Pablo Iglesias atribueix el fracàs electoral a la por a Podem
El partit morat es reuneix aquest divendres amb les seves aliances i dissabte amb els barons territorials per analitzar el 26-J
Pablo Iglesias torna al plató després del 26-J i dedica el seu primer programa a Fort Apache a analitzar les claus del fracàs. Malgrat que la direcció ha demanat als seus que mantinguin el debat només en els òrgans interns per tapar la bronca interna, el secretari general dedica el seu fòrum a plantejar diverses causes que poden haver portat Units Podem a perdre un milió llarg de votants. Iglesias defensa en la seva intervenció inicial la coalició amb IU. L'aliança va ser la seva aposta personal, els errejonistes la van veure amb reticències però, en tot cas, va ser consensuada a l'executiva i ratificada en una consulta per les bases. Segons ell, el pacte amb Alberto Garzón va potenciar les possibilitats de guanyar amb què comptava Podem i aquest fet, la possibilitat real de vèncer, hauria impossibilitat paradoxalment la victòria.
"Tenen molta simpatia per nosaltres i agraeixen la sacsejada que hem donat a la política espanyola, però davant la imminència que podíem governar, decideixen no votar-nos", raona el líder de Podem. "Si l'acord amb IU ens va fer mal va ser perquè ens va rellançar immediatament com a força hegemònica, no perquè IU provoqui més por que nosaltres", sosté, i recolza la hipòtesi que la simpatia que desperta el partit morat no ha aconseguit superar la campanya de la por.
REUNIONS I ANÀLISI
Notícies relacionadesLes reflexions d'Iglesias arriben just en el moment que el partit morat se submergeix en una bateria de reunions per determinar quines van ser les causes de la patacada electoral el 26-J. La direcció del partit es reuneix a les quatre de la tarda amb representants de totes les seves aliances i dissabte ho farà amb els seus responsables territorials. En cap de les cites s'ha previst traslladar informació posterior ja que els morats han transmès la consigna de mantenir el debat en els òrgans del partit i evitar l'intercanvi d'opinions a través dels mitjans de comunicació, per frenar la imatge de guerra oberta entre faccions.
Més enllà de les reunions a la seu, Podem també ha posat en marxa una onada d'enquestes i una guia perquè els seus cercles debatin i transmetin a la cúpula les seves impressions sobre els errors que es podrien haver comès. Als militants se'ls pregunta per l'aliança, per la campanya, el referèndum o el 'brexit', però no s'inclou cap pregunta sobre el lideratge d'Iglesias. La responsable d'anàlisi, Carolina Bescansa, ha posat en valor aquests estudis i ha admès que va ser una mala decisió no encarregar enquestes pròpies durant el període electoral, i limitar-se a interpretar les dades que donava el Centre d'Estudis Sociològics (CIS).
Unides Podem Mònica Oltra Compromís En Comú Podem Xavier Domènech Eleccions generals Pablo Iglesias Podem
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- Olmo pateix una sobrecàrrega muscular i demà no jugarà contra el Benfica
- RT va fomentar la polarització en moments crítics per a Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’alto el foc a Gaza entra en vigor i Hamàs allibera les primeres ostatges