La CUP replanteja la seva executiva per augmentar en pluralitat
Els anticapitalistes volen diluir el pes dels corrents interns Endavant i Poble Lliure
L'objectiu és copiar l'ADN poc polaritzat del seu propi grup parlamentari
34198247 60 /
Hi ha una llei no escrita dels moviments polítics que indica que tota força que neix de la confluència, amb el temps, acota el poder d'aquests grups fundacionals per donar pas a la nova militància ja nascuda amb la força hereva. Es va veure amb Iniciativa i s'observa ara a la CUP. A l'empara mediàtica d'una campanya electoral en la qual no prenen part, els anticapitalistes ultimen canvis organitzatius en la seva executiva (el secretariat nacional).
L'objectiu és canviar les dinàmiques actuals, encara regides pels grans blocs que sustenten la CUP, com són Endavant i Poble Lliure, hereu aquest del Moviment de Defensa de la Terra. Els esforços que han de fructificar aquesta setmana i donar-se a conèixer dilluns que ve van encaminats, de manera sintètica i segons explica una font del partit, “a reproduir el grau de pluralitat en què viu el grup parlamentari”. Seguint amb l'esquema, i amb relació a les seves posicions sobre pactes independentistes amb CDC i ERC, es pot penjar el mort de ‘falcons’ a Endavant i de ‘coloms’ a Poble Lliure. O com diria Artur Mas, la ‘CUP dolenta’ i la CUP bona’. Val a dir que en el si del partit anticapitalista aquest relat simplista causa hilaritat.
I és que el secretariat nacional, de 15 membres, viu en un pols constant entre els representants de les òrbites dels dos grans blocs “i això dóna una imatge de polarització que a la CUP, com a tal, no existeix”. No ho expliciten però és obvi: també hi ha risc, a la llarga, de ruptura interna.
El procés de replantejament de l'executiva va néixer poc després de la polèmica pel suport o no a la investidura de Mas i ha anat madurant fins que en l'assemblea nacional d'Esparreguera es va votar a favor de renovar 11 dels 15 membre. De fet, el plat fort d'aquest conclave, fins que va saltar l'acord per “deslliurar-se del pacte amb Junts pel Sí”, era precisament la qüestió interna. La CUP treballa amb una llista de 30-40 noms de possibles candidats a la nova executiva que aportarien aquest aire fresc que es necessita.
EMPENTA DELS PRESSUPOSTOS
És obvi que l'últim gran debat, el pressupostari, ha donat l'empenta necessària per abordar una reforma en què tots estan d'acord. Poble Lliure perquè els seus representants començaven a estar més que descontents que el corró d'Endavant s'imposés una vegada i una altra. Sense plantejar mai la ruptura col·lectiva, alguna veu singular sí que ha mostrat gestos de desafecció als òrgans de decisió de la CUP.
Notícies relacionadesI Endavant perquè, malgrat que les seves tesis s'imposen, no tenen garantit que això passi sempre i temen que les tensions puguin acabar en escissió de la CUP. “En el grup parlamentari i entre les bases no hi ha dialèctica de blocs. I això ha d'arribar a l'executiva”.
Amb tot, s'ha de recordar que l'empat sobre la qüestió pressupostària es va produir en el consell polític, no en el secretariat polític, ¿això vol dir que malgrat els esforços, en la pràctica, la polarització es pot reproduir? Segons una veu anticapitalista, no. “En el consell polític estan representats els territoris que, al seu torn, beuen de la informació que se'ls subministra de l'executiva”.
Un grup parlamentari blindat
En el grup parlamentari hi ha un representant de Poble Lliure, Albert Botran, i una altra d'Endavant, Anna Gabriel. I un dels secrets del grau d'entesa del qual gaudeixen, segons asseguren, és que, per exemple, tant Botran com Gabriel, són considerats en els seus corresponents blocs com a ‘tous’.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista