Només 26 diputats renuncien a ser indemnitzats pel fracàs de la legislatura

Més de 200 exparlamentaris cobraran pel període entre la dissolució del Congrés i la jornada de reflexió del 26-J

tecnicomadrid28811978 gra139 madrid  24 2 2015  vista general del hemic

tecnicomadrid28811978 gra139 madrid 24 2 2015 vista general del hemic

2
Es llegeix en minuts

Els polítics diuen que la legislatura frustrada ha sigut un fracàs de la política, però no estan disposats a renunciar als diners lligats a aquest fracàs. O almenys no pas la immensa majoria. El 88,6% dels diputats amb dret a la denominada indemnització de transició, paga que s'abona als parlamentaris que van deixar de ser-ho per la dissolució de les Corts, han sol·licitat cobrar-la. Només 26 hi han renunciat.

La quantia correspon al sou que els diputats cessants haurien percebut durant els 53 dies que hi ha entre la dissolució de la Cambra baixa, que va tenir lloc el 3 de maig passat, i la jornada de reflexió de les eleccions generals del 26 de juny. És a dir, equival al que haurien cobrat durant aquest temps si la legislatura no hagués fracassat a causa de la falta d'acord. Per calcular-ho s'agafa com a referència el salari base dels parlamentaris (2.813,87 euros) més els complements que rebia cadascun d'ells en funció de les seves responsabilitats a la Cambra baixa.   

Després de la dissolució del Congrés, només continuen sent diputats i cobrant com tals els 121 membres titulars i suplents de la Diputació Permanent, l'únic òrgan que es manté en actiu durant els períodes entre legislatures. Els 229 restants poden percebre una indemnització equivalent, però tan sols si la sol·liciten expressament, cosa que han fet 203 d'ells. Davant una pràctica tan generalitzada, tots els partits estan representats en aquest col·lectiu, però destaca el cas de Francisco Domingo Cabrera, del PP, el diputat més breu de la legislatura. Domingo Cabrera va prendre possessió de l'escó el 19 d'abril, en substitució de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria (que va dimitir per implicació en els ‘papers de Panamà’), i va plegar com la resta només dues setmanes després, però ara cobrarà una indemnització equivalent a 53 jornades de sou.

DIFERÈNCIES ENTRE SIGLES

Tot i així, el PP queda en més bon lloc que el PSOE en aquest apartat. Dels 26 diputats que han renunciat al cobrament, 11 provenen de les files populars i 10 de Podem. Dels 90 parlamentaris socialistes, només un ha optat per no ingressar la indemnització. La resta de membres d'aquest petit col·lectiu pertanyen a ERC, el PNB, EH Bildu i UPN, un per cada formació. No n'hi ha cap ni de Ciutadans ni de Democràcia i Llibertat (CDC).

Notícies relacionades

La situació ha sigut semblant al Senat. Només 13 dels 194 representants que tenien dret a cobrar la indemnització de transició hi han renunciat. A la Cambra alta, la quantia és fixa. Puja a 8.345,16 euros.

Una vegada celebrades les eleccions, els diputats i senadors que no repeteixin escó i tampoc percebin cap altre sou públic podran demanar, a més, una indemnització per cessament, sempre que hagin estat al Parlament un mínim de dos anys.