EL POLS SOBIRANISTA
¿Per què la llei de claredat canadenca no fa honor al seu nom?
En contra del que sembla, la norma que invoca Miquel Iceta va servir més per frenar referèndums que no pas per promoure'n
jrico34709660 gra340 barcelona 15 07 2016 el l der del psc miquel ice160716133432 /
L’aposta del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per la llei de claredat canadenca per desbloquejar la relació entre Catalunya i Espanya, en cas de fracassar la reforma constitucional, ha aixecat polèmica. La tornada a la via del referèndum ha reobert la ferida entre el PSOE i el PSC i també ha generat divisió en el si del partit, com es va plasmar en l’última reunió del consell nacional. En el comitè federal del PSOE, Javier Fernández, baró socialista asturià, va arribar fins i tot a exigir al PSC que triés entre el referèndum o el PSOE. El que potser desconeix Fernández, i molta gent, és que aquella llei de claredat va ser més un element per desactivar referèndums que no pas per incentivar-ne.
El Canadà va aprovar el 2000 aquella norma en resposta a les aspiracions independentistes del Quebec, que havia celebrat dues consultes sobre la independència, el 1980 i 1995. La llei plantejava que la Cambra dels comuns (l’equivalent del Congrés espanyol) seria la que decidiria què és una pregunta clara i què és una majoria clara (50%, 60%, 70% o el que considerés). Els nacionalistes quebequesos no van reconèixer la legitimitat d’aquesta norma i l’Assemblea Nacional del Quebec va respondre amb la seva pròpia llei, que no acceptava la cotilla de cap altre parlament i plantejava que per ser independent només caldria aconseguir el 50% dels sufragis. La realitat és que, des d’aleshores, no s’han tornat a celebrar consultes.
Pregunta i majoria
Notícies relacionades«La llei de claredat diu que un referèndum sobre la secessió ha de tenir pregunta molt clara, majoria molt clara i, si s’opta per la secessió, hi ha d’haver una negociació que no necessàriament acaba en independència –explicava Miquel Iceta en una entrevista a EL PERIÓDICO–. Es critica que aquesta llei no és clara i és veritat, perquè defensa una majoria clara però no diu quina, una pregunta clara i no diu quina». La ponència política del PSC ho planteja com a pla b per si falla la reforma constitucional, cosa que ho converteix en un avís al PSOE perquè aposti per una Carta Magna prou atractiva per dissuadir part dels catalans que volen marxar d’Espanya.
Seguint el plantejament del PSC, adaptar la llei a Catalunya implicaria que, després d’un pronunciament d’una majoria reforçada del Parlament, les Corts haurien de recollir aquesta petició i demanar al Govern la convocatòria d’una consulta, amb una pregunta clara. En cas de victòria de la secessió, per fer-la efectiva seria necessària la reforma de la Constitució.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034