El Parlament destitueix el director d'Antifrau, Daniel de Alfonso

Tots els grups excepte el PP aproven la revocació arran del 'Fernándezgate'

La revocació només ha tingut els vots en contra del PP / ATLAS

La revocació només ha tingut els vots en contra del PP
jjubierre34503072 el president de la generalitat  carles puigdemont  amb part 160629115525

/

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

L'intercanvi de cops entre la majoria de partits i Daniel de Alfonso a compte del 'Fernándezgate' s'ha saldat aquest dimecres amb la revocació del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). El mateix De Alfonso ja ha avisat que recorrerà la seva destitució als tribunals perquè considera que ni va actuar amb negligència ni es poden usar contra ell unes "gravacions il·legals", però de moment haurà d'abandonar el seu ampli despatx del carrer de Ribes de Barcelona. Tots els grups del Parlament excepte el PP (121 diputats davant 11) han aprovat el seu acomiadament, que li ha valgut a Junts pel Sí, amb Carles Puigdemont al capdavant, per animar l'independentisme davant un Estat que els ataca des de les "clavegueres".

La setmana passada va ser De Alfonso qui va atacar a tort i a dret en la comissió d'Afers Institucionals, on va acusar d'"hipòcrites" els partits perquè ell ha compartit confidències amb tots. En aquesta ocasió ha sigut la Cambra qui ha sortit en tromba contra ell. Ja en la sessió de control, després que Benet Salellas (CUP) recordés que el director d'Antifrau va ser designat gràcies a un acord entre CiU, el PSC i el PP i es queixés que els Mossos no l'hagin detingut per cometre una "tirallonga de delictes", el president, Carles Puigdemont, ha erigit Convergència en "doble víctima", per les maquinacions comeses contra ells i perquè alguns (Ada Colau) els van dir "mafiosos" basant-se en "escombraries".

El president ho ha lligat a més amb la judicialització del 9-N i ha arrambat del tot la brasa a la seva sardina al dibuixar un Estat espanyol putrefacte que només porta a una solució: "Anar-se'n [d'Espanya]". "Estem davant un dels escàndols més greus de la democràcia, l'ús de l'Estat per atacar adversaris polítics", ha afegit. En part de la seva intervenció i en la d'altres dirigents de JxSí s'han calcat alguns mítings de la campanya electoral per defensar la independència com a manera de desprendre's d'una pràctiques pròpies de la "dictadura franquista".

"FALTA D'OBJECTIVITAT, DE CONFIDENCIALITAT..."

Absència de confidencialitat, falta de lleialtat al Parlament, submissió a Jorge Fernández Díaz en lloc d'independència política... Les raons que han esgrimit els grups per aprovar la revocació són molt variades. "De Alfonso ha posat en entredit l'objectivitat de l'òrgan que dirigeix per raons polítiques. No perseguia els polítics per ser corruptes, sinó per ajudar en els propòsits polítics del ministre". Aquesta frase no l'ha dit Puigdemont, sinó Carlos Carrizosa (Ciutadans), que ha aixecat els aplaudiments d'Oriol Junqueras quan ha qualificat de "nyap" el funcionament d'un ministre a qui graven al seu propi despatx. Els aplaudiments del dirigent republicà s'han aturat quan el diputat taronja ha culpat el PP de "donar ales" als sobiranistes, ja que considera que aquests han usat el 'Fernándezgate' per intentar fer veure que el 'cas Palau', el 'cas ITV' o el 'cas 3%' no han existit. 

Tant Carrizosa com Salellas i Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) han incidit que la directora adjunta d'Antifrau, Maite Masià, va ser designada amb els vots de CiU i el PSC després d'una forta polèmica, ja que el seu nom ha aparegut en casos com l'ITV. "Ens hem de fer mirar com fem els nostres càstings i a qui condecorem", ha proclamat Rabell. El seu partit se suma al seguit de querelles contra De Alfonso. "El director d'Antifrau ha posat en risc tota la feina de l'oficina", ha lamentat el socialista Ferran Pedret

EL PP: "¿A QUI LI INTERESSA LA REVOCACIÓ?"

Fulminat el responsable de l'OAC, Fulminat el responsable de l'OAC, els partits traslladen ara la contesa a l'elecció del seu substitut mirant-se de reüll

Notícies relacionades

Només el portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha sortit en defensa de De Alfonso i el ministre. El dirigent popular s'ha queixat que ningú hagi mostrat preocupació sobre qui va ordenar les gravacions i per a què i ha llançat més dubtes sobre l'oficina. A més d'insistir en les ombres que planen sobre la directora adjunta, després d'assenyalar que al director de l'OAC se'l persegueix per "ser espanyol", s'ha preguntat: ¿A qui li interessa la revocació?. I ha plantejat que el pròxim responsable de la institució hagi de ser escollit sempre per majoria reforçada i no per majoria absoluta en segona votació per evitar "que els independentistes" imposin qui els convingui.

L'elecció del substitut de De Alfonso es converteix ara en el focus de la disputa. La portaveu de Junts pel SíMarta Rovira, ja ha deixat clar que hi haurà un nou responsable al capdavant de l'OAC. Però no serà bufar i fer ampolles. Tots els grups, fins i tot CDC i ERC, es miren de reüll davant els possibles noms que puguin sortir proposats.