DE CAMÍ CAP A LA INVESTIDURA

Rajoy encarrega un document negociador al seu equip a Moncloa

El PP ja negocia amb altres partits el repartiment de llocs al Congrés

La direcció popular assumeix que l'acostament a Rivera serà clau per atraure el PSOE

lpedragosa34274406 madrid  13 06 2016  politica  debate a cuatro en l160613224854

lpedragosa34274406 madrid 13 06 2016 politica debate a cuatro en l160613224854 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A la Moncloa ja fa dies que redacten un document negociador que, segons puntualitzen fonts populars, s'assemblarà en el format i en alguns punts al que Mariano Rajoy va difondre el mes de febrer passat per intentar, en aquella ocasió sense cap èxit, atraure el PSOE i Ciutadans després del 20-D. Les fonts consultades puntualitzen que el text ja incorporarà alguns dels suggeriments que Rajoy pugui haver rebut dels diferents partits la setmana passada o li facin arribar en aquesta que comença, en què té previst veure's dimarts amb els líders de Ciutadans i Podem, Albert Rivera i Pablo Iglesias, respectivament, i segurament també amb el socialista Pedro Sánchez una vegada tanquin agenda.

La idea preliminar amb què s'està elaborant la proposta és donar especial rellevància a les àrees en què s'intueix que l'acord és més senzill. Especialment Europa i la postura espanyola a defensar a les institucions davant desafiaments com el ‘brexit’, la unió bancària o fiscal i l'apartat pressupostari i de compliment de dèficit. Però com va passar també el febrer passat, s'hi incorporaran qüestions com polítiques a desenvolupar per al creixement i l'ocupació; l'Estat del benestar o la defensa de la sobirania nacional. S'haurà de veure si tornen a ser referències tan genèriques com en aquella ocasió o Rajoy dóna l'ordre aquesta vegada d'entrar més en matèria.

Sobre aquest últim punt, alguns dels seus col·laboradors indiquen que se sospesa admetre “retocs” en la legislació laboral –especialment per actualitzar la llei vigent arran de les sentències que han anat emetent els tribunals en els últims mesos- i en la de pensions, així com lligar el compromís del manteniment de l'Estat del benestar al projecte d'un nou model de finançament autonòmic, que els conservadors creuen que s'ha de basar en la cobertura d'un paquet bàsic fixat i pactat de serveis públics. Les prestacions que no estiguessin recollides en aquest conjunt, diuen, haurien de ser finançades via impostos per unes autonomies a les quals es donaria més competència en aquest camp.

On no poden esperar-se sorpreses, matisen, és en el punt que es refereixi a la crisi independentista i les garanties de defensa de les lleis i de la Constitució que, per cert, tampoc es descarta sotmetre a una reforma “encara que amb certs límits”. ¿Estarà tot això recollit en aquest document que ja s'està ultimant?. No hi ha resposta clara en aquests moments i s'apunta a la rellevància que per prendre la decisió tindrà l'actitud que, dimarts, adopti Albert Rivera en el seu ‘cara a cara’ amb Rajoy. Ciutadans, tot i tenir només 32 escons, s'ha convertit en peça clau per a un PP amb 137 que només sumant amb els taronges podria esperar que els socialistes es replantegin el seu “no” inicial a la investidura de l'aspirant popular.

MESA I PRESIDÈNCIA DEL PARLAMENT

Notícies relacionades

La veritat és que no es pot dir que, almenys fins ara, els conservadors hagin tractat Rivera amb subtilesa si és més rellevant en la jugada del PP per fer president Rajoy del que a priori pogués semblar. No va ser un dels primers interlocutors de l'aspirant a la reelecció ni hi ha hagut gestos públics per procurar l'acostament. Més aviat al contrari.

Tampoc és descartable que els gestos comencin a arribar ara, després de la cita Rajoy-Rivera i en vigílies que es reparteixin els llocs al Congrés. El grup popular, pel fet de ser el que més escons atresora, ja ha iniciat contactes amb tots els altres partits per anar dissenyant el possible repartiment de llocs a la Mesa –que inclou la presidència del Congrés- o la constitució de grups o la seva ubicació. Això sí, els conservadors adverteixen d'entrada que no “regalaran res” i  que d'entrada compten a presentar candidat a dirigir la Cambra. Al PP es veu Jesús Posada amb grans possibilitats de repetir en el càrrec. No obstant, aquesta butaca, com altres cadires de la Mesa parlamentària, podrien ser objecte de negociació aquesta mateixa setmana entre populars i Ciutadans. Rajoy i Rivera.