EL DILEMA DEL SOCIALISME
La pugna pel lideratge complica l'abstenció del PSOE a Rajoy
L'aposta per facilitar la reelecció del president seria un llast per a les opcions de Pedro Sánchez i Susana Díaz
Els socialistes admeten que si Ciutadans recolza el líder del PP tindrien molt difícil mantenir el seu 'no'
El congrés que celebrarà el PSOE condiciona tots els seus passos. Aparcada i sense data, estat en què continuarà fins que es formi govern, la cita en què els militants elegiran el seu nou secretari general es troba en el centre de les decisions que prenen els socialistes, i no hi ha decisió més important ara que la d’elegir entre abstenir-se i permetre la continuïtat de Mariano Rajoy a la Moncloa, intentar una aliança alternativa que gairebé tots donen com abocada al fracàs o contribuir a unes noves eleccions, les terceres en un any, en les quals el partit tem tornar a perforar el seu terra. El secretari general, Pedro Sánchez, i la presidenta andalusa, Susana Díaz, ja han donat mostres de voler presentar-se al conclave. Bona part dels seus respectius col·laboradors consideren que la millor sortida per al PSOE passa per no impedir un Executiu del PP, però cap dels dos dirigents vol abanderar una posició que seria un llast per a les seves possibilitats d’agafar les regnes de l’organització.
«Si Sánchez lidera l’abstenció, està mort», assenyala un dirigent pròxim. L’entorn del secretari general, que aquesta setmana ha complert dos anys en el càrrec, confiava a col·locar sobre els barons –la majoria, crítics amb el seu mandat– la responsabilitat de permetre la
reelecció de Rajoy. Però els líders territorials tampoc volen ser els que assumeixin aquest mal trago, per més que la majoria ho consideri inevitable, i assenyalen Sánchez com l’encarregat de fer el pas. «El que no pot pretendre és ser el secretari general però que altres es mengin el marró quan vinguin mal dades», assenyala un d’ells.
TOTES LES POSSIBILITATS
Díaz, en el mateix sentit, intenta posar el focus en Sánchez alhora que protagonitza contundents declaracions en contra de l’abstenció. «Si el PSOE té motius per dir no a la investidura de Rajoy, ja no us explico els motius del PSOE d’Andalusia davant la discriminació i el maltractament a aquesta comunitat», va assenyalar als seus dimarts passat.
De forma caòtica, conviuen al PSOE totes les possibilitats sobre el que convé fer amb els 85 diputats aconseguits a les urnes el 26 de juny passat. En la seva compareixença de dimecres, després de la seva trobada amb Rajoy, Sánchez en no va rebutjar cap. Ni l’abstenció, al subratllar que la voluntat de votar en contra del líder del PP es produïa «ara com ara». Ni les terceres eleccions, explicant que si tenien lloc no seria per culpa seva, ja que va ser ell, amb els seus fracassats intents d’arribar a la Moncloa, qui més es va esforçar perquè no hi hagués segons comicis. Ni la recerca d’un Govern alternatiu al del PP, al no descartar que pogués intentar la seva pròpia investidura si Rajoy fracassa.
EL LÍDER DUBTA
Però aquesta és l’opció que menys adeptes concita. Les altres dues es veuen com a possibles en tots els sectors del partit, que discuteixen acaloradament la seva conveniència. En l’entorn de Sánchez, que segons els seus més pròxims col·laboradors «dubta què fer», es donen les dues sensibilitats. «Si ens abstenim, no ens aixecarem mai. Seria la nostra fi. ¿Quina credibilitat ens quedaria? El divorci entre dirigents i militància seria molt difícil de superar. Molts no podríem tornar als nostres territoris sense rebre insults», assenyala un membre de l’executiva del partit, que arriba a dir que, si finalment s’opta per l’abstenció, no acataria la disciplina de vot. Renunciaria al seu escó o marxaria «al grup mixt».
«¿I quina és l’alternativa? –es pregunta un altre dirigent–. ¿Terceres eleccions? Estem en caiguda lliure i seríem assenyalats com els culpables d’haver de tornar a les urnes. Part del nostre electorat es quedaria a casa i el PP sortiria encara més reforçat. Tant, que podria acostar-se a la majoria absoluta. I no és veritat que les bases del PSOE ens assassinin si ens abstenim. La major part dels afiliats no estan tot el dia incendiant Twitter. Ni tan sols tenen compte de Twitter. Són senyors de 50 anys responsables a qui se’ls pot explicar bé que no hi ha cap més sortida, per sentit d’Estat i interès del mateix partit».
El PSOE de moment va trampejant la pressió perquè aixequi el veto a Rajoy. L’anunciada abstenció dels 32 diputats de Ciutadans amb prou feines contribueix a fer flaquejar el rebuig dels socialistes al líder del PP. Però si el partit taronja torna a canviar de criteri i recolza el president en funcions, Rajoy es presentaria a la investidura amb 169 vots a favor, a només sis de la majoria absoluta. Seria, reconeixen en tots els sectors socialistes, un escenari «molt difícil d’aturar».
Notícies relacionades«DIRIGENT TÒXIC»
Els partidaris de deixar governar l’actual president en funcions encreuen els dits perquè es produeixi l’aliança entre el PP i Ciutadans i creuen que és possible. Ningú, expliquen, vol menys que Albert Rivera uns nous comicis. I els que advoquen pel rotund rebuig als populars esperen que Ciutadans es mantingui on és, perquè Rajoy és un «dirigent tòxic» a qui no se li pot donar el sí.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista