Rajoy demana serenitat als espanyols residents al Regne Unit i als del Camp de Gibraltar
El president assegura que Espanya podrà suportar "en condicions de solidesa" les turbulències econòmiques que poguessin produir-se
L'Executiu ha reforçat les oficines consulars perquè puguin ajudar en qualsevol dubte generat pel 'brexit'
El Govern espanyol ha enviat un missatge de "serenitat i tranquil·litat" davant la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Pocs minuts després que David Cameron anunciés que se'n va, el president en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut a la Moncloa per deixar clar que el procés de separació serà llarg ("almenys dos anys des de la notificació oficial", ha recordat), i en aquest temps "la situació jurídica de les relacions de la Unió Europea i el Regne Unit no canviarà". "En aquests moments és particularment important enviar un missatge d'estabilitat institucional i econòmica. No són moments d'afegir incerteses", ha declarat.
El cap de l'Executiu ha volgut enviar aquest missatge especialment als ciutadans espanyols que resideixen o tenen negocis en aquell país i als que cada dia travessen la Reixa de Gibraltar. Tots els tractats firmats fins ara i tots els drets, ha puntualitzat, "segueixen plenament en vigor". I als ciutadans del Camp de Gibraltar els ha insistit que "no han canviat els seus drets". "Poden seguir treballant, cotitzant i circulant amb absoluta normalitat en aquest territori", ha afirmat Rajoy en una compareixença sense preguntes. Una altra cosa serà el futur del Penyal, que l'Executiu en funcions considera que hauria de "reintegrar-se a la sobirania espanyola".
Mariano Rajoy
president en funcions
"En aquests moments és particularment important enviar un missatge d'estabilitat institucional i econòmica. No són moments d'afegir incerteses"
"Serenitat i tranquil·litat també per a les empreses i els operadors econòmics. Les llibertats d'establiment, prestació de serveis, contractació de treballadors, d'inversió, exportació o importació segueixen plenament en vigor", ha afegit.
AMBAIXADA I CONSOLATS
El Govern ha donat instruccions a les representacions diplomàtiques i consulars al Regne Unit perquè informin i assisteixin els ciutadans espanyols sobre qualsevol dubte que se'ls pugui plantejar a conseqüència del 'brexit'. "Però, repeteixo, els seus drets i la seva situació legal no ha canviat en absolut", ha insistit. Rajoy ha afegit que està en contacte amb els socis europeus i les institucions europeus per fer front a "qualsevol eventualitat".
Rajoy també ha enviat un missatge de calma als mercats i ha argumentat que, com que Espanya ja té "en gran part les seves necessitats de finançament cobertes i un sistema financer sanejat", podrà suportar "en condicions de solidesa les turbulències financeres que es poguessin produir". L'Ibex ha patit la pitjor caiguda de la seva història i ha baixat més del 10% després de l'obertura.
CRIDA ALS DIRIGENTS POLÍTICS ABANS DE LA CIMERA
El cap de l'Executiu en funcions ha acabat el seu discurs recordant que la Unió Europea ha donat als seus socis "l'espai de llibertat i prosperitat més gran de tota la història de la humanitat". "A pesar d'alguns contratemps seriosos, que ningú dubti que seguirem treballant en la construcció del demà", ha sigut la seva última frase.
Pocs minuts abans que sortís Rajoy a la Moncloa, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha ofert una entrevista a la ràdio en què també ha llançat un missatge de serenitat i ha mostrat la seva confiança que els partits polítics espanyols, que aquest diumenge tornen a les urnes, estiguin d'acord en l'aposta per l'europeisme.
Rajoy ha assegurat que, abans de viatjar a Brussel·les per assistir a la cimera prevista per a la setmana que ve, es posarà en contacte amb els líders de la resta de partits per conèixer la seva opinió i els seus criteris sobre el 'brexit' i per transmetre'ls tota la informació de què disposi fins a aquest moment.
LA FÓRMULA DELS REFERÈNDUMS
Rajoy, que aquest divendres al matí també ha ofert una entrevista a la Cope, ha respost a preguntes del periodista sobre la utilitat dels referèndums i la decisió de Cameron de convocar-los (primer per a la independència a Escòcia i ara per al 'brexit'). "Només li dic una cosa, el referèndum és un instrument que existeix però que s'ha d'utilitzar amb moltíssim compte perquè divideix profundament les societats. No m'agraden els referèndums i només s'han de fer en circumstàncies molt excepcionals. Per a hi ha els governants, no per traslladar-li les circumstàncies difícils a la gent", ha afirmat, informa Patricia Martín.
REACCIONS DELS PARTITS
PSOE
“És un cop molt dur per a la UE, però no irreversible. Les institucions i els líders n'han de prendre nota i veure això com un estímul per a una integració més gran. El referèndum és una solució renacionalitzadora per a problemes globals. Nosaltres apostem per solucions europees”, ha dit Pedro Sánchez a la SER, informa Juan Ruiz Sierra. Pel candidat socialista, s'està vivint a Europa una “tensió entre l'immobilisme i el rupturisme”, cosa que a nivell espanyol identifica amb el PP i Units Podem. Davant de tots dos, el líder del PSOE ha advocat pel “reformisme progressista”, perquè “hem de posar davant de la nau persones que han mostrat capacitat”. Sánchez, per últim, ha assenyalat que el referèndum britànic suposa una “confluència entre el populisme i una dreta irresponsable”, que segons ell està representada pel primer ministre Cameron.
Pedro Sánchez
CaNDIDAT DEL PSOE
"És un cop molt dur per a la UE, però no irreversible. Les institucions i els líders n'han de prendre nota i veure això com un estímul per a una integració més gran"
Al 'brexit' també s'hi ha referit Felipe González durant l'únic míting que ha compartit en aquesta campanya amb Sánchez. L'expresident del Govern ha responsabilitzat Cameron i ha expressat la seva por que altres països vulguin seguir la via britànica. "Cameron va incendiar la casa per salvar els mobles i ara està sense casa i sense mobles. Es va oblidar dels interessos generals de la Gran Bretanya. Només va atendre els seus interessos personals i els del seu partit. Ha fragmentat la Gran Bretanya en dues meitats. Espero que la UE reaccioni amb fermesa, perquè això no provoqui l'efecte contagi. Però el 'brexit' pot ser una vacuna per reaccionar. Ja n'hi ha prou de polítiques neoconservadores. Espanya necessita una resposta reformista, socialdemòcrata", ha dit González durant un acte celebrat a Madrid.
PODEM
Pablo Iglesias ha lamentat la sortida del Regne Unit de la UE i ha apuntat que en una Europa que defensés més els drets socials i l'estat del benestar "segurament no voldria anar-se'n ningú", informa Iolanda Mármol. El candidat d'Units Podem ha descartat que la decisió dels britànics tingui incidència en el 26-J i ha advertit que seria un mal senyal que la resta de partits a Espanya miressin d'extreure'n ara rèdit electoral, quan la seva coalició és, en realitat, l'única força política que ha fet campanya allà a favor de la permanència. "És poc elegant que en un moment greu algú intenti acostar la brasa a la seva sardina intentant aprofitar el referèndum britànic per un grapat de vots. Només nosaltres hem anat a fer campanya a Manchester, altres han viatjat per altres llocs i sembla que no els interessava", ha assenyalat.
Iglesias ha mostrat la seva total disponibilitat a reunir-se amb el Govern en funcions per pactar una posició comuna d'Espanya. "Això no hauria de ser una qüestió que enfrontés els partits a Espanya, sinó que hauríem de treballar des d'una lògica d'estadista", ha apuntat.
CIUTADANS
Notícies relacionadesEl candidat de Ciutadans a la Moncloa, Albert Rivera, ha considerat que el resultat del referèndum britànic és una "mala notícia" per a la construcció europea, però també una "oportunitat" per afrontar les reformes pendents a la UE. Segons ell, aquesta serà l'única via per aturar els "populismes" que creixen al continent.
Rivera, en una roda de premsa al Congrés, ha mostrat el seu respecte per la decisió dels ciutadans britànics però, en línia amb el que ha apuntat aquests dies, ha retret al 'premier' David Cameron que hagi convocat el referèndum. "Els conservadors i Cameron van cometre una irresponsabilitat. No es pot jugar a dividir els ciutadans convocant un referèndum quan fa anys i anys que fomenten l'{antieuropeisme}. Després és molt complicat defensar el contrari en tres mesos", ha afegit.
Brexit Referèndum Regne Unit Eleccions generals PP - Partit Popular Soraya Sáenz de Santamaría Govern Regne Unit Unió Europea Mariano Rajoy
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"