Iglesias prepara el 27-J i justifica el repartiment de butaques

Units Podem llança un vídeo en què denuncia irònicament que se li retregui que només vol negociar sobre ministeris

’Hablemos de sillones’, vídeo d’Units Podem. / YOUTUBE / CANAL: UNITS PODEM

1
Es llegeix en minuts
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias comença a aplanar el terreny per a les negociacions després del 26-J. En un vídeo llançat aquest divendres justifica la importància del repartiment de butaques, clau per garantir que les polítiques seran desenvolupades per dirigents honestos que no traeixen els seus principis. Amb una clara voluntat didàctica, el candidat d'Units Podem exposa les seves raons a un electorat que vol immunitzar contra un dels retrets amb què Pedro SánchezPedro Sánchez el fustiga des de l'inici de la campanya: haver demanat repartiment ministerial en la seva proposta de govern de coalició del mes de gener. 

Amb el vídeo, Iglesias apunta en dues direccions. Per una banda, intenta neutralitzar aquests atacs sobre el passat. I per l'altra, busca la complicitat dels votants per si augmenten les queixes en la nova fase de negociacions que arribarà.

En la seva defensa de les butaques els morats citen el banc dels acusats, “on el PP no vol que s'assegui ni [Rita] Barberá ni tots els polítics aforats”; atribueixen el tron de ferro de la sèrie 'Joc de trons' a José María Aznar; mostren les butaques de Felipe González als seus inicis com a líder del PSOE i com a assessor de Gas Natural; els sofàs que les famílies desnonades treuen de casa seva; els bancs de l'Església que no paguen IBI; els seients dels avions en què marxen els exiliats; i els del consell de ministres on s'aproven mesures “per rescatar les famílies o els bancs”. 

Notícies relacionades

“És clar que les butaques són importants”, acaba el vídeo, que constitueix si no un atac, almenys sí una resposta als dards socialistes. En una campanya deliberadament suau, en què Units Podem ha mostrat fins ara la seva predisposició a allargar la mà a Sánchez després de les eleccions, suposa un lleuger viratge i potser (s'haurà de constatar les pròximes jornades) un ajust estratègic per anar preparant el tens escenari postelectoral. 

Fonts de la direcció del partit intueixen que el PSOE intentarà instal·lar el missatge de remuntada en la recta final de la campanya, però es mostren convençuts que, en tot cas, aquesta sensació no aconseguiria arrelar perquè estan convençuts que els socialistes estan atrapats al no tenir resposta a la pregunta tòtem de les eleccions: amb qui pactarà, Podem o PP. Els d'Iglesias opinen que, sense aquesta clau, Pedro Sánchez només es pot enfonsar a les urnes i per aquest motiu demanen que reveli la disjuntiva.