensiva.

LA QÜESTIÓ DE LA QÜESTIÓ (DE CONFIANÇA)

A curt termini no sembla que la sang pugui arribar a l'assemblea. En la força anticapitalista s'entenia, abans que Puigdemont anunciés la presentació de la qüestió de confiança, que de cara a la tardor, i per preparar els pressupostos del 2017, s'obrís una nova finestra d'oportunitat per pactar uns nous comptes. No s'entenia, per tant, a la CUP, com una qüestió límit, com va reconèixer el mateix diputat Joan Garriga a l'hemicicle, quan va intervenir per valorar l'anunci del president, però sí, evidentment, un seriós contratemps. "Mantenim l'esmena a la totalitat i ens posem a treballar amb qui estigui disposat en els pressupostos de l'any que ve perquè puguin entrar en vigor l'1 de gener. Aquests pressupostos sí que han de ser els de la ruptura", havia afirmat Gabriel.

Notícies relacionades

Durant el dia, la divisió va ser més que visible amb els tuits de l'exdiputat Antonio Baños i del regidor de Girona Lluc Salellas en què es mostraven decebuts per la decisió del consell polític de la formació anticapitalista.

Francesc Ribera 'Titot', regidor a Berga, s'expressava de manera similar i va demanar a la CUP una proposta concreta.

Trobades als passadissos

Poc abans de l'inici de la sessió de la tarda, i als passadissos del Parlament va tenir lloc una trobada entre membres de l'equip de Puigdemont i Benet Salellas. No tenia res a veure amb la reunió secreta que van mantenir el cap de setmana. En aquesta trobada, ideada per la CUP i que, davant la falta de contactes en la seva agenda, de manera casual, la consellera Dolors Bassa es va oferir a propiciar, els anticapitalistes van plantejar acabar el ple amb alguna imatge que no donés ales a la idea de la fractura total. Els homes de Puigdemont només van insistir a demanar la retirada de l'esmena.