Final de campanya amb inquietant accent anglès

El PP, el PSOE, Units Podem i Ciutadans usen el 'brexit' per debatre sobre els "perills" de convocar un referèndum

Rajoy, Sánchez i Rivera adverteixen sobre consultes que "divideixen" mentre que Iglesias veu "poc elegant" usar el que ha passat al Regne Unit

tecnicomadrid34414526 combo web rajoy pedro sanchez iglesias rivera

tecnicomadrid34414526 combo web rajoy pedro sanchez iglesias rivera

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Els principals candidats a ocupar La Moncloa després del 26-J han matinat en l'última jornada de campanya. L'actualitat obliga. Els britànics han decidit donar un cop de porta a la Unió Europea i han deixat tremolant els fonaments de tots els seus Estats. Especialment els que tenen avís que encara necessiten més ciment si no volen nous problemes, com Espanya. Però a menys de 72 hores de la cita amb les urnes i sense un president clar a l'horitzó -els pactes diran-, els partits espanyols s'afanyen a transmetre serenitat i a aprofitar una conjuntura internacional que saben de sobres que els complicarà la vida més del previst.

De forma més o menys directa (la claredat del discurs ha variat segons els partits polítics), els aspirants a la presidència s'han presentat com la solució per fer front a la crisi que ve i torejar amb una Europa en col·lapse. I, de passada, el PP, el PSOE i Ciutadans han coincidit a aprofitar l'error de càlcul del ‘premier’ David Cameron per emfatitzar els riscos que comporta convocar un referèndum. Missatge per a Catalunya en un dia en què el 'Fernándezgate' sembla convertir-se en tema de segona. Mentre que Units Podem defensa que el problema no és votar o consultar, sinó que hi hagi qui es vulgui anar.

Ha obert foc en aquest sentit el president en funcions, Mariano Rajoy, que, per cert, ja ha parlat amb Pedro Sánchez i Albert Rivera sobre el que ha passat a la Gran Bretanya. Després de llegir una declaració per reclamar calma davant el 'brexit' a la seu governamental –i deixar caure que no és moment per “afegir incertesa” a les institucions espanyoles, que no en va ell segueix en campanya per a la reelecció-, el cap dels populars ha concedit una entrevista matutina a la Cope, on s'ha despatxat contra les consultes, atès el resultat que ha tingut l'última celebrada a la Gran Bretanya. “No s'ha de traslladar als ciutadans la responsabilitat de prendre decisions difícils”, ha argumentat.

"Només s'han de fer en circumstàncies molt excepcionals perquè per a això estem els governants, no per traslladar les decisions difícils a la gent", ha recalcat, afegint que els referèndums han d'utilitzar-se amb cura extrema, perquè “com a poc, divideixen molt profundament les societats”.Ha advertit després en un míting que ell no permetrà de cap manera un referèndum sobre el model d'Estat a Catalunya. I tant ell com altres membres del seu equip han ‘colat’ quant els ha sigut possible la idea que toca seguir “un rumb clar” en economia, reconvertint l'‘argumentari’ habitual de campanya en material vàlid per opinar sobre la sortida de Regne Unit de la UE.  

PSOE I REFORMA CONSTITUCIONAL

Al·legats semblants al voltant dels referèndums se li han sentit a Antena 3 al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha esgrimit que el que ha passat hauria de fer reflexionar a tots aquells que miren d'anteposar, contínuament, la democràcia directa (apostant per les consultes populars) davant de la representativa, “descarregant” a les espatlles de la societat decisions rellevants sense que comptin amb tota la informació necessària sobre els seus possibles efectes.

La pseudovelada referència a Units Podem no s'ha acabat aquí. Sánchez ha recomanat els que estan advocant perquè se celebrin “no un, sinó fins a tres referèndums” a Catalunya, Galícia i Euskadi que es “pensin dues vegades” la seva proposta i que valorin si el que s'ha de sotmetre al criteri dels espanyols no és “un acord previ”, en clara al·lusió a la reforma constitucional que ell porta al seu programa electoral. “La solució davant l'immobilisme no és la ruptura”, ha asseverat.

I per descomptat tampoc l'aspirant del PSOE ha perdut l'ocasió de presentar-se com el ‘presidenciable’ ideal per fer front a les conseqüències del 'brexit' que estiguin per arribar, subratllant que la via "progressista” és la millor per els pròxims anys a Espanya i coordinats amb una Europa, ha puntualitzat, que ha d'abandonar l'obsessió per l'austeritat i centrar-se també en les polítiques socials i atendre els que han quedat enrere.

IGLESIAS, EUROPEISTA I RIVERA, OPTIMISTA

Pel seu costat, Pablo Iglesias Pablo Iglesiasha ressaltat que Podem és "l'única força” que ha fet campanya al Regne Unit amb els laboristes a favor de la permanència i ha afirmat que "potser" si no haguessin sigut "els únics", s'hauria pogut "ajudar més" per evitar una traumàtica marxa. Ha mostrat en aquest últim dia de campanya el seu costat més europeista i s'hi ha autoassenyalat com a potencial president que pot impulsar un canvi dins i fora de les fronteres en pro d'una UE més solidària.

Notícies relacionades

Més dur ha sigut a l'hora de valorar que s'usi, al seu entendre, el 'brexit' per atacar la seva candidatura pel fet de defensar un referèndum per a Catalunya. Entre altres. "Crec que és poc elegant en un moment tan greu com aquest mirar d'escombrar cap a casa i aprofitar el referèndum per guanyar un grapat de vots", ha lamentat, alhora que ha reclamat "altura política" i "no barrejar qüestions". Pel que fa a la vinculació del que ha passat a la Gran Bretanya amb la consulta que es demana per part d'una part important de catalans, els morats entenen que el més rellevant no és que es pregunti, sinó que hi hagi ciutadans que vulguin marxar i que s'ha d'actuar abans perquè això no succeeixi.

L'aspirant de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat que l'adéu britànic és una mala notícia però que a la vegada pot convertir-se en “una oportunitat” per afrontar reformes pendents i evitar l'avanç dels “populismes”. I, com Rajoy o com Sánchez, ha valorat com una irresponsabilitat convocar consultes per a segons quines qüestions.“Els conservadors i Cameron van cometre una irresponsabilitat. No es pot jugar a dividir els ciutadans convocant un referèndum quan fa anys i anys que fomenten l'antieuropeisme”, ha indicat el líder taronja.