La ressaca electoral

Patronals i sindicats exigeixen negociacions ràpides per formar govern

La CEOE reclama un executiu estable i creïble i UGT considera que encara és possible "un canvi de polítiques"

jcortadellas34184030 madrid 07 06 2016 toxo y alvarez presentan 20 prop160613132642

jcortadellas34184030 madrid 07 06 2016 toxo y alvarez presentan 20 prop160613132642 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Si hi ha un argument en el qual coincideixen les patronals i els sindicats després de les eleccions d'aquest diumenge a Espanya és que ara és urgent que els partits seguin a negociar per formar un govern com més aviat millor. A partir d'aquí, sobre l'orientació que hauria de tenir aquest Executiu comencen les lògiques discrepàncies. Per a la gran patronal CEOE es tracta d'aconseguir un Govern estable i creïble que engegui polítiques que permetin consolidar la recuperació econòmica i donar un senyal "inequívoc de confiança i credibilitat" als seus socis europeus. Per als sindicats, la situació política no és tan diferent de la de les eleccions de desembre i en tot cas veuen necessari i possible "un canvi de polítiques".

La CEOE exigeix, en un comunicat, que en cap cas torni a produir-se un "bloqueig institucional" com va passar després de les eleccions del 20 de desembre i afegeixen que ara hi ha temes de risc com els efectes del "brexit" en l'economia. Per a la patronal, encara que el mapa polític segueix molt fragmentat, en les negociacions per formar Govern s'haurien de "tenir en compte" les variacions que s'han produït, és a dir, encara que sense citar-ho explícitament, un pes més gran del PP i un descens de l'esquerra. En aquest sentit. la CEOE felicita els partits que han aconseguit escons, especialment el PP, i destaca que amb els seus 137 escons en té 52 més que el seu immediat seguidor, el PSOE.

Des de Catalunya, la patronal Cecot insisteix que s'han de buscar acords com més aviat millor per facilitar la investidura "i un govern estable que garanteixi el camí de la recuperació econòmica", a més de coratge polític per posar en marxa reformes amb el màxim consens possible. El president de Cecot, Antoni Abad, ha recalcat que els empresaris "reclamen un pacte entre les forces polítiques" i ressalta que no deu ser tan difícil ja que es tracta d'una pràctica habitual en altres països.

PROBLEMES DELS CIUTADANS

Des del front sindical, les posicions dels líders de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Josep Maria Álvarez, són discrepants en el sentit que és possible un canvi de polítiques. Tots dos ho consideren imprescindible, però Toxo s'ha mostrat més escèptic sobre la possibilitat que es conformi "un Govern de canvi". El líder de CCOO reconeix que el PP ha sabut gestionar millor que altres el bloqueig pels resultats de desembre passat, mentre que l'esquerra en general i el bloc de canvi s'ha debilitat aquest diumenge passat i la solució no passa en cap cas per unes terceres eleccions.

Notícies relacionades

El líder d'UGT, en declaracions a Efe, s'ha mostrat més optimista que Toxo respecte a canvis de política econòmica, perquè considera que segueixen sent igual de necessari ara seure a negociar per poder governar que el desembre passat. Segons Álvarez, la majoria de ciutadans volen acabar amb l'austeritat i això també ho han reflectit les urnes. En aquest sentit, la UGT continua reclamant un pacte per a l'ocupació, la derogació de les reformes laborals i la de les pensions i un increment dels salaris i en general que la prioritat sigui la resolució dels problemes reals dels ciutadans.

En un sentit similar s'ha expressat el sindicat USO que ha destacat que el veredicte de les urnes en contra d'una majoria absoluta de cap opció política hauria de portar a "unir esforços per l'interès general constituint un nou Govern amb la més àmplia coalició possible". El secretari general d'USO, Julio Salazar, ha reclamat que es formi ràpid un nou Govern que "posi fi a les polítiques de recessió".